Ukategorisert

Det de har gjort kan skrives på ett sigarettpapir med stor tusj

For skribent Bjørn Magne Solvik fra Nordkapp kommune, er valget lett i år. Jeg stemmer ikke!

Jeg har vært medlem av Høyre, er det for øvrig fortsatt selv om kontingenten ikke er betalt, og jeg har hatt ulike verv for Høyre etter at jeg meldte meg inn i partiet etter Bolkesjø-landsmøtet i FrP. Jeg har hatt en del verv siden 1994, men ikke spesielt aktiv de siste årene. Jeg var partiets medlem i avdelingsstyret for Oppvekst og kultur i valgperioden 2003 – 2007. Jeg har også vært sekretær i styret i ett av årene i inneværende valgperiode kun for å rette opp partiets struktur. I denne valgperioden har jeg stort sett fulgt lokalpolitikken gjennom egen blogg. Det som skjer i Nordkapp er for utrolig til å være sant. Partiene er helt identiske. Få fremmer forslag og det meste som blir vedtatt, er vedtatt enstemmig. I inneværende periode er forskjellen mellom Arbeiderpartiet og Nordkapp Høyre/Nordkapp FrP cirka tre millioner kroner i ett av årene i budsjettvedtakene. Tre millioner kroner i budsjettsammenheng er en vits. De andre årene har vedtakene vært omtrent enstemmige.

I inneværende periode har kommunestyret bestått av SV, Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Høyre og FrP. Kystpartiets representant meldte seg inn i Arbeiderpartiet rett etter valget i 2007.

I år stiller SV, Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Venstre, Høyre og FrP til valg ved kommunevalget.

Nordkapp kommune er en ROBEK-kommune, selv om Fylkesmannen i Finnmark har gitt beskjed til Kommunal- og regionaldepartementet om at kommunen skal ut av registeret. Kommunen har eiendomsskatt. Kommunen gjør det elendig på rangeringen Norges beste kommune på Dagbladet.no. Til tross for alt dette, er det meste i Nordkapp enstemmig.

Partiprogrammene foran årets valg ligner veldig på dokumentene partiene gikk til valg på i 2007. Økt satsing på mange områder, uten gode forslag på kutt. Høyre ønsker i programmet å bygge svømmehall, til tross for en gjeldsgrad på 102,1, og vil redusere eiendomsskatten. FrP er prinsipielt imot eiendomsskatt, men ingen av partiene har fremmet et eneste konkret forslag i inneværende periode for å redusere eller fjerne eiendomsskatten. Hadde partiene vært bedrifter, ville flere av partiene vært anmeldt for å bryte markedsføringsloven.

På grunn av enigheten i folkevalgte organ i inneværende periode, har det i år vært en valgkamp uten sterke motsetninger. Valgkampen har vært like morsom som å se maling tørke. Arbeiderpartiet har ikke orket å angripe Høyre og FrP. De såkalte ikke-sosialistiske partiene har ikke angrepet Arbeiderpartiet fordi partiene vet at mye av det som står i valgprogrammene, er valgflesk. Det er Venstre som har vært frisk i valgkampen og lansert gode liberale løsninger. Venstres store problem er svømmebassengsaken. Å bygge et basseng i kommunal regi med dagens gjeld, er galskap. Jeg tror politikerne skjønner dette, men det har liksom blitt tradisjon å love velgerne svømmebasseng uten at noe skjer.

I Nordkapp er kommunen inne på alt fra A til Å. Foruten en privat barnehage i bygda Gjesvær og privat rengjøring av noen boliger, er det kommunen som utfører det aller meste av oppgavene i lokalsamfunnet.

Utenom Venstre, som ikke har noe å vise til i folkevalgte organ i Nordkapp, består Nordkapp-politikerne av en stor sosialdemokratisk masse. Ting skal forbli slik de er, selv om mye går dårlig i kommunen sammenlignet med andre norske kommuner. Jeg er ingen sosialdemokrat og stemmer derfor ikke ved kommunevalget. På grunn av datalagringsdirektivet får ikke Høyre min stemme i fylkestingsvalget. Jeg blir hjemmesitter og det lever jeg godt med.

Les også: I morgen stemmer jeg på… og Å trøste seg med Haakon Lie, skrevet av henholdsvis Bent Johan Mosfjell og Per Aage Pleym Christensen.

0 0 vurderinger
Vurdering
2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Rune
9 years ago

Synes du burde stemme Venstre jeg. Det kan da ikke være riktig å gi opp på forhånd. Jeg sier alltid: Ethvert steg i frihetsretning er bra!

root
root
9 years ago

Hvis du først ikke skal stemme synes jeg det er bedre å stemme blankt. Å sitte hjemme sees på som apati, og fallende valgdeltagelse har så langt bare ført til høyere messing om at «den som stemmer bestemmer» og lignende platityder. Hvis flere stemmer blankt derimot vil jeg tro det blir tatt som et signal på at noe faktisk er galt, da selv folk som bryr seg nok til å komme seg ut av sofaen tar avstand.

Selv har jeg fått tilsendt en stemmeseddel fra DLF og bruker denne, selv om de ikke stiller til valg i min kommune.

Fra Liberalerens arkiv

 • Et korrumpert monopolEt korrumpert monopol
  Norsk Tipping har skaffet seg et monopol på gambling i Norge gjennom "bestikkelser" av idrett og kultur.
 • Verdens mest berømte kvinneVerdens mest berømte kvinne
  Inger Merete Hobbelstad har skrevet en mangesidig biografi om den britanniske monarken med innblikk i historie, politikk og samfunnsliv.
 • Hvorfor skal du bry deg om kvinnedagen?Hvorfor skal du bry deg om kvinnedagen?
  Det blir mindre undertrykkelse i verden når kvinner har de samme individuelle rettigheter som menn.
 • Innvandring og SvalbardInnvandring og Svalbard
  Svalbard er et godt eksempel på hva som menes med fri innvandring. Egenfinansiert innvandring for fredelige mennesker.
 • Myten om Says lovMyten om Says lov
  Ikke engang Say trodde på Says lov.
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • Telling vi ikke likerTelling vi ikke liker
  Samfunnet har tatt inspirasjon fra dyrene i eventyret om den tellende geitekillingen. Lar du deg forbanne over å bli telt?