Magasin

Myten om en bølge av kriminelle innvandrere

«Dataene som eksisterer for dette året viser konsistent nedgang i alvorlig kriminalitet i større byer.»

«USA flommes av Bidens innvandrerkriminalitet. Den utgjør en ny slags ond krenkelse av vårt land.» sa tidligere amerikansk president Donald Trump da han var på en tur til den mexicanske grense i Eagle Pass i delstaten Texas torsdag 29. februar.

Trumps utsagn kommer midt i en anspent periode i befolkningens holdning til innvandring. Ifølge en Gallup-undersøkelse publisert i slutten av februar, sier amerikanere flest i dag at innvandring er det største problemet USA står overfor. Tidligere i februar målte Pew Research Center at 57% av amerikanerne syntes at den store antallet innvandrere som er ute etter å komme inn i landet, ville føre til mer kriminalitet. For mange ble disse synspunktene mer fremtredende da venezuelaneren Jose Antonio Ibarra som kom inn i landet på ulovlig vis, ble siktet for drapet på Laken Riley, en høyskolestudent fra delstaten Georgia.

Drapet på Riley samt hendelser med innvandrere som drikker alkohol og bruker narkotika offentlig og hvor innvandrere i New York var involvert i slåsskamper, skapte mer blest om en såkalt innvandrerkrimbølge. Journalist Philip Bump ved The Washington Post talte opp de forskjellige gangene nyhetsankere, gjester og videoinnslag fra Fox News snakket om innvandrerkriminalitet (migrant crime) fordelt over hele februar. Nesten hele 90 ganger falt begrepet, hvorav halvparten bare i de siste ti dagene. Likeså har atskillige høyreorienterte medier varslet om den såkalte innvandrerkrimbølgen i nylige oppslag

Det finnes ingen tvil om at noen papirløse innvandrere har begått forferdelige forbrytelser. Likevel er det mange grunner å være forsiktig med informasjon om at nylige hendelser skulle gi bevis for en sterkt voksende krimbølge forårsaket av innvandrere.

Migranter som søker asyl på grensen mellom USA og Mexico. Foto: Ruben2533 / Shutterstock.com

En grunn er at kriminaliteten har gått ned i de de byene som mottok flest innvandrere som et resultat av Texas sin bussing gjennom Operation Lone Star, ifølge en analyse fra NBC News. NBC rapporterte videre at generell kriminalitet er synkende år etter år i byene Philadelphia, Chicago, Denver, New York og Los Angeles. 

David J. Bier sier seg enig i denne analysen. Han leder forskningsarbeidet om innvandring ved den libertarianske tankesmien Cato Institute. «Vi hare ikke direkte informasjon i sanntid, men en del av dataene om kriminalitet for i år viser en konsistent linje nedover når det gjelder store forbrytelser i storbyer.» sier Bier, og legger til: «Det mest betydningsfulle kriminalitetshoppet i de siste årene skjedde i 2020 – og da var jo ulovlig innvandring historisk lav helt til slutten av det året.»

NBC News advarer om at nasjonale kriminalitetsdata er beryktet for å være ufullstendig, spesielt når det handler om papirløse innvandrere. Nyhetskanalen sier at dataene kommer i stykkevis og kan kun vurderes i sammenheng med årsoversikten når den kommer ut, og peker på en ytterlig detalj: de fleste lokale politistasjonene registrerer ikke engang oppholdsstatus når de anholder noen.

Ulike undersøkelser gjennomført hos både delstater og den føderale administrasjonen viser dog at innvandrere, med eller uten papirer, er mindre utsatt for kriminalitet enn innfødte amerikanere. Kriminologene Graham Ousey og Charis Kubrin har satt to tiår med forskning på innvandring og kriminalitet under lupen. Glenn Kessler fra The Washington Post skriver at de fant at samfunn med mer innvandring virker å oppleve mindre kriminalitet, spesielt når det angår voldelige forbrytelser som drap. En rapport fra 2015 forfattet av Migration Policy Institute antydet at papirløse innvandrere har et lavere antall dommer koblet til alvorlige forbrytelser enn den samlede befolkningen i USA.

Bier legger også til at undersøkelser ved Cato Institute gang på gang har fastslått at innvandrere har lavere sannsynlighet til bryte loven eller å havne i fengsel enn innfødte. I en artikkel har Alex Nowrasteh, nestleder for forskningsarbeid rundt samfunnsøkonomiske og sosialpolitiske spørsmål ved Cato Institute, poengtert at ulovlige innvandrere i Texas har færre dommer for mord enn innfødte amerikanere, mens lovlige innvandrere har færre dommer enn begge gruppene.

«Få personer er drapsmenn, og ulovlige innvandrerne er statistisk mindre sannsynlige drapsmenn. Det er likevel riktig at noen ulovlige innvandrere dreper, og dette faktum er ingen trøst til ofre og deres familier.» skrev Nowrasteh. «Likevel må vi forstå at selv om vi skjerper vår håndheving av innvandrerlover, vil det ikke få drapstallene ned.»

Det har ikke vært Trumps konklusjon. I en video som ble publisert på Truth Social, sa han at innvandrerkriminalitet holder på å ta over Amerika. «Hvor mange uskyldige ofre skal bli skadd og hvor mye uskyldig blod må gå tapt før vi stopper denne invasjonen … og fjerner disse fremmede kjeltringer fra vårt land?»

Politikere fra begge sider har foreslått begrensinger på lovlige metoder for å komme inn i landet (blant annet asylsøking) som en slags måte for å redusere grenseoverganger og for å forbedre sikkerheten. Bier mener at avskaffing av asylordningen ikke er svaret: «Under Title 42 fra 2020 til 2023 var asylsøking helt utelukket for mange som krysset grensen, noe som bare førte til at flere unngikk grensekontrollen. Dette tok jo vek muligheten for å ta en bakgrunnssjekk på folk.»

Istedenfor å ha lit til en storskala beredskap for å ta gårdagens og morgendagens kriminelle innvandrere, finnes det langt flere målrettede politiske tiltak som den amerikanske regjeringen ville kunne bruke. «Det må bli lovlig [for innvandrere] å få visum i sine hjemland, noe som ville tillate flere til å bli intervjuet med mer nøyaktighet der de kommer fra. Grensekontrollen avlastes ved å avvise de som nekter registrering.» sier Bier, og avslutter: «USA kan også forhandle frem bedre tilgang til politidatabaser i andre land og forbedre datakvaliteten. Dette kan vi gjøre ved å forsyne regjeringer i utlandet med avanserte fingeravtrykk og booking-teknologi.»  

Rileys død er utvilsomt en tragedie, men USAs innvandringspolitikk vil være bedre tjent med konklusjoner på statistiske grunnlag enn av følelser utløst som følge av enkeltstående kriminelle handlinger.

Artikkelen er oversatt til norsk av Henning Van Duffel. Artikkel er gjengitt med tillatelse fra Reason.com. Reason er ikke ansvarlig for oversettelsen.

Mest lest

Arrangementer