Kommentar

Et vidunderlig flerkulturelt fellesskap

I går gikk jeg innom markedsdagene på Grünerløkka. Det er bare et av mange eksempler på hvordan Oslo blir bedre på grunn av innvandring.

Det er dessverre vanlig å diskutere innvandring som et onde. Det skyldes i stor grad at innvandringsmotstandere har en tendens til å fremheve det hver gang en innvandrer gjør noe galt. Og fremmedfiendtlige fanatikere deler villig vekk søpla si.

Det er over en million innvandrere i Norge. Selvfølgelig vil noen av dem oppføre seg på en måte som man ikke liker, på samme måte som enhver million med mennesker vil inneholde mennesker som gjør gale ting. Hvis man fokuserer på det negative ved hvilken som helst gruppe, vil man finne det. Man kunne sikkert lage en nettavis som viser hvor kriminelle de som sykler er, gjennom å dele enhver kriminell handling begått av en syklist. «Han kom på sykkelen sin og …»

Det er på tide at vi innvandringsvennlige blir flinkere til å fremheve alt det gode som innvandring bringer med seg. Og det er mye. Innvandrere er vanlige, gode mennesker som lever sine liv som best de kan, akkurat slik som oss med mange generasjoner i dette landet. Det at de ofte er annerledes, er en styrke.

I går var det markedsdag på Grünerløkka, og Olaf Ryes plass var fullt av salgsboder. Jeg gikk forbi alle som solgte klær og slikt, siden det overhodet ikke interesserer meg. Jeg pratet en stund med en hyggelig man i Grünerløkka Historielag. Så kom jeg til matbodene. Det er mer i mitt interessefelt.

Her var det svært mye forskjellig mat fra ulike land og verdensdeler. Mennesker som driver fredelig salg av ting de har laget, til glede for forbipasserende, og ikke minst for dem som stopper opp. Et marked bestående av frivillige transaksjoner mellom mennesker. Kulturutveksling, på den økonomiske måten.

Det er nemlig slik at mangfold er bedre enn og gir mer velstand enn likhet. Verden blir rikere hvis man har 100 ulike restauranter enn med 100 som servere samme typen mat. På samme måte som 100 ulike filmer er bedre enn 100 like. Et fritt marked øker nemlig ikke bare verdien gjennom å produsere mer. Den øker også verdien gjennom at begge parter ved en handel bytter noe med mindre verdi for seg selv mot noe med høyere verdi for seg selv. Verdier er nemlig subjektive. Noe er kun verdt noe for noen.

Det er rett og slett mer lønnsomt med folk fra en rekke ulike land som gir oss ulike matretter, enn 50 mennesker som alle vil gi oss svenske kjøttboller.

I tillegg til at det er økonomisk lønnsomt, gjør slik virksomhet verden til et vennligere sted.

Takk.

Takk.

Ved en handel så sier begge takk. Et tegn på takknemlighet. At begge har fått noe av den andre. En vennlig gest.

Oslo er et vidunderlig flerkulturelt fellesskap.

Mest lest

Arrangementer