Anarkistavisen Gateavisa på Web 2.0

av | 22. april 2010 kl. 11.42 | 5 kommentarer

Anarkistiske Gateavisa har fått nettavis og deltar nå på sosiale medier. I følge avisens hjemmesider har «vårkåte kuppmakere» lansert nettutgaven, som allerede har et betydelig antall artikler om undergrunnskultur.

Av Erlend P. Johansen

Den nye nettutgaven ble til etter noen skar igjennom og foreslo en løsning, etter lange diskusjoner om hvordan den skulle være – litt som med første nummer av avisen i 1970.

Første nummer av Gateavisa kom i juni 1970, under parolen: «OSLO GATEAVIS. EI AVIS FOR FOLKET, FOLKET I GATENE. Denne avisas hovedoppgave er å utkomme så ofte det er behov for det, uhindra av tidkrevende og komplisert trykking, og på den måten være et kommunikasjonsmiddel mellom folk i gatene.»

Mediavirkeligheten i dag er selvsagt en helt annen enn da Gateavisa startet. På 1970-tallet var det eneste kanalen mange hadde for å få ut informasjon mange andre ikke ville trykke – i dag kan alle starte sin egen blogg. Men kollaborative nettaviser basert på frivillig innsats har vi ikke for mange av, selv om det antakelig er et fenomen som kommer til å vokse i tiden fremover, og som vil skremme vannet av den etablerte pressen. Med deltakelse på sosiale medier og nettavis, åpner det seg helt nye muligheter for Gateavisa – som håper på å bli nettopp en slik publikasjon.

Gateavisa har vært den fremstre representanten for forskjellige marginaliserte grupper og anarkisme i Norge i mange år, og selv om avisen først og fremst har huset venstreanarkister har høyreanarkister, filosofer og andre med originale ideer også fått slippe til. Gateavisas redaksjonelle linje er nemlig en kryptisk og maltraktert tekst, og det er det åpne redaksjonsmøtet som bestemmer hva som publiseres. Avisen har aldri hatt noen redaktør, og innviklede prinsipper som omvendt vetorett har blitt brukt for å få trykket artikler resten av redaksjonen ikke likte.

Avisen ble til som en alternativ publikasjon etter noen skar igjennom og ga den ut etter endeløse diskusjoner i det nylig okkuperte huset i Hjelms gate 3 på Majorstuen i 1970. Jan Bojer Vindheim, en sentral skikkelse i De Grønne, var en av stifterne. Avisen er etterhvert blitt en kulturinstitusjon i Oslo, og har omtalt det andre ikke våget på en uformell måte. Tabubelagte emner som sex og rus har vært gjengangere, og den liberale linjen har vært en torn i øyet for de autoritære på venstresiden. Klassekampen gikk så langt som å føre an en kampanje mot avisen og dens hasjliberale holdning. Ikke sjelden kom gateavistene i konflikt med radikale feminister og kommunister som skulle gå etter boka. Enkelte utgaver har i tillegg blitt forbudt eller sensurert på grunn av ærekrenkelse eller hardporno, for eksempel artikkelen Bangkok! Bangkok! Bangkok! fra 1982.

Den 23. september arrangerer Gateavisa jubileumsfest på Litteraturhuset i anledning 40-års-jubileet, der du kan treffe noen av de kjente fjesene som har vært innom redaksjonen, og også få møte den nye.


Kommentarer

 1. RoaBleie | 22. april 2010 kl 15.07

  jeg vil påpeke at Gateavisa har vert på nett siden 1994 eller der om kring.
  den store «revolusjonen» ved Gateavisas nye nettsider er muligheten til å poste kommentarer slik som dette.
  Gateavisas nettsider er i nåværende form langt mindre interaktiv og mindre nyhetsorientert enn for eksempel indymedia.no

 2. Stirner | 22. april 2010 kl 15.27

  At avisen har fått publiseringsløsning og nettavis er også nytt, tidligere har det i stor grad vært en nettside for papiravisen. At den er mindre nyhetsorientert og interaktiv enn indymedia.no kan være en styrke.

 3. RosaBleie | 22. april 2010 kl 16.26

  publiseringsløsningen gjelder da strengt tatt kun for redaksjonen.
  mesteparten av inholdet på gateavisa.no lå der også før denne pallas revolusjonen. den største forskjellen synes derfor å være en redaksjonell blog, hvilket det ikke er mangel av på internett.
  hvordan det for en nettavis kan være en styrke å ikke være hverken nyhetsorientert eller interaktiv, det ønsker jeg at du forklarer bedre.

  for meg ser dette mer ut som om noen er vårkåte på wordpress og gjør mye oppstyr av lite.

 4. Stirner | 22. april 2010 kl 16.54

  Det ligger styrke i kvalitet og sært stoff.

  Der har Gateavisa, i likhet med Morgenbladet, et fortrinn fremfor dagspressen, som ikke i noen særlig grad går i dybden. At artiklene nå blir tilgjengelige på nett i en moderne innpakning gjør at langt flere får glede av dem.

 5. Vårkåte kuppmakere lanserer nettavis, nye oppfordres til å delta | Gateavisa | 23. april 2010 kl 11.27

  […] Smuglesning.no: Dommedag lurer – Gateavisa goes internett! Notis på side 2 i Klassekampen Liberaleren: Anarkistavisen Gateavisa på Web 2.0 Radio Nova, intervju på Opplysningen […]

 • Dagens sitat

  Man was born to live, not to prepare for life.

  — Boris Pasternak
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter