Kommentar

Du vet ikke hva du ikke vet

For noen dager siden kom vi til det Global Footpring network kaller Earth Overshoot Day. En dag de mener presenterer tidspunktet for når vi har brukt opp ressursene jorden klarer å regenerere for året. Alt vi bruker etter denne dagen representerer overforbruk.

Jeg tror alle som spår dommedag har omtrent like stor sjanse til å få rett som Nostradamus. Verdenshistorien er full av dommedagspredikanter, og når de blir trodd på går det ekstra galt. Malthusere innførte ettbarnspolitikken i Kina for å løse overbefolkningsproblemer. I dag står befolkningspyramiden og viser dommedag isteden. Den vil sikkert løses på et vis det også. I 1978 spådde Jim Jones en kommende dommedag og over 900 mennesker ble drept eller drepte seg selv.

Ingen kan spå fremtiden. Den formes og endres av spådommene i seg selv. Det er nyttig med informasjon om hvor mange fisker det er igjen i havet og så videre, men man bør ikke tro at en trend betyr dommedag. Selv om systemer som har overlevd i milliarder av år fylt med supervulkaner, asteroider og ekstremtemperaturer skulle kollapse, vil vi overleve. For vi mennesker skaper verdi med kunnskap. Noe så enkelt som en stein har vilt forskjellig verdi avhengig av kunnskapsnivået til de som besitter den som jeg vil forsøke å illustrere nå.

Historien om steinen starter med en mann i kjortel som går over til et tempel. Bak seg følger tolv av hans venner. Når de kommer til tempelet står en gruppe mennesker å gjør seg klare til å steine en kvinne for utroskap. Når de ser mannen i kjortel spør de han råd om steiningen. Mannen svarte den av dere uten synd kan kaste den første steinen.

Hadde han kunne sett fremtiden ville han nok heller fortalt om det en svenske, Jöns Jacob Berzelius, oppdaget 1800 år senere. At mange steiner inneholder et stoff som heter silisium. Dette stoffet kunne man få blant annet ved å knuse og smelte steiner, og det fikk stadig nye bruksområder. Akkurat samme stein som tidligere kun hadde en verdi i å avskrekke kvinner og menn fra utroskap, hadde på 1800 år endret egenskap og blitt verdifull og ble brukt til alt fra legering til gjødsel.

Mannen i kjortel burde også fortalt om hva som ble oppdaget enda hundre år frem, i 1958. At steinen kunne brukes til å lage kretser og senere prosessorer. Robert Noyce sin oppdagelse har antagelig formet dagens verden mer enn noen kunne en gang fantasere om bare ti år tidligere. Noyce grunnla selskapet Intel, som den dag i dag er en av verdens største produsenter av prosessorer og kretser og har gjort det det mulig å blant annet drifte denne siden.

Dagens spåkvinner og menn har ikke gode odds. Det er utenkelig at noen for en gang 100 år siden ville spå at man kunne beregne PI til 1 million desimaler på ti sekunder bare man slo, brant og hamret nok på samme steinen man kastet i hode på hverandre for å ha sex med feil person. Så vil du gjøre fremtiden bedre bruk ressurser på forskning fremfor symbolpolitikk.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer