Diverse, Magasin

LO knekker lønnskonkurransen

LO har fått med seg Tariffnemden på et historisk vedtak, som gjør det vanskelig for utenlandske arbeidere å konkurrere med norske – ved å kreve lavere lønn.

Ifølge NRK fattet Tariffnemden igår et historisk vedtak: Fra nyttår skal faglærte arbeidere på norske byggeplasser betales tarifflønn. Uansett om de er organiserte i fagforeninger eller ikke.

LO har følt seg sterkt plaget av konkurransen fra utenlandske arbeidere. Disse kan konkurrere ved å kreve lavere lønn enn norske arbeidere, og vise at de har bedre arbeidsmoral og raskere arbeidstempo.

Istedenfor å ta opp konkurransen, anklager LO arbeidsgiverne for såkalt sosial dumping. Billig arbeidskraft fra utlandet skal brukes for å ta knekken på det høye norske lønnsnivået.

Nå har de altså fått Tariffnemden med seg.

Og dette skjer i en situasjon der det er mangel på arbeidskraft, spesielt i byggebransjen. Regjeringspartiene SV og SP har ønsket å bremse veksten i det private forbruket – selv om dette skaper sysselsetting. også for utenlandske arbeidere. Istedet skal arbeidskraften brukes i offentlig sektor, til skoler, barnehaver, sykehjem etc.

Utenlandske arbeidstagere har søkt til Norge for å finne arbeid, slik at de kan brødfø sin familie hjemme. Norge har et høyere lønns- og utgiftsnivå enn hjemlandene til disse arbeidstagerne. De sender derfor penger hjem. Norsk lønnsnivå vil gjøre disse arbeiderne langt rikere i hjemlandet enn de arbeiderne som har forblitt i hjemlandet – og øke klasseskillet der.

Om vedtaket fører til færre jobber for utenlandske arbeidstagere, gjenstår å se. Det er ihvertfall mangel på arbeidskraft. Når kostnadsnivået øker, kan jo dette bremse efterspørselen.

Da venter arbeidsledighet i hjemlandet isteden.

LO og solidaritet? Ikke med utenlandske arbeidstagere ihvertfall.

LOs solidaritet strekker seg kun til egne medlemmer – og til norskegrensen.

LOs solidaritet handler om å beskytte egne privilegier, og å unngå konkurranse. Dèt er innholdet i den norske sosialismen anno 2006.

8 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Eva
Eva
15 years ago

Hadde det ikke vært artig med en kampanje for å få alle til å bruke så mye utenlandsk arbeidskraft som mulig, selvom det vil koste like mye som de norske? Så kan LO sitte der med skjegget i postkassen? Litt barnslig kanskje, men da er det i hvert fall noen som viser solidaritet med med utenlandske arbeidere! Jeg har selv opplevd å engasjere norske arbeidere på «hvit» timelønn bare for å oppdage at hjemme var det faktisk en ung polsk gutt som ikke kunne verken norsk eller engelsk som stod for arbeidet. Tro hvor mye av disse pengene han fikk??… Read more »

Pleym
Pleym
15 years ago

Klart dette kunne vært en morsom kampanje.

Når partiene vet hvilken makt LO har (dagens regjering ble betalt med LOs penger til å drive valgkamp for), er det nok risikabelt for de etablerte partiene å kaste seg på en sånn kampanje.

Men som ad hoc-kampanje er dette ideelt. Det er ikke engang sivil ulydighet.

Som vi har skrevet tidligere. Vær smart – velg privat.

Klarer vi å finne på et slagord for å velge utenlandsk arbeidskraft fremfor norsk?

Baltzersen
15 years ago

Når noen kommer til Norge for å tilby sine tjenester slik at de — og deres familier — kan få bedre levevilkår, kaller LO det for «sosial dumping.» Man vet ikke om man skal grine på dansk eller norsk.

Jeg tror Hegnar tok opp dette i sin leder i Finansavisen for ikke så lenge siden.

Børge Svanstrøm Amundsen
15 years ago

Are Slettan skrev en glimrende kommentar om såkalt «Sosial dumping» for noen uker siden:

http://www.na24.no/article790500.ece

Beate
15 years ago

Blander jeg kortene nå når jeg mener å huske at det var en sak der man så på hva som skjedde når arbeiderne fikk tariff – og at prisene ikke ble så veldig forskjellig, fordi i dag går det meste til mellommenn som vet å ta seg betalt?

Baltzersen
15 years ago

Takk til Amundsen. Jeg husket visst feil.

bribida blanca
15 years ago

Jøss. Det har jeg aldri hørt om før. Finnes det folk som KREVER lavere lønn?

Dessuten, hvis polakkene har høyere arbeidstempo og arbeidsmoral enn norske bygningsarbeidere så tror jeg nok de vil få jobb her uansett. Særlig med mangel på arbeidskraft i bygningsbransjen, som du sier!

Dessuten høres det ikke særlig solidarisk ut å gi polakker lavere lønn enn norske. Tvert imot, vil jeg si.

Fra arkivet

 • Den gale kongen og hans lege – og en revolusjon ovenfraDen gale kongen og hans lege – og en revolusjon ovenfra
  Johann Friedrich Struensee gjennomførte en revolusjon i Danmark-Norge. Fra toppen av det dansk-norske eneveldet. Han ble henrettet 28.april 1772, for majestetsfornærmelse.
 • Legaliser aktiv dødshjelp!Legaliser aktiv dødshjelp!
  Å kunne bestemme over eget liv, betyr også å kunne bestemme å avslutte det når det passer en.
 • Vår individualistiske velferdsstatVår individualistiske velferdsstat
  Ideen om at individualisme og kollektivisme er to motsetninger, som er fiender med hverandre, er feil. La oss tenke på kollektivet også!
 • FrPs ruspolitiske dobbelstandardFrPs ruspolitiske dobbelstandard
  FrP og KrF står i veien for regjeringens varslede rusreform. At et kristent avholdsparti sitter på bakbena må man forvente. FrPs motstand mot avkriminalisering er vanskeligere å akseptere.
 • 1990: Den verdiliberale høyresiden dukket opp1990: Den verdiliberale høyresiden dukket opp
  I 1990 dukket 130 liberale FpU'ere opp på Frps landsmøte. Det pekte frem mot partisplittelsen i 1994.
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.