Ukategorisert

Den symboltunge dagen

09.november er ikke dagen for dem som fulgte dårlig med i historietimene på skolen, eller er lite orientert i sin samtid. Dagen er full av minner om symboltunge begivenheter.

Begivenhetene som har funnet sted på dagens dato opp gjennom historien har både positive og negative fortegn, sett fra et liberalistisk synspunkt.

I 1918 abdiserte den siste tyske keiseren, men klarte ikke å avverge Tysklands nederlag i 1.verdenskrig. I maktvakumet som oppsto forsøkte flere grupper å ta makten. Blant de mer kjente er kanskje den kommunistiske spartakistgruppen, ledet av Rosa Luxembourg og Karl Liebknecht. De ble begge drept. Luxembourg er kjent for sin kritikk av Lenins kaderteori. På fredsruinene ble den ustabile Weimarrepublikken grunnlagt. Tysklands første demokrati endte som kjent i Hitlers diktatur.

I 1925 ble den beryktede organisasjonen SS stiftet. Organisasjonen hadde ansvaret for driften av konsentrasjonsleirene i nazi-Tyskland, og ble i Nürnbergoppgjøret efter krigen dømt som en kriminell organisasjon.

I 1938 ble Tysklands jøder ofre for ”Krystallnatten”, og jødeforfølgelsene i nazi-Tyskland øket kraftig i omfang. Det endte i folkemord; Holocaust.

I 1989 falt Berlinmuren som siden 1961 hadde delt Tysklands gamle hovedstad, familier, og venner. Berlinmuren var symbolet på det slagne Tyskland fra 2.verdenskrig, delt mellom vinnerne, og symbolet på todelingen som preget Europa fra verdenskrigens slutt frem til demokrativåren høsten 1990 – der kommunistregimene falt sammen som råtne byggverk.

For krefter som kjemper for å ødelegge respekten for menneskets medfødte rettigheter, og for regimer som systematisk vil krenke menneskets integritet bør dagens dato være en påminnelse om at de vil tape – i det lange løp.

Tags:

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Carl
Carl
16 years ago

Hvis man lurer på hva annet som skjedde på denne datoen, her er en oversikt http://en.wikipedia.org/wiki/November_9

Pleym
Pleym
16 years ago

Av begivenhetene verdt å merke seg på denne datoen, i tillegg til de jeg har omtalt i artikkelen, er naturligvis kuppet til Napoleon, i 1799.

Erlend Sand
Erlend Sand
16 years ago

Sjebnens ironi ville det at den 9. novmember 1889 ble internasjonalisten og EU grunnlegeren Jean Monnet født. Mens den 9. novmeber 1970 døde Charles de Gaulle, nasjonalisten og imperalisten. – Forøvrig også mannen som er ansvarlig for at Norge ikke er med i EU. (Han nektet Storbritania medlemskap)

Begge førvirig ikke akkurat verdens mest liberale sjeler..

Men litt mytologisk dyrkning av statstrukturer har jo en viss humoristisk verdi 🙂

Fra arkivet