Ukategorisert

Regjeringen må si nei til datalagringsdirektivet!

Borgerinitiativet mot EUs datalagringsdirektiv oppfordrer regjeringspartienes forhandlere til å si et endelig nei til at datalagringsdirektivet skal bli en del av norsk lov. Borgerinitiativet følger opp bloggstafetten mot datalagringsdirektivet fra i sommer.

Mandag 28.september møtes forhandlerne til Ap, SV og SP for å bli enige om regjeringens felles program for den neste fireårsperioden. Oppfølgeren til Soria Moria-erklæringen.

14.juli i år ble bloggstafetten mot datalagringsdirektivet lansert. Over 130 bloggere oppfordret partiene generelt og regjeringen spesielt om å ta stilling til EUs datalagringsdirektiv, og si et klart og tydelig nei til at direktivet skal bli norsk lov. I tillegg ble partiene oppfordret til å si ja til om nødvendig å bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen for å stanse direktivet.

Av stortingspartiene har Venstre og SV programfestet å bruke reservasjonsretten mot direktivet. FrP og SP har landsstyrevedtak om det samme. KrF er mot direktivet, men vil se konsekvensene av å bruke reservasjonsretten. Høyre er ikke villig til å bruke retten, mens Ap ikke har tatt stilling til direktivet ennå.

En rekke partier utenfor Stortinget, organisasjoner og enkeltpersoner har tatt klart og tydelig stilling mot at direktivet blir en del av norsk lov, og oppfordrer regjeringen til ikke å ta direktivet inn i norsk lov. Siden januar 2008 har det eksistert ulike former for opprop, epostaksjoner, Facebook-grupper som alle er motstanderen av datalagringsdirektivet.

I juni 2008 sa to av våre fremste jurister på europarett Finn Arnesen & Fredrik Sejersted ved senter for europarett, UIO, i en betenkning bestilt av IKT-Norge at det ved bruk av reservasjonsrett materielt sett synes å være svært beskjedne deler av EØS-avtalens Vedlegg IX som vil bli direkte ”berørt”. Samtidig sa regjeringens egen personvernkommisjon at de ikke kunne støtte en innføring av direktivet fordi grunnlaget for innføring av direktivet ikke er tilstrekkelig dokumentert.

Gjennom bloggstafetten tidligere i år og Borgerinitativet nå forener vi kreftene for å stå sterkere sammen. Vi synliggjør en uvanlig bred politisk allianse for personvern og mot datalagringsdirektivet. Alliansen strekker seg inn i regjeringspartiene.

Datalagringsdirektivet er et angrep på den retten hver og en av oss har til å beskytte vårt privatliv. Personvernet innebærer en rett til å være i fred fra andre, men også en rett til å ha kontroll over opplysninger om seg selv, særlig opplysninger som oppleves som personlige. Etter EMK artikkel 8 er personvern ansett som en menneskerettighet.

Med en mulig norsk implementering av Datalagringsdirektivet (direktiv 2006/24/EF), som pålegger tele- og nettselskap å lagre trafikkdata om borgernes elektroniske kommunikasjon (e-post, sms, telefon, internett) i inntil to år, vil nordmenns personvern bli krenket på det groveste.

Datalagringsdirektivet ble vedtatt av EU 15.mars 2006, men fremdeles har den norske regjeringen ikke offisielt tatt stilling til om direktivet skal gjøre til norsk lov eller ikke. Gjennom EØS-avtalen har Norge en reservasjonsrett. Denne har aldri før blitt brukt, men så har man heller aldri stått overfor et direktiv som representerer en så stor trussel mot demokratiets grunnleggende verdier som det datalagringsdirektivet gjør.
I februar iår ble det klart at EU-direktivet må innføres, efter at EU-domstolen avsa dom i saken Irland hadde anlagt mot EU-kommisjonen.

Vi som publiserer dette oppropet slutter oss til «Borgerinitiativet mot EUs datalagringsdirektiv», og er enige i oppfordringen om å be be Ap, SV og SP gjennom regjeringsforhandlingene si et klart og tydelig nei til at EUs datalagringsdirektiv skal bli en del av norsk lov.

Creative Commons License
Dette verk av Per Aage Pleym Christensen, Lars-Henrik Paarup Michelsen, Carl Christian Grøndahl og Knut Johannessen er lisensiert under enCreative CommonsNavngivelse-Ingen Bearbeidelse 3.0 Norge lisens.

Disse har sluttet seg til Borgerinitiativet mot EUs datalagringsdirektiv:

Liberaleren
Lars-Henrik Michelsen
Carl Christian Grøndahl
Vox Populi
Per Aage Pleym Christensen og på NA24
Bjørn Stærk
Oppviglerbloggen
Fred Rune Rahm
Beate på Rasteplassen
Stian Ludvigsen
Sigrun Tømmerås og på ABC Nyheter og på Verdidebatt
Boye Bjerkholt
The Peace Prize Nation for Ron Paul
Undreverset
Undrelyd
Lothiane
Iskew
Kvinnekongen
Oda Rygh
The loophole
Liv-Marit Davidsen
Kamikaze
Trips and tics
Konrads tankesmie
Sondre Bjellås på Digital Livsstil
Smileygirl83
Erlend Fuglum
Petter Kvinge Tvedt
Haugabloggen
Torkild Strandvik
Dekodet
Hemmelig adresse
Eva Kvelland
Linn Beate Kaald Thoresen
Jonas Stein Eilertsen
Floken i nettet
Frank E. Rundholt
FriBit
Venstresida.net
Simen Eide
Bjørn Magne Solvik
Anne Solsvik
Kyle Finnesand
Borgerrettighetsbloggen
Bjørgen sin blogg
Civita
Kompromissløse meninger
Goodwill
Tronds Orakel
Eidsvoll Venstre
Vince Casa
Hjerter i grønt
Onar Åm
Sigrid og Helge Rege Gårdsvoll
Kjellermennesket
Kristiansand Venstre
Hilde W. Wibe
Hjorten
Mariann Rui Slettebakken
Niclas Ransted-Jøranli
Plausible fremtider
Ivar Johansen
Lasse Dahl
Venstre
Tor Olav Steine
Altamagazin
Høyrehendt
Olves blå skoleblogg
Aina Stenersen
Karl M. Buchholdt

Dyadebloggen henviser til bloggstafetten fra i sommer.

Boye Bjerkholt har lenket til denne artikkelen i en bloggpost 28.09.
Vampus har lenket til denne artikkelen, i en bloggpost 30.09.

Svein Abrahamsen (som deltok i bloggstafetten) har kommentert regjeringens Soria Moria II-dokument

29 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Konrad
12 years ago

Er med!

Konrad
12 years ago

Hehe. Nei, det var vel ment som en oppfordring om bidra, vi må bli flere og rope høyere. 🙂

Bra tiltak forresten!

smileygirl83
12 years ago

Jeg er også med. Lykke til med tiltaket.

Vigdis
12 years ago

Flott tiltak! Takk!

trackback
12 years ago

[…] Se liste over alle som har sluttet seg til Borgerinitiativet mot EUs datalagringsdirektiv hos Liberaleren. […]

trackback
12 years ago

[…] spekulerer i hvem som blir statsråder. Klart det er mer interessant enn at forhandlerne f.eks kan avgjøre om du herefter vil være uten reelt vern om ditt privatliv. Kategori(er): Kort sagt, Partier og organisasjoner, Personer, Personvern, […]

Borgerrettighetsbloggen
12 years ago

Er også med.

trackback
12 years ago

[…] å si klart og tydelig nei til at datalagringsdirektivet skal inn i norsk lov. Se hele oversikten her. Kategori(er): Kort sagt, Partier og organisasjoner, Personer, […]

Sigrid Rege Gårdsvoll
12 years ago

Sigrid og Helge Rege Gårdsvoll er med:) (http://gaardsvoll.com/helgeogsigrid/skrivkommentar.php?id=101)

Kjellermennesket
12 years ago

Da er den også på kjellermennesket.blogspot.com/

trackback
12 years ago

[…] å si klart og tydelig nei til at datalagringsdirektivet skal inn i norsk lov. Se hele oversikten her. Hasj og store […]

Trond
12 years ago

er med. har allerede lagdt den ut

trackback
12 years ago

[…] Lysbakken har fødselsdag idag. Den beste fødselsdagspresangen kan han faktisk bidra til selv; at regjeringen sier endelig nei til at EUs datalagringsdirektiv blir norsk lov. Gratulerer med dagen, Audun! Håper du sikrer deg selv og alle andre nordmenn den beste gaven! […]

trackback
12 years ago

[…] i forhold til tausheten rundt datalagringsdirektivet. Les posten her. Delta i Borgerinitiativet her. Kategori(er): Kort sagt, Personvern, […]

Hjorthen
12 years ago

I tilfelle det ikke dukker opp noen trackback her: Jeg er også med!

Pleym
Pleym
12 years ago

Flott, Hjorten!

trackback
12 years ago

[…] er også få aktive bloggere fra disse ungdomsorganisasjonene som har publisert oppropet fra Borgerinitiativet mot EUs datalagringsdirektiv. Dessverre. Men nå vet vi kanskje […]

Tankekorset
12 years ago

Jeg er også med!

trackback
12 years ago

[…] hvem som er tilsluttet Borgerinitiativet mot EUs datalagringsdirektiv her. Kategori(er): […]

trackback
12 years ago

[…] hele oppropet her, og slutt deg til det du […]

Heikki Holmås
12 years ago

Intensjonen er det ineressante, ikke praksisen.

Pleym
Pleym
12 years ago

Flott at du er innom, Heikki! Kan du utdype kommentaren?

trackback
12 years ago

[…] er også få aktive bloggere fra disse ungdomsorganisasjonene som har publisert oppropet fra Borgerinitiativet mot EUs datalagringsdirektiv. Dessverre. Men nå vet vi kanskje […]

trackback
12 years ago

[…] som har tatt initiativ. Grupperingen som i sommer lanserte bloggstafetten, og som dagen før Soria Moria II-forhandlingene oppfordret regjeringspartiene til å si et endelig nei til at datalagringsdirektivet skal bli en del av norsk lov, har tatt konsekvensen av at kampen om […]

Fra arkivet