Ukategorisert

Staten som aktor, jury, bøddel – og ankeinstans?

Fredag er fristen for å betale TV-lisensen. Ifjor på denne tiden var det masse bråk, men iår er langt stillere. Noen reagerer imidlertid på at staten tar så høye purregebyrer. Slik er det, når staten både er lovgiver og aktør.

Ifjor var det som nevnt mye leven over at NRK-lisensen ble sendt ut midt i fellesferien. Slik har det jo ikke vært iår. La oss derfor vende tilbake til 2008. Liberaleren benyttet anledningen til å sette søkelys på hvordan staten gir sine egne virksomheter fordeler, både når det gjelder størrelsen på gebyrene som innkreves ved for sen betaling, og at staten har eget inkassobyrå (Statens innkrevningssentral) som har rett til å gå inn og trekke fra lønnen din. Eller ta for seg av formuesgoder du måtte ha.

Både Dagbladet og Dagens Næringsliv tok inn innlegg fra meg i sakens anledning. Dagens Næringsliv grep fatt i forskjellsbehandlingen. Innlegget i DN la jeg ut på egen VG-blogg. Innlegget i Dagbladet finner du her.

VG har en artikkel om konsekvensene ved å la være å betale TV-lisensen innen fristen. I en annen artikkel har Liberaleren påpekt at NRK-lisensen egentlig er en avgift på å ha TV, selv om pengene går til ett TV-selskap, statens.

Hvem skal passe på staten?
Når man jobber med inkasso vet man at en skyldner kan ha innsigelse. Grunnløse innsigelser skal avklares. Kommer skyldner med en innsigelse skal man prøve å finne ut om det er hold i innsigelsen. Kravet skal dokumenteres. Har begge parter litt rett og litt feil må man forsøke å megle. Ved opprettholdt tvist og begge parter står på sitt, har staten et virkemiddel; forliksråd. Dette gjelder visst bare for personer og bedrifter. For hvem «befolker» forliksrådet? Kommunepolitikere, veldig ofte. Folk på namsmannens kontor er ofte møtefullmektiger der kreditor ikke kan stille selv.

Staten gir ved lov og forskrift egen virksomheter rett til å ta større purregebyr enn hva staten tillater private å ta (for tiden 59 kr). Ved uteblitt betaling trenger ikke staten gjøre noe mer enn å purre (med sine ekstraordinære gebyrer), og så kan kravet sendes Staten Innkrevningssentral. Hva om du er uenig i kravet? Hva om du pga. dårlig økonomi har bedt om utsettelse? Hva om ikke har fått kravet? Dette er blant de 3 vanligste grunnene for innsigelse mot krav. Skal du møte staten i forliksrådet?

Private kreditorer (personer og firmaer) må sikre et krav før de kan forsøke å få pant i huset eller bilen din, eller få trekk i lønn via arbeidsgiver. Staten slipper dette.

Staten er aktor (anklager deg for ikke å ha betalt), jury (slår fast at staten – dvs. en selv – har rett), og bøddel (straffen er bestemt på forhånd). Skal staten også være ankeinstans i en sak der staten sitter på alle sider av bordet – bortsett fra som skyldner?

Er det urimelig å forvente at staten ikke gir seg selv særfordeler innkrevningen?

Ifjor var dette en stor sak, men iår – valgåret – er det merkelig stille. Hvorfor?

23 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Maktmisbruk
Maktmisbruk
12 years ago

Hvilken fasciststat vi lever i! NRK kan brenne i helvete – jeg ser aldri på drittkanalen og vil ha meg frabedt for å betale for den. NRK-lisensen og obligatorisk tvang i militærtjeneste hører ikke hjemme i et land som Norge!

Faen ta dere NRK.

Bjørn Magne Solvik
Editor
12 years ago

Maktmisbruk, det er ikke NRK du skal ta. Statsinstitusjonen gjør bare slik politikerne vedtar, politikere vi stemmer på i valg.

Maktmisbruk
Maktmisbruk
12 years ago

Er det virkelig bare jeg som reagerer så sterkt imot NRK-lisensen? Kanskje andre ikke merker det engang når de betaler, men for en fattig student er NRK-lisensen nederst på prioriteringslisten. Og det er ikke bare om pengene, men prinsippet – hvorfor skal NRK ha slike fordeler? Jeg vet ikke mye om TV-bransjen, men mener da at de skulle klare seg like fint som andre TV-kanaler om de var reklamefinansiert.Ren konkurranse, uten fordelene det er å ha en livslinje inn i kulturdepartementet.

Mathias
Mathias
12 years ago

Lisensen kunne godt gått over skatteseddelen, men vil man han mer enn reality, Hotel Cæsar og Allsang på grensen til plagiat, er lisensen et nødvendig onde.

Så kan man kanskje vise til USA, og det stemmer at du også har kvalitetskanaler der, a’la betal-TV-kanalen HBO, men de har også 300 millioner innbyggere – Norge har 4,5.

Maktmisbruk
Maktmisbruk
12 years ago

Mathias, jeg har sikkert ikke fulgt helt med, men hvorfor kan ikke NRKs programmer levd i en reklamefinansiert TV-kanal? Folk ser vel ikke bare på dem pga. de betaler lisens?

Bjarke
Bjarke
12 years ago

Jeg kan ikke ta inn nrk, slår jeg opp en antenne, viser det bare snø, og man må tegne et rikstv abb.
Diktatur!

Vri
Vri
12 years ago

Makan til reaksjoner det kom her da. Unødvendig stygg språkbruk også. For å ta det ned ett hakk, det tilbudet NRK leverer er ikke liv laga for en kommersiell TV-kanal. Særlig nyhets- og kulturdekningen med lokalkontorene er utrolig kostbart. For meg er dette selve eksistensberettigelsen til NRK: At de kan lage radio og TV som ikke er liv laga for andre. Derfor sier jeg et rungende ja til NRK. Vi trenger et slikt medium i Norge. Det vi derimot ikke trenger er lisensen. Jeg kan ikke se et eneste godt argument for å opprettholde TV-lisensen. Selve innkrevingen er ineffektiv og… Read more »

Espen
Espen
12 years ago

Herregud så latterlig. Jeg ser aldri på TV, og jeg nekter å bruke tv kanaler generelt, finner ikke interessen i det når man har pc. Når jeg kjøper meg hus skal jeg ha tv, men ikke noe kanaler, nekter å sponse NRK så de kan fortsette å vise crap. Om jeg MÅ betale NRK licens fordi at jeg eier en TV(som jeg kobler til dataen min), så hiver jeg heller ut TVen eller selger den, fremfor å betale. Dette er noe de burde forbeholde de som faktisk finner nytte i NRK kanalene, og ikke la folk som faktisk ikke bryr… Read more »

Aleksander Skaugvoll
Aleksander Skaugvoll
12 years ago

Har ikke tv jeg, har heller ikke tenkt å kjøpe meg, KUN pga lisensen, som er helt bak mål…. Har prosjektor og lerret jeg, pluss data, tv`n kan staten beholde for min del….

Espen
Espen
12 years ago

Så man må ikke betale NRK lisence så lenge man har prosjektor ? og ikke selve TVapparatet liksom?

I såfall skal jeg jaggu gå å kjøpe meg det og hive ut tven.

Bruker kun TV til streaming fra pc’en.

Kiv
Kiv
12 years ago

Det som er litt av problemet her er som VG skriver:»I følge NRK skal alle som har en fjernsynsmottaker i bruk betale kringkastingsavgift» NRK har ikke rett til å hverken kreve eller si dette. De skal referere til paragraver som sier dette. De er ikke noe lovbestemmende organ. Og har heller ikke rett til å komme med slike utsagn. Og leg merke til følgende: de som har en fjernsyns motaker i BRUK. Det vil si har du en som ikke er i bruk. Må du ikke betale. For og dokumentere dette. Må du selvsagt åpne døren for en lisens innkrever… Read more »

Tove
Tove
12 years ago

NRK er en diktatorisk stat av værste sort,helt klart Nord Kina og Hitlersk forhold.Jeg raser av sinne.Hvem står ansvarlig for denne diktatoriske innbetaling av lisensen,ansvarlige er nemlig Kulturminister Trond Gidske AP,som tvinger oss skattebetalere ned til knees.NRK og Politikkere betaler ikke lisensen,fritatt,her trues det med fengselsstraff og bøter,over og ut.Jeg tar gjerne ett opphold på Bredtvedt kvinnefengsel,for ikke og betale lisensen,da skal AP VIRKELIG BLI LATTERLIG GJORT.FRP vil ha lisensen vekk.HEIA FRP

Tommy
Tommy
12 years ago

Tove, jeg elsker deg. Du fikk sagt alt med få ord. Jeg har aldri betalt nrk-lisens og kommer heller aldri til å gjøre det frivillig. Er villig til å betale for meg hvis jeg benytter meg av Nrk sine tilbud. Selvfølgelig blir jeg trukket i hytt og gevær, og mener det er på lik linje med tyveri. Problemet er vel heller at flertallet godtar alt og betaler. Hadde ale sluttet å betale hadde selvfølgelig lisensen blitt avskaffet forlengst, men det fins for mange som er dumsnille nok til å tro at sånn skal det være. Samme gjelder forresten bensinprisene også,… Read more »

John
John
12 years ago

Dinosaur paragraf, i dag har man ikke lenger noen mulighet til å bruke mottakeren i fjernsynet (siden kanalene nå er digitale) men likevel legger staten lisensen på apparatet?????? men derfor er også problemet løst for oss gode Nordmenn. Ikke kjøp ny TV neste gang, men kjøp en (PC)monitor uten RF modulator (dingsen som omformer de gamle analoge signalene), da er det en pc skjerm og avgiftsfri.
dagens parabol tunere/riks pakke har HDMI kontakter, problem løst.

Eia
Eia
12 years ago

Sjekk ut denne er gratis nrk på nett lagt ut av nrk selv!!

http://www.euchannels.net/web/ramme.htm

T
T
12 years ago

Burde vert obligatorisk å skyte lisenskontrolørene.

Pleym
Pleym
12 years ago

Vi tar avstand fra vold, men man kommer langt med humor og kreativitet 🙂

Fredrick
Fredrick
12 years ago

Dette engasjementet med innhold og kommentarer bekrefter FrP-velgeren, liberaleren og markedsøkonomene som noen sutrete Mot i Brøstet-diggere, med sans for amerikansk masseprodusert søppel, Idol, Hotel Cæsar, Gullruten, Robinson, Paradise Hotel, Hellstrøm, Tommy Steine og Tabloid på TV-skjermen. Jeg hadde betalt mer for å slippe dette. For å ha et alternativ som produserer GOD TV. For det er det kun NRK som makter å gjøre i Norge. Takke meg til Team Antonsen, Fotball-VM, OL-sendinger, Landeplage, Urix, P3, Hallo i uken, Barne-TV, Borettslaget og tusenvis av andre kvalitetsproduksjoner. Slik at flesteparten av oss (altså alle vi som ikke er FrP-velgere) kan ha… Read more »

Pleym
Pleym
12 years ago

Du er flink til å tillegge andre meninger og holdninger. Du må gjerne betale for en statlig TV-kanal om du vil. Jeg er ikke villig.

Hvis kun de som var villige måtte betale, hadde vi fått frem den reelle prisen. Nå betaler jeg for det du ser og hører på.

b
b
12 years ago

Problemet er at «alternativet» til TV-skatten ser ut til å være at NRK skal finansieres over statsbudsjettet. Etter min mening er dette mer uheldig da skatten ender opp med å ramme flere personer enn før, inkludert de som ikke har TV.

Skal det ha noe for seg å fjerne NRK-lisensen må NRK privatiseres. Eventuelt kan man gjøre lisensen frivillig (jeg har møtt nok av folk som sier at de betaler den «med glede»).

Andre
Andre
12 years ago

Ser at noen av kommentarene her er hat mot NRK. Det er vel egentlig ikke dette saken dreier seg om her. Noen eksempler som bør følge denne saken: Purregebyret for NRK-lisens er egentlig statens laveste, «kun» 165 kroner (altså om lag 3x «normalt» purregebyr). For studielån er denne 280 kr for første og 490 kr for andre purring. For gebyrer og bøter (i trafikken, mv) er denne 50% økning i kravet (150-4500 kroner). Det som i grunn er enda verre, er som det skrives, den manglende adgangen til å kunne klage til en nøytral 3.part. Klage skal rettes kreditor selv,… Read more »

trackback
11 years ago

[…] Året efter ble det igjen skrevet om NRK-lisensen, da fordi NRK hadde sendt ut lisenskravet i fellesferien. […]

trackback
10 years ago

[…] Isaksen til kamp mot personlig ansvar Staten som aktor, jury, bøddel – og ankeinstans? Kategori(er): Effektivisering, Skatter og avgifter, […]

Fra arkivet