Ukategorisert

Det de har gjort kan skrives på ett sigarettpapir med stor tusj

For skribent Bjørn Magne Solvik fra Nordkapp kommune, er valget lett i år. Jeg stemmer ikke!

Jeg har vært medlem av Høyre, er det for øvrig fortsatt selv om kontingenten ikke er betalt, og jeg har hatt ulike verv for Høyre etter at jeg meldte meg inn i partiet etter Bolkesjø-landsmøtet i FrP. Jeg har hatt en del verv siden 1994, men ikke spesielt aktiv de siste årene. Jeg var partiets medlem i avdelingsstyret for Oppvekst og kultur i valgperioden 2003 – 2007. Jeg har også vært sekretær i styret i ett av årene i inneværende valgperiode kun for å rette opp partiets struktur. I denne valgperioden har jeg stort sett fulgt lokalpolitikken gjennom egen blogg. Det som skjer i Nordkapp er for utrolig til å være sant. Partiene er helt identiske. Få fremmer forslag og det meste som blir vedtatt, er vedtatt enstemmig. I inneværende periode er forskjellen mellom Arbeiderpartiet og Nordkapp Høyre/Nordkapp FrP cirka tre millioner kroner i ett av årene i budsjettvedtakene. Tre millioner kroner i budsjettsammenheng er en vits. De andre årene har vedtakene vært omtrent enstemmige.

I inneværende periode har kommunestyret bestått av SV, Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Høyre og FrP. Kystpartiets representant meldte seg inn i Arbeiderpartiet rett etter valget i 2007.

I år stiller SV, Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Venstre, Høyre og FrP til valg ved kommunevalget.

Nordkapp kommune er en ROBEK-kommune, selv om Fylkesmannen i Finnmark har gitt beskjed til Kommunal- og regionaldepartementet om at kommunen skal ut av registeret. Kommunen har eiendomsskatt. Kommunen gjør det elendig på rangeringen Norges beste kommune på Dagbladet.no. Til tross for alt dette, er det meste i Nordkapp enstemmig.

Partiprogrammene foran årets valg ligner veldig på dokumentene partiene gikk til valg på i 2007. Økt satsing på mange områder, uten gode forslag på kutt. Høyre ønsker i programmet å bygge svømmehall, til tross for en gjeldsgrad på 102,1, og vil redusere eiendomsskatten. FrP er prinsipielt imot eiendomsskatt, men ingen av partiene har fremmet et eneste konkret forslag i inneværende periode for å redusere eller fjerne eiendomsskatten. Hadde partiene vært bedrifter, ville flere av partiene vært anmeldt for å bryte markedsføringsloven.

På grunn av enigheten i folkevalgte organ i inneværende periode, har det i år vært en valgkamp uten sterke motsetninger. Valgkampen har vært like morsom som å se maling tørke. Arbeiderpartiet har ikke orket å angripe Høyre og FrP. De såkalte ikke-sosialistiske partiene har ikke angrepet Arbeiderpartiet fordi partiene vet at mye av det som står i valgprogrammene, er valgflesk. Det er Venstre som har vært frisk i valgkampen og lansert gode liberale løsninger. Venstres store problem er svømmebassengsaken. Å bygge et basseng i kommunal regi med dagens gjeld, er galskap. Jeg tror politikerne skjønner dette, men det har liksom blitt tradisjon å love velgerne svømmebasseng uten at noe skjer.

I Nordkapp er kommunen inne på alt fra A til Å. Foruten en privat barnehage i bygda Gjesvær og privat rengjøring av noen boliger, er det kommunen som utfører det aller meste av oppgavene i lokalsamfunnet.

Utenom Venstre, som ikke har noe å vise til i folkevalgte organ i Nordkapp, består Nordkapp-politikerne av en stor sosialdemokratisk masse. Ting skal forbli slik de er, selv om mye går dårlig i kommunen sammenlignet med andre norske kommuner. Jeg er ingen sosialdemokrat og stemmer derfor ikke ved kommunevalget. På grunn av datalagringsdirektivet får ikke Høyre min stemme i fylkestingsvalget. Jeg blir hjemmesitter og det lever jeg godt med.

Les også: I morgen stemmer jeg på… og Å trøste seg med Haakon Lie, skrevet av henholdsvis Bent Johan Mosfjell og Per Aage Pleym Christensen.

Mest lest

Arrangementer