Notiser

Ja til lave lønner i det offentlige

Ingen, i det offentlige, bør tjene mer enn statsministeren.

Kristin Halvorsen uttalte i dag til Dagbladet at ingen toppledere i selskaper som staten kontrollerer bør tjene mer enn statsminister Jens Stoltenberg.

For en gangs skyld er det mulig å være enig med Kristin Halvorsen. Statlige selskaper opererer enten på bakgrunn av privilegier i lovverket (monopoler kan kun oppstå ved statlig innblanding) eller tvangsarbeid, dvs. skatt, eller begge deler. Det er umoralsk at enkeltpersoner skal kunne bli svært rike på grunn av statens kontroll av næringslivet. Ved å gi lave lønner til offentlig ansatte blir statens tyveri fra skattebetalerne mindre, i alle fall i teorien.

Lave lønner til ledere av statsbedrifter har en annen positiv effekt, som den vanligvis pålitelige økonom Carsten O. Five påpeker. Man får hva man betaler for, og lave lønner vil gi dårligere ledere. Det vil føre til dårligere drift av statsbedrifter, og forhåpentligvis noen konkurser nå og da, slik at sosialistene kan innse at statlige bedrifter er en dårlig idé.

Ja til årslønn på 100 000 til statlige ledere!

Les for øvrig vår redaktørs artikkel «Gjør noe med det, Kristin» om samme tema

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Rigmor
15 years ago

Men fotballspillere? Skal de tjene mer enn statsministeren?

Syntes egentlig man skal betales for jobben man gjør. Om den så er i offentlig helsevesen eller i en bank. Å ha dårlige offentlige ledere (pga lav betaling) tror jeg er en tungvint måte å gjøre det på.

Fra arkivet