Magasin

Kultur bortenfor stat og marked – uten interesse?

Ved tiårsjubileet ifjor fikk Liberaleren en utfordring om skrive mer om samfunnet bortenfor stat og marked. I sommer har vi kjørt serien «Om bøker, markedskultur og sånt» – uten at det har har skapt særlig debatt. Idag oppsummeres serien.

Ambisjonen var å publisere et intervju hver dag i juni og juli, men responsen fra de forespurte var langt lavere enn vi forventet. Og for noen ble spørsmålene rett og slett for vanskelige.

Har det skapt noen resultater, likevel? I helgen publiserte Dagbladet Magasinet nok et intervju i serien «Bokettersynet». Spørsmålet «hvilken bok vil du brenne» var ikke med. Det er for tidlig å si om dette kan betraktes som et resultat av Liberalerens sommerserie. Påfallende er det imidlertid at ingen av de forespurte journalister fra Dagbladet besvarte vår henvendelse om å delta i serien.

Det har heller ikke vært mange FrP’ere med i serien, til tross for at flere er forespurte. Det er synd, for nettopp den tredje sektor og kulturpolitikk bør være av interesse for FrP. Det eneste partiet som har en kulturpolitikk fullstendig avvikende fra dagens sosialdemokratiske samfunnsorden.

Svarene på spørsmålet om en kulturgave til nåværende og fremtidige generasjoner fra én eller flere private givere, á la den nye operaen i Danmark, burde kunne fungere som en idébank, ifølge en av dem vi har intervjuet. Men også dette spørsmålet ble for vanskelig å besvare, for enkelte.

Blant de mer overraskende resultater, ihvertfall for meg personlig, er at Bibelen skulle komme ut som den boken flest ville velge hvis de kunne beholde kun én bok. Svarene viser at dette «biblioteket for eftertiden» ville inneholde få liberale klassikere. Bibelen kan ihvertfall ikke passere med en slik merkelapp.

Totalt deltok 34 personer i serien. 17 av disse har selv utgitt bøker.

Her følger oversikten over de som tross alt deltok i Liberalerens sommerserie 2010, «Om bøker, markedskultur og sånt»:

Aslak Sira Myhre Hilde Solheim Bjørn Stærk Ole Asbjørn Ness Knut Olav Åmås Anders Giæver Anine Kierulf Jon Henrik Gilhuus Thomas Havro Hansen Afshan Rafiq Håkon Haugli Vampus Jan Arild Snoen Frank Rossavik Erlend Efskind Lene Johansen Magnus Marsdal Torbjørn Røe Isaksen Are Slettan Jørn K. Baltzersen Fredrik Mellem Svein Tore Marthinsen Peter N. Myhre Vox Populi Ole Jørgen Anfindsen Paul Chaffey Vebjørn Selbekk Atle Guttormsen Erik Solheim Jon Wessel-Aas Yngve Brox Sara Azmeh Rasmussen Trine Skei Grande Hans Olav Lahlum

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer