Ukategorisert

Uenighet i regjeringen stanser avklaring om datalagringsdirektivet før valget

Sp-leder og samferdselsminister Liv-Signe Navarsete har endelig lettet på sløret om regjeringens behandling av datalagringsdirektivet. Det er uenighet i regjeringen om direktivet, og derfor blir ikke saken avklart før valget. Navarsete understreker at hun uttaler seg som partileder, og ikke som ansvarlig statsråd for eventuell gjennomføring av direktivet, når hun nå sier at SP vil nedlegge veto mot at direktivet blir norsk lov.

Navarsetes uttalelser er blant annet gjengitt hos P4 og HegnarOnline.

Kanskje er det bloggstafetten mot datalagringsdirektivet og medias omtale av denne som har fått Navarsete ut på banen. Stafetten har over 130 deltagere til nå. Tidligere denne uken ble samtlige av SPs toppkandidater utfordret til å delta i stafetten, deriblant statsrådene Navarsete, Brekk og Kleppa. Denne uken har Dagbladet og Morgenbladet sluttet seg til kravet om at direktivet ikke må bli norsk lov. For Senterpartiet ble det nok også pinlig da Nettavisen kunne avsløre at efter tre uker hadde bare Venstre og SV besvart flere spørsmål om personvern, herunder innføring av datalagringsdirektivet. SP med ansvarlig statsråd kom som nest siste parti med sine svar til Nettavisen.

Det er ikke vanskelig å tolke Navarsetes uttalelser. Når både SV og SP vil bruke EØS-avtalens reservasjonsrett for å stanse direktivet, og regjeringen ikke vil avklare saken før valget er det fordi Arbeiderpartiet er for. Morgenbladet spekulerte i sin leder i at Ap vil få hjelp av Høyre til å innføre direktivet. Høyres svar til Nettavisen var i denne sammenheng heller ikke oppmuntrende lesning.

Trykket må nå rettes mot Arbeiderpartiet og spesielt Høyres stortingskandidater.

Bloggstafetten må fortsette videre. Stortingskandidatene kan ikke regne med ro om denne saken.

Nye deltagere idag:

Ada Vagnhild Evju, 1.kandidat stortingsvalget Vestfold Senterparti
Liv Marit om mangt og meget (31.07)

Tenk metaforisk nevner ikke stafetten men er mot direktivet og har valgt Miljøpartiet De Grønne av samme grunn

12 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
bigboyen
bigboyen
12 years ago

Jeg tviler på at man får Ap og Høyre til å gå inn for veto på noe som helst i forhold til EU. Spørsmålet er om de kan få flertall sammen, akkurat nå så ser det lite sannsynlig ut. Så da må de i tilfelle tvinge noen av sine samarbeidspartier med på det. Så da er spørsmålet, vil noen av Veto-partiene bytte ut sitt standpunkt med statsrådsbiler og taburetter? Og kan vi forvente at de i Høyre som har sagt klart ja til bruk av veto står på sitt standpunkt uavhengig av det Høyre mener eller vil de bøye seg… Read more »

Pleym
Pleym
12 years ago

Angående ditt siste spørsmål, kan du jo stille det tl Torbjørn Røe Isaksen.

Sentrumskonservativ
12 years ago

Trykket må også rettes mot Kristelig Folkeparti, som kan komme på vippen i denne saken (hvis H/Ap ikke får flertall alene). Det holder ikke for partiet å si at det er «mot» EUs datalagringsdirektiv uten å gå inn for å bruke reservasjonsretten med henvisning til uavklart EØS-relevans når man vet at EF-domstolen har avklart saken overfor Irland og Norge i utgangspunktet neppe har andre valgmuligheter enn innlemmelse eller «veto». Det er svært viktig at velgerne kan vite hva de stemmer på; Høyre er et eksempel på et parti som nærmest profilerer seg på motstand mot datalagringsdirektivet, men mener at EU… Read more »

Pleym
Pleym
12 years ago

Enig i at KrRF også må utfordres, på linje med Ap og Høyre. Ap er kansje tapt, så trykket i større grad må rettes mot KrF og H.

Konrad
12 years ago

Dersom Ap er tapt er kanskje H nøkkelen. Det vil være feigt av H å ikke drive litt skikkelig H-politikk. Overvåkningsdirektivet går jo på tvers av alt H prinsippielt står for, så sant H ikke igjen har blitt et autoritært embetsmannsparti.

anonym
anonym
12 years ago

Både AP og Høyre er sterkt «infiltrert» av politiske og pengesterke nettverk som setter EUs beste foran landets beste, så å få disse partiene med kan bli vanskelig. Vi bør øke trykket frem mot valget, slik at overvåkningsdirektivet blir et sentralt tema i valgdebattene.

George Gooding
12 years ago

Hehe ja, de store tunge ansvarlig partiene går inn for datalagringsdirektivet, mens de andre er imot. Kanskje det har litt å gjøre med at de føler et visst ansvar?

Det minner meg litt om demokratene i USA som i årevis har dømt Bush nord og ned for en rekke ting – men når Obama kom til makten fant han ut at mange av de tingene ikke var så dumt likevel.

Ansvar har en tendens til å få deg til å klarne litt i toppen.

Konrad
12 years ago

Gooding: «Ansvar», er det å vise ansvar å sørge for å bevege Norge bakover i tid mot «1984»? Ansvar handler også om gjøre de riktige beslutningene selv om det koster. Dette «ansvaret» som H og Ap viser er jo bare innsmigring med EU og annet taktikkeri. Mangel på ryggrad kaller jeg slikt.

Konrad
12 years ago

Pleym:
Bloggstafetten omtales av Bergensavisen (BA) idag s.5, inkluderer omtale av Lysbakken som «utfordrer Ap til å avklare sitt syn før valget, slik at et rødgrønt flertall kan brukes til å stoppe direktivet». LHP Michelsen (V) omtales også.

Konrad
12 years ago

Mer BA: På kronikkplass (s.19) går advokat og forfatter Chris Tvedt klart ut mot direktivet.

George Gooding
12 years ago

Konrad, Jeg syns synd på deg hvis du virkelig tror at datalagringsdirektivet på en eller annen måte kan forsvarlig sammenlignes med innholdet av boken 1984. Du hadde sannsynligvis skjønt alvoret i dette hvis du hadde livene til 5 millioner mennesker å være ansvarlig for, for ikke å snakke om enda mer i andre land. Og siden mediene har hjernevaska det norske folk til å være imot dette forslaget, vil det å støtte forslaget være særdeles upopulært – og dermed modig. Jeg gjentar noe du sa: «Ansvar handler også om gjøre de riktige beslutningene selv om det koster.» Nettopp. Men jeg… Read more »

Knut Johannessen
12 years ago

«Og siden mediene har hjernevaska det norske folk til å være imot dette forslaget, »

Hvem har så «hjernevasket» George Gooding? Er ikke slike uttrykk et bevis på at debattnivået snart ikke kan synke lavere? Det som regel når man slipper opp for argumenter at man tyr til slike karakteristikker.

Fra arkivet