Næringsutøvere bør få bestemme hvem som skal få lov å være kunde

av | 9. august 2016 kl. 17.18 | 2 kommentarer

Diskriminering er ikke noe vi anbefaler, men vi forsvarer retten til å diskriminere.

En kvinne i Rogaland må møte i retten etter at hun nektet en muslimsk kvinne med hijab adgang til sin frisørsalong på Bryne, ifølge Aftenbladet.no.

Dette burde vært en ikke-sak, men så stor frihet har ikke næringslivet i Norge.

I Norge har vi lovverk og ombud som skal hindre diskriminering, altså hindre at eiere får bestemme på egen eiendom.


Kommentarer

 1. Trille | 10. august 2016 kl 16.23

  Respekt for eiendom og rett til å drive butikk kommer ikke dalende ned fra himmelen. En felles valuta gjør heller ikke det. Vi lever ikke i ville vesten hvor man setter opp et flagg og sier, «denne jordflekken er MIN, prøv å ta den og bli skutt!»

  Vi slipper å forsvare eiendommene våre og bedriftene våre med våpen fordi fellesskapet, samfunnet, samtykker i at bedriftene og eiendommene vi eier er våre. Vi forteller hverandre en historie om hva som er mitt og ditt, og de fleste aksepterer historien. De som ikke gjør det får stifte bekjentskap med politi og rettsvesen.

  Fordi mitt og ditt er en fellesskapsfortelling kan det også stille krav. Det samtykker bare i fortellingen om mitt og ditt gitt visse forutsetninger.

  Det kan for eksempel nekte folk som vil ha anerkjent sin bedrift å diskriminere. Det kan nekte folk å bruke vår felles valuta til handel med mindre de lar være å diskriminere. Dette kan fellsskapet gjøre fordi retten til å drive butikk ikke kommer dalende ned fra himmelen, ikke er skrevet på gullplater og ikke er medfødt. Det er ikke en gudgitt rettighet, men en avtale mennesker imellom. En sosial konstruksjon som har stor nytteverdi.

  Hvorfor friheten til å diskriminere for Liberaleren er viktigere enn friheten til ikke å bli diskriminert, vet jeg ikke. Jeg har opplevd å være på et marked på Grønland hvor en selger nektet å selge til andre enn folk som «tror på Koranen». Et samfunn hvor slikt er greit vil ikke jeg leve i.

 2. Bjørn Magne Solvik | 10. august 2016 kl 17.29

  Trille; det har med den private eiendomsretten. Dette er like naturlig for oss som det er for deg å bestemme hvem som skal få komme inn i din stue.

 • Dagens sitat

  Blessed is the man who, having nothing to say, abstains from giving in words evidence of the fact.

  — George Eliot
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter