Ukategorisert

NRK: Purregebyr på 15% av lisensen

Nettavisens hovedoppslag er akkurat nå at Stortinget har gitt NRK lov til å ta et purregebyr på hele 15% av lisensbeløpet. Til sammenligning kan private bedrifter kun ta purregebyr på 61 kr – uavhengig av størrelsen på kravet. Dette gir store ekstra inntekter for NRK.

Når 270 000 nordmenn betaler lisensen for sent, betyr dette at purregebyret – som er tre ganger så stort som det vanlige bedrifter kan ta – gir ca 95 mill. kr i ekstrainntekt.

Nettavisen skriver at «da Bjørg Tørresdal (KrF) spurte daværende kultur- og kirkeminister Trond Giske om berettigelsen av NRKs høye tilleggsavgift.

Giske svarte blant annet: «…Jeg vil understreke at NRK ikke ilegger fakturagebyr eller inkassogebyr, og at dagens tilleggsavgift skal dekke alle omkostninger NRK har i prosessen til og med utsendelse av varsel om inkasso…»»

Giske, som da var kulturminister og ansvarlig for NRK «glemte» å nevne at NRK ikke behøver å gå veien om forliksråd eller namsmann for å sikre kravene sine – slik private næringsdrivende må med usikrede fakturakrav. NRK kan sende ubetalt lisens rett til Statens Innkrevningssentral – som gjennomfører tvangstrekk i lønnn.

Denne forskjellsbehandlingen mellom privat og offentlig næringsdrift bør Stortinget se nærmere på.

Liberaleren har flere ganger tatt opp denne forskjellsbehandlingen:

23.juli 2008 skrev Liberaleren om statlige purregebyrer.

På samme tid skrev Dagens næringsliv om statlige purregebyrer.

Året efter ble det igjen skrevet om NRK-lisensen, da fordi NRK hadde sendt ut lisenskravet i fellesferien.

Rett før valget i 2009 valgte regjeringen å kutte i inkassosalærene. Men statlige purregebyrer hos NRK, på årsavgiften på bil og hos Statens lånekasse ble beholdt uendret. Det samme gjaldt statlige gebyrer private må betale for å sikre sine krav. Liberaleren tok opp statens mange ulike roller i en egen artikkel.

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Roy Steffensen
11 years ago

Til dere som har tv og betaler lisens. Ble lisensen satt ned med 50 kr året etter Melodi Grand Prix? Etter hva jeg har forstått så ble det en tilleggsavgift på 50 kr kun fordi Rybak vant og NRK ville få ekstra kostnader med arrangementet.

trackback
10 years ago

[…] ikke småtterier. Der andre kjører et purregebyr på 56 kroner, klemmer NRK til med å hente inn 95 millioner kroner i purregebyr, fordi de kan, akkurat som bikkjer. Bikkjer slikker kjønnsorganene sine fordi de kan. Ringer man […]

trackback
10 years ago

[…] Da bør ikke statens fordeler som særnamsmann for sine egne krav avskaffes, men også statlige kravs forrang foran krav fra private kreditorer. I tillegg bør staten også pålegges å følge Inkassoloven når det gjelder størrelsen på purregebyrer. […]

Fra arkivet