Ukategorisert

Statskapitalisme

Næringspolitisk talskvinne for SV, Ingvild Vaggen Malvik, ønsker at den norske staten skal kjøpe aksjer den svenske staten ønsker å selge.

Den nye svenske regjeringen har uttalt at de ønsker å selge statlige eierandeler i svenske bedrifter. Ingvild Vaggen Malvik, SVs medlem i Stortingets næringskomite, griper sjansen og har denne uken uttalt både til Dagbladet og Dagens Næringsliv at Norge bør kjøpe aksjene i både SAS og Vattenfall dersom Sverige selger.

Mye kan sies om hvorfor det er galt at staten skal ha eierandeler i næringslivet, og det har Liberaleren gjort ved en rekke anledninger.

Det mest interessante ved Vaggen Malviks uttalelser er imidlertid begrunnelsene hun bruker for at Norge skal kjøpe aksjene. Den første begrunnelsen er at både Vattenfall og SAS er lønnsomme, Vattenfall er til og med «sannsynligvis det nærmeste vi kan komme overtakelse av ei svensk seddelpresse». Vaggen Malvik viser her en skremmende mangel på økonomisk forståelse. Noen bør øyeblikkelig sende henne en lærebok i økonomi på ungdomsskolenivå, dersom det undervises i annet enn sosialdemokrati der. Et selskaps lønnsomhet reflekteres i aksjekursen. Lønnsomme selskaper er dyre, selskaper som taper penger (eller er forventet å gjøre det) er billige. Aksjekursen endrer seg på bakgrunn av tilgjengelig informasjon. Kanskje Vaggen Malvik vet noe som ingen andre vet? Kanskje hun har tenkt å vedta noen lover som gjør det mer lønnsomt å drive med flyselskaper?

Dersom lønnsomhet er et argument finnes det mange andre selskaper enn de nevnte som tjener mer penger. Jeg har hørt om kebabsjapper og frisørsalonger som har en egenkapitalrentabilitet på nesten 100%. Kanskje staten kan kjøpe opp kebabsjapper, frisørsalonger, storkiosker (de tjener mye penger), oljeselskaper, skipsverft, kleskjeder, gamblingselskaper og gruver? Entrepenørvirksomheter, datafirmaer, møbelfabrikker og pølsemakere? Minner ikke dette om Sovjetunionen? Såklart, det er jo dit Ingvild Vaggen Malvik vil, SV er et parti basert på «ostalgia», nostalgiske drømmer om hvor fint det var i Øst før muren falt.

Det andre argumentet er at det er «strategiske nasjonale interesser» i å eie kraftproduksjon og flyselskaper. Dette er bare en annen måte å si at dersom privatpersoner og private selskaper kontrollerer f.eks SAS, så vil de ta beslutningene, og ikke politikerne. Og det kan jo føre til at beslutninger blir tatt ut fra bedriftsøkonomisk lønnsomhet, og ikke politikernes ønsker. Men vent, hvorfor kan ikke politikerne heller vedta lover som regulerer bedriftenes handlingsrom? Jeg vet ikke, men jeg tror det handler om at politikerne da ikke føler seg like viktige, at de ikke har like stor daglig påvirkningskraft. Og de får heller ikke så mange styreverv og hyggelige lunsjer.

Heldigvis er ikke SV i regjering alene, og jeg tror ikke AP er interessert i å gjennomføre norske vikingtokt utenlands igjen. Det blir nok ikke noe av norske kjøp av svenske selskaper, og takk for det. Kanskje er imidlertid trusselen fra SV stor nok til at Sverige ikke selger sine aksjer? For Sverige vil sikkert ikke selge, dersom Norge vil kjøpe. Da har Vaggen Malvik kanskje oppnådd det hun ville, indirekte. Men jeg tror ikke det egentlig er det hun prøver på, jeg tror heller at hun rett og slett ikke forstår noe som helst om økonomi. Leve SV, og næringskomiteen.

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
daniel
daniel
15 years ago

send det inn til en avis, vær så snill! la flere få vite om toskeskapen!:D

Erik Sandal
Erik Sandal
15 years ago

Jeg slutter meg helt til daniel; dem som ikke frekventerer «Liberaleren» bør også få del i det glade budskap!! Men jeg reagerer på overskriften,»statskapitalisme». Statskapitalisme er ingen kontrast til privatkapitalisme. Kapitalisme er ikke en idé som kan rubriseres både som statlig og privat. Begrepet «privatkapitalisme» er en pleonasme, dvs. en unødvendighet eller overflødighet. Det er bare individer som innehar eiendomsrett og derfor er kapitalismen privat. Privatkapitalisme er derfor en harmløs men unødvendig presisering. Bergrepet statskapitalisme er i slekt med Orwellsk nytale: krig er fred. Kapitalismen er ikke et system som bygger på penger men på eiendomsrett og ikke eiendomstillatelse slik… Read more »

BjørnE
BjørnE
15 years ago

Det finnes områder der samfunnet bør/må kontrollere utviklingen. Et av disse er «naturlige monopol», vannkraft, statlige utbyggde infrastrukturer etc. Uten styrt forvaltning av monopol/oligopol kommer vanlig folk til å bli knust uten valgmuligheter. Å sette Statskraft, Telenettet og andre organ på aksjeselskap og late som det blir priskonkurrense er å lure folket.

Voodoo-king
Voodoo-king
15 years ago

Kapitalisme dreier seg om at myndigheter ikke skal gripe inn. Dersom det er lønnsomt at en bedrift tar seg av strømforsyningen i et stort område er det vel ikke noe galt i det? Sløse penger på å knuse et sånnt monopol er jo bare sløsing! Den tradisjonelle frykten for at en får maktkonsentrasjon når en slipper kapitalismen løs tror jeg ubegrunnet i dagens verden. Dagens økonomi består av så mange sektorer(og flere blir det), at om en aktør klarer å karre til seg monopol i en sektor så gir det ikke stor samfunnsmakt. Dessuten er det er få bransjer hvor… Read more »

Fra arkivet

 • Overlagt sløsingOverlagt sløsing
  Tenk deg et barnetog som strekker seg fra Oslo S til Slottet. Vet du hvilken fremtid politikerne har planlagt for dem?
 • Telling vi ikke likerTelling vi ikke liker
  Samfunnet har tatt inspirasjon fra dyrene i eventyret om den tellende geitekillingen. Lar du deg forbanne over å bli telt?
 • Vil du bli diktator?Vil du bli diktator?
  Historiker Frank Dikötter har skrevet en interessant bok med åtte kortbiografier om diktatorer.
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • Kom ut av borgen!Kom ut av borgen!
  Du bør kjenne til det retoriske trikset 'motte & bailey'.
 • Hvor mange innvandrere skal Norge ta imot?Hvor mange innvandrere skal Norge ta imot?
  Dette er et merkelig spørsmål som alle liberalere bør avfeie. Vi bør stille bedre spørsmål!
 • Fransk feminist henrettetFransk feminist henrettet
  Sterk kost i feministisk manifest: forfatteren henrettet i dag efter parodi av en rettssak.