Ukategorisert

Ny Iran-demo idag kl. 1500 hos UD

Det avholdes en ny demonstrasjon mot situasjonen i Iran idag kl. 1500, utenfor Utenriksdepartementet, opplyser Jan Mesicek til Liberaleren. Han har samtidig sendt over appellen han holdt under demonstrasjonen lørdag.


av Jan Mesicek

jan_mesicek_m

Jeg tror vi alle føler nå at vi nærmer oss et slags klimaks. Vi har sett millioner, modige, tapre og tøffe iranere gå ut i gatene i Teheran. Vi har sett bilder av Naghsh-e Jahan Square i Esfahan stappfullt. Vi har fått rapporter om demonstrasjoner og folk i gatene over hele Iran. Beskjeden er klar:

IRAN ER FERDIG MED PRESTESTYRE OG DIKTATUR!

Den iranske befolkningen har krav på demokrati og vi her gir vår fulle støtte til alle som i dag våger seg ut i gatene. Jeg håper det blir millioner ute i gatene i dag!

Jeg snakket med en venn fra Teheran i går. Han er begeistret, men samtidig nervøs. Han sier:

”Moren min er blitt nervøs og dårlig. Hun er kjemperedd for meg. Hun vil at jeg skal holde meg hjemme. Men hva skal militæret, tanks, helikoptre gjøre dersom 3-4-5 millioner mennesker tar til gatene? Vår ”leder” har provosert oss når han sier at dette valget var riktig. Det er ikke folket som har talt i dette valget, det er ayatollahen. I dag, lørdagen vil bli veldig kritisk. Be Gud om å hjelpe oss i vår kamp. Og takk for all støtte fra Norge.”

Og jeg våger også å tro at dette ikke kan snu nå. Du kan ikke undertrykke en befolkning til evig tid.

Ikke en befolkning som er så ung, og så up-to-date med resten av den moderne verden. Kontrasten er stor til TV-bildene fra fredagsbønnen i går. Så dere mange som var entusiastiske der de satt og hørte på Ayatollahen? Det liknet bilder vi ser fra Nord-Korea.

Men i motsetning til situasjonen i Nord Korea, så er nå regimet i Iran satt under kraftig press fra sin egen befolkning. Presset skal vedvare! Og norske venner av Iran skal gjøre det vi kan. Stoltenberg og Støre bør umiddelbart kansellere sine ferieplaner, for vi krever at den norske regjeringen legger press på iranske myndigheter!

Kjære Iranere i Norge – vi som har besøkt det store landet deres vet hvordan deres slektninger og familie har det. Vi vet hva slags forhold de lever under. Dere fortjener så mye bedre. Takk for all gjestfrihet jeg har fått oppleve i Iran. Fra Dizinfjellene nord for Teheran, Esfhan, Shiraz, til Busher til Kish. Takk for at jeg får lov til å delta i deres kamp for frihet – jeg oppfordrer alle nordmenn som har vært i Iran til å støtte opp om kampen for demokrati i Iran. Bli med – bli med!

Kheli mahmnun –

Takk for meg


Jan Mesicek er forlegger i Lille Måne forlag, og er sterkt engasjert i iranernes frihetskamp.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer