Ukategorisert

Personvernfloke for Elvestuen

Samferdselsbyråd Ola Elvestuen i Oslo nekter å lese en granskningsrapport om korrupsjonsskandalen i Unibuss, fordi den hemmeligholdes av personvernhensyn. Hvis han leser den, blir han omfattet av samme taushetsplikt som gjør at rapporten er hemmeligholdt.

Det er Ruter som har gjennomført granskningen. Dette er en flokete situasjon. Byrådets behov for å bli informert og mulighet for å iverksette aktuelle tiltak mot korrupsjonen må avveies mot personvernhensyn.

Som byråd trenger Ola Elvestuen ytringsfrihet. Men han trenger også informasjon. Nå må han stole på at Ruter gjør det rette, for å rydde opp i korrupsjonsskandalen – og unngå noe tilsvarende i fremtiden.

Aftenposten skriver: «Som erstatning for å lese den omstridte rapporten, har bystyrerepresentantene fått lese en liste med 60 «forbedringspunkter» som Ruter har trukket ut av rapportens funn og anbefalinger.»

Men hvordan kan man vite at dette blir gjort? Og om dette er alt rapporten sier?

En mulig løsning, for å ivareta både informasjonsbehov, ytringsfrihetshensyn og personvernet til de omtalte, kan være å offentliggjøre en sladdet versjon av rapporten.

Ola Elvestuen tilhører selve personvernpartiet Venstre. Men Venstre er også åpenhetspartiet. Dèt bør samferdelsbyråden og nestlederen i Venstre huske.

Mest lest

Arrangementer