Magasin

Hun vil bli formann i FpU

Christine Hartvigsen er sentralstyremedlem i Fremskrittspartiet Ungdom og er nå innstilt av valgkomiteen til ny formann i ungdomsorganisasjonen. På lørdag vil det bli avgjort om hun eller sittende 1. nestformann Andreas Brännström vil gå seirende ut av lederkampen. Vi har intervjuet begge formannskandidatene. Les intervjuet med Brännström.

Hva vil du med FpU?

– Jeg har aldri lagt skjul på at jeg er liberalist. Jeg ønsker tydeligere skritt i en mer liberalistisk retning og et tydeligere parti. Vi må bli flinkere på å fronte saker som appellerer til ungdom, og snakke mer om saker som for eksempel strengere straffer og lavere skatter og avgifter. 

Christine Hartvigsen taler på FrPs landsmøte i 2019.

Hva er dine fanesaker?

– Jeg er spesielt opptatt av ytringsfrihet og eiendomsrett. Jeg tror det er viktig at vi ikke bare forbyr meninger man ikke liker, men heller tør å ta debatten. Jeg frykter at dagens lovverk bidrar til å skape ekstremister fordi man ikke tør å ta debatten med dem før det er for sent. Videre er jeg opptatt av at folk må få bestemme mer over eget liv, noe som også innebærer retten til å avslutte livet på en verdig måte. Jeg kommer til å kjempe for at vi skal legalisere aktiv dødshjelp i Norge. 

– Eiendomsrett er viktig fordi det ikke er noe mer provoserende enn at andre skal fortelle meg hva jeg skal gjøre med min eiendom. Det bør ikke være lov å ekspropriere, uansett.

Hva da hvis man trenger å bygge en vei?

– Man bør da kjøpe eiendommen man trenger. Politikerne er for dårlige til å planlegge til at de skal få lov til å ekspropriere. Et eksempel er fra Hånes der en familie måtte flytte to ganger på grunn av veiutbygging.

Christine Hartvigsen. Foto: Studio Hjelm

23 år gamle Christine Elise Hartvigsen er vokst opp på Hånes, en bydel i Kristiansand. Hun meldte seg inn i FpU i 2013 og fikk sitt første verv i 2014. Hun var formann i Kristiansand FpU før hun reiste til Stavanger for å studere. Hun ble raskt formann i Rogaland FpU og i 2018 be hun innvalgt i sentralstyret til ungdomsorganisasjonen. Hun er folkevalgt i Stavanger bystyre fra 2019.

Hvorfor er du liberalist?

– Det var FpU som formet meg. Jeg meldte meg opprinnelig inn på grunn av en strengere innvandringspolitikk. Jeg liker ikke at vi skal bli fortalt hva vi skal gjøre. Liberalismen er en ideologi som sier at du skal få bestemme over deg selv.

Jeg har lest at du vil kutte i sykelønnen. Hva ønsker du?

– Jeg vil ha flere folk ut i arbeid. Det er alt for lønnsomt å være syk. Vi må få sterkere incentiver for å jobbe. Det er for enkelt å ta en sykedag. I Stavanger har jeg foreslått en karensdag. Korttidsfraværet gikk ned med nesten 40% i Sverige da de innførte det. Norge bruker derimot mest på helse og har den sykeste befolkningen.

Vil ikke folk da gå på jobb selv om de er syke?

– Jeg mener ikke at folk skal gå på jobb når de er syke, og det kan være en fare for å smitte andre, men jeg mener det er alt for enkelt å ta seg en dag fri dersom man ikke føler seg helt i toppform en dag. Terskelen for å ringe inn syk bør bli høyere.

Jeg mener å huske at Fremskrittspartiet tidligere var tilhengere av 2 karensdager og 80% sykelønn.

– Vi kan gjerne ha to karensdager. Gjerne også 3-4. Det skal ikke lønne seg å ikke være på jobb. Uansett

Hva er den siste boken du har lest? 

– Boken til Ketil Solvik-Olsen, den heter “På vei”

Har du en yndlingsbok?

– Vet egentlig ikke. Jeg har hørt om Ayn Rand og “De som beveger verden”. Jeg har ikke lest ennå, men tror den kan bli en favoritt når jeg får lest den.

Hva er dine politiske ambisjoner?

– Jeg har Ikke noen ambisjoner om å bli statsminister i Norge. Jeg ønsker å satse på ungdomspolitikken og lokalpolitikken. Jeg har ikke noe mål om å være stortingskandidat, men ikke utenkelig hvis sjansen byr seg om noen år. Jeg ønsker også å flytte hjem til Kristiansand om noen år. Hjertet er alltid i Kristiansand.

Hvorfor studerer du til barnevernspedagog?

– Jeg har lyst til å jobbe med mennesker. Gjennom dette studiet låser jeg meg ikke til barnehage  eller skole. Kan jobbe begge steder, pluss i barnevern og ungdomsklubber. Jeg studerte først statsvitenskap, men det var ikke noe for meg. Det var tungt, trått og tørt. Jeg vil jobbe med mennesker.

Har du noe politisk forbilde?

– Mitt største forbilde er Margareth Thatcher. Hun stod imot alt og alle som trodde hun ikke kunne få til noe. Det handler først og fremst om hvem hun var som person. Den gang var politikken nesten bare dominert av menn. I likhet med meg var hun veldig motstander av kvotering.

Du var ikke født den gang Thatcher var statsminister. Hvordan oppdaget du henne?

– Jeg ble første gang introdusert til henne i filmen med Meryl Streep. Det gjorde et stort inntrykk.

Hva mener du om skole?

– Skole er en investering i fremtiden, og vi bør sørge for at barn og unge får det beste tilbudet som er tilgjengelig. Samtidig ser man at veldig mange tar høyere utdanning innenfor felt det ikke er etterspørsel etter i samfunnet. Man bør i større grad bidra til å finansiere høyere utdanning selv.

Hvilke saker ønsker du at FpU skal påvirke FrP med? 

– Aktiv dødshjelp er en viktig sak. FrP er allerede i prinsippet for dette, men det bør inn i handlingsprogrammet. Partiet bør også få et mer liberalt syn på narkotika og rus. Jeg er stor tilhenger av rusreformen. Jeg er for full legalisering, men mener det bør innføres gradvis. I første omgang kan man selge cannabis på vinmonopolet, selv om jeg er selvsagt egentlig er mot hele vinmonopolet.

Hva mener du om innvandring?

– Jeg er prinsipielt for fri innvandring, men anerkjenner at dette ikke er mulig i all den tid vi har en velferdsstat. Så er jeg også en av dem som mener at velferdsstaten bør begrenses kraftig. Utfordringen med innvandring er at mange av dem ikke kommer i arbeid, men jeg tror ikke nødvendigvis det utelukkende er innvandrerne sin feil. I Norge er den innvandrergruppen som integreres dårligst, dem fra Somalia, mens i USA er det denne gruppen som integreres best. Det viser at det ikke er somalierene som er problemet, men det er systemet i Norge. Fri innvandring er ikke bærekraftig nå.

Bør nasjonalkonservative være med i samme parti som liberalister?

– Jeg vil være formann for hele organisasjonen. Vi må ha rom for at folk skal være uenige. Vi må imidlertid ha et program, og et mål. De som ikke vil følge disse, kan ikke være med. Aksepteres dette, bør det også være rom for dem med nasjonalkonservative verdier.

Hva mener du om Christian Tybring-Gjedde?

– Jeg synes han er en dyktig politiker som ikke er redd for å ytre det han mener. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg til tider er uenig med noen av hans utspill.

Christine Hartvigsen.

– Et flertall av de innstilte til sentralstyret er kvinner. Tidligere har FpU vært dominert av menn.

– Det er nok flere menn enn kvinner fortsatt. Det er imidlertid bra at kvinner hjelper hverandre, selv om man aldri skal innstilles fordi man har et spesielt kjønn. Det er skikkelig bra damer innstilt.

Hva tenker du om din motkandidat?

– Han er en sykt bra fyr. Han er dyktig og kan mye. En god debattant. Vi er imidlertid forskjellige steder på den politiske skalaen, Vi er uenige om hvor vi bør ta FpU fremover. Uansett hvem som blir valgt, får FpU en god formann de neste to årene.

Avslutningsvis. Hva er det viktigste du vil med FpU?

– Vi skal være en organisasjon som skal jobbe sammen og med rom for alle meninger. Jeg er imidlertid liberalist og vil kjempe kjempe for og stemme for liberalistiske synspunkter. 

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer