Ukategorisert

Kommuneparlamentarisme fungerer etter hensikten

Flere kommuner bør innføre parlamentarisme, selv om ordningen kan koste litt mer penger enn formannskapsmodellen.

Parlamentarisme i norske kommuner og fylker har fungert som forutsatt. Ansvaret for beslutningene som treffes er blitt tydeligere, skillelinjene i politikken kommer klarere frem og den folkevalgte styringen har økt, ifølge en rapport som Universitetet i Nordland har laget på oppdrag for Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Denne skribenten er veldig for parlamentarisme, og Liberaleren har bedt kommuner om å ta debatten om ny modell. Parlamentarisme vil styrke politikkutformingen, maktfordelingen og den offentlige debatten. Innbyggerne fortjener et bedre system enn det formannskapsmodellen gir, selv om det gir økte skattefinansierte utgifter.

Comments are closed.

Fra arkivet

 • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
  Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?
 • Bærekraftsmålene – rett til gratis skole?Bærekraftsmålene – rett til gratis skole?
  Hva skal man ha krav på av skolegang? Og likestilling, det er vel alle for? Rent vann og energi bør vel alle også kunne få? Del 2 av en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • Nordmenn minst liberalistiske på to tiårNordmenn minst liberalistiske på to tiår
  Høyresiden må ta hovedansvaret for at nordmenn er blitt mer positive til statlig innblanding og reguleringer og mer negative til privatisering.
 • Telling vi ikke likerTelling vi ikke liker
  Samfunnet har tatt inspirasjon fra dyrene i eventyret om den tellende geitekillingen. Lar du deg forbanne over å bli telt?
 • Innvandring og SvalbardInnvandring og Svalbard
  Svalbard er et godt eksempel på hva som menes med fri innvandring. Egenfinansiert innvandring for fredelige mennesker.
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • Singapore – Fra fattig sump, til et rikt industrilandSingapore – Fra fattig sump, til et rikt industriland
  Singapore har gått fra fattig til rikt på en drøy generasjon. Hva kan vi lære av dem?