Ukategorisert

Gjør noe med det, Kristin!

Finansminister Kristin Halvorsen har ikke glemt populistiske takter. Idag mener hun at ingen i selskaper med statlig eierandel bør tjene mer enn statsministeren. Men du har jo makten, Kristin! Sett igang!

Opsjoner og bonuser er begreper som fungerer for røde kluter for dem som kun lever av lønnsinntekt, ikke prøver seg på egne hånd, og som ikke selv har sjansen til å få slike ord inn i sine arbeidskontrakter.

Kristin Halvorsen snakket før om «unga våre» og slikt. Nå må hun forholde seg til handlingsregelen – og fare for renteøkninger for de velgerne hun gjerne vil ha – når hun skal bruke penger. Knapt noe er så usosialt som renteøkninger. Derfor er SV-lederen blitt ansvarliggjort.

Hvordan skal hun få brukt sine populistiske gener? Jo, spark oppover. Til topplederne i bedriftene hun og resten av regjeringen er ansvarlige for. For de er så grådige, lederne i Statoil, Telenor og hva de nå heter.

Det var så greit før. Da var disse selskapene statlige monopoler, og eieren beskyttet dem fra konkurranse – både utenlands og innenlands fra. Men det finnes grenser for hvor lenge man som kunde finner seg i dårlige og dyre tjenester – fra monopoler. Derfor har Norge nå en internasjonalisert økonomi, der statlige monopoler nå er blitt delprivatisert – og må konkurrere.

Husmannsånden lever likevel ennå. En million kroner er hva statsministeren tjener. Og selv om han har gunstig pensjonsordning og efterlønn, er hans eneste bonus at han kan bli gjenvalgt. Ingen bør tjene mer enn ham, sier Kristin.
Jeg skjønner ikke hva hun bråker om. Hun har jo makten, hun og de andre i den rødgrønne prateklubben. Istedenfor å komme med et utspill, kunne hun jo bare sørge for at regjeringen innkaller styrelederne i selskaper der staten er eneste eller dominerende eier.

Så kunne hun si: «Sorry, men Jens er sjefen (selv om det ikke alltid ser sånn ut). Dere må sørge for at ledelsen i selskapene dere har styreansvar for, ikke får mer i lønn enn Jens. Og han tjener 1 mill i året. Er sjefene ikke fornøyde med det, får de trøste seg med at de ikke risikerer å få sure telefoner fra Gerd-Liv om kvelden, eller må gå søndagstur med henne rundt Sognsvann.»

Og hjelper det ikke får hun innkalle alle styrene i disse selskapene, til seminar om solidaritet, egalitet og Soria Moria. Som SV-leder har hun jo trening i seminarer.

Du har makten, Kristin! Du får vise at du kan mer enn å prate. Hva var vitsen med å skaffe seg regjeringsmakt, hvis man fortsatt oppfører seg som om man var i opposisjon? At man gjør noe annet enn man sier, får nå være. Man er da ikke politiker for ingenting..

Idag har vi heldigvis andre muligheter enn å måtte kjøpe varer og tjenester fra offentlige selskaper. SV har likevel aldri skjønt seg på forretningsdrift. Det er lettere å dele det andre har skapt, enn å skape noe selv.

Velg bort statlige løsninger, du også!

Tags:

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer