Ukategorisert

Greit å hetse politikere for ja til DLD?

I VG står flere politikere på Stortinget frem og forteller om hets, trusler og sjikane efter at de stemte for å innføre EUs datalagringsdirektiv. Nettsidene til Høyre og Ap hackes av gruppen Anonymous. Er dette ufyselig oppførsel – eller helt greit fra velgere som føler seg maktesløse i storebror ser deg men bryr seg ikke-demokratiet?

Ap-politikere som Håkon Haugli, Anette Trettebergstuen og Høyre-politikeren Sonja Sjøli står frem i VG og forteller om trusler, hets og sjikane på bl.a epost efter at de stemte for at EUs datalagringsdirektiv skal innføres i Norge.

Å hacke nettsidene til Ap og Høyre er ikke greit. Det er å sammenligne med hærverk på privat eiendom. Dette er krenkelse av eiendomsretten, og noe Liberaleren tar sterk avstand fra.

Det er ikke greit å true folk hverken pr brev, epost, over telefon eller på annen måte om at de skal få unngjelde for sin stemmegivning. Den eneste «unngjeldelsen» disse fortjener i så måte, er at de ikke blir renominert, evt. ikke gjenvalgt.

Men reaksjonene forteller om noe viktig. De forteller om sterke reaksjoner fra borgere som opplever at de ikke blir hørt. At deres mening ikke teller for lovgiverne. I Ap var det knapt noen debatt om datalagringsdirektivet internt som var synlig for offentligheten. Det finnes noen få kjente DLD-motstandere i Ap, men flere i fagbevegelsen. Sistnevnte er imidlertid mer opptatt av Postdirektivet enn av datalagringsdirektivet. Hvis det har foregått en debatt i Ap om DLD, så har den debatten vært godt skjult for offentligheten. Aps standpunkt ble kjent da forhandlingene om Soria Moria II begynte efter valget i 2009. DLD ble vedtatt av EU i 2006.. Kampanjer som Vox Populis opprop og Liberalerens eostkampanje startet i januar 2008 – i god tid før det forestående stortingsvalget.

Tross bloggstafett sommeren 2009 og opprop til forhandlerne efter valget, var det lite å høre fra Ap. Før altså Jens fortalte Ap hva ledelsen mente. Og da var Aps standpunkt knesatt.

Det gjør Høyrevelgere forbannet at partiet ikke fant en nasjonal løsning med nei til DLD-partiene på Stortinget, men istedet valgte å innlede forhandlinger med Ap. Forhandlingene betød at man i prinsippet godtok DLD, men skulle bli enige om prisen. Kjøp og salg av mitt og ditt privatliv, rett og slett..

At to tredjedeler av Høyres stortingsgruppe suverent kan heve seg over både prinsipprogram og arbeidsprogram, fremstår som uforståelig. At den interne høringen i Høyre ikke skulle gi noe synlig resultat, er merkelig.

De fem som snudde burde begrunne sine standpunkter tydeligere enn de har gjort. Alle de Høyre-representantene som stemte ja til tross for at deres fylkeslag har stemt nei, burde bli avkrevet en forklaring av Høyres eget partiapparat.

Jeg mener at velgerne har krav på en forklaring fra hver enkelt representant som stemte for direktivet. Og det skal ikke være noe ferdliglaget svar fra partiledelsen som så massedistribueres. Velgerne har krav på dialog med sin valgte representant.

Ifølge Trettebergstuen må man tilbake til vedtaket om legningsnøytral ekteskapslov for å finne lignende reaksjoner. Ja, når reaksjonene er så sterke over at folks rett til privatliv blir utsatt for politiskk hestehandel, så bør kanskje Trettebergstuen og andre som stemte ja til datalagringsdirektivet være litt mer ydmyke?

Jeg mener det er riktig av velgerne å avkreve ja-representantene klare svar. Og det er riktig av Høyres partilag å få svar og stille sine representanter til ansvar for stemmegivningen når den sammenholdes med hva som står i Høyres program om temaet.

Det er bra at personvern og grenser for statens makt endelig er et tema som klarer å skape engasjement blant velgerne. Så får de folkevalgte svare for hva de har gjort.

Trusler og sjikane er derimot ikke greit. Ei heller vandalisme eller vold.

Bruk heller stemmeseddelen og stem dem ut i 2013. At Høyre- og Ap-lag som ikke avklarer sitt standpunkt til DLD før kommunevalget også mister stemmer, er helt iorden.

Lurer du på hvem som stemte ja til DLD – og hvem som stemte nei, finner du oversikten her.

Send ros til nei-folkene og ris til ja-folkene!

36 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
11 years ago

Stem Venstre eller SV ved neste valg. Men et DDoS-angrep er da virkelig ikke noe hackerangrep, Pleym. Det kan sammenliknes med å stille seg foran en bygning og blokkere inngangen (no AP og LO forøvrig selv har lang erfaring med når de blokkerer streikebrytere fra å ankomme arbeidsplassen). Eller det kan sammenliknes med å lenke seg fast til en bro, slik Bellona gjorde på 80-tallet. Ved å kalle det hackerangrep godtar du medias tabloide salgstriks som en sannhet. Kripos har vært ute og kalt det skadeverk, og truet med 1-6 års fengsel. Selv om det altså ikke er skadeverk. Dette… Read more »

norskgoy
11 years ago

Tja, selv om jeg finner det tåpelig å sende mail eller brev i gamle dager så kan man vel ta en gammel «vi snur oss og buer», og en og annen tomat flygende kan jo komme som det har gjort i tidligere stunder. Carl I Hagen har fått kjenne den medisinen.

Selv er jeg mer for at samtlige «ja»-politikere gir ut privat- og arbeidsinfo ihht DLD ut til fri benyttelse for allmenhete til den dagen DLD blir innført, som er vel 1 april neste år+-. Så kan de skryte av det går foran med godt eksempel.

Stian
Stian
11 years ago

DLD er en meget viktig prinsippsak. Jeg fulgte med på debatten i Stortinget, det var rett og slett skremmende. Hvis våre folkevalgte har satt seg like dårlig inn i andre saker som tas opp til votering, er demokratiet i fare. Ingen av innleggene fra AP-representantene inneholdt noen refleksjoner rundt selve problemstillingen, alle gjentok feilaktige påstander og ferdigtygde argumenter. Politikerne fortjener å bli stilt til ansvar for sine beslutninger, særlig når de tar gale beslutninger på sviktende grunnlag. Hets, sjikane og trusler er selvsagt ikke ok, men en storm av e-poster er fullt fortjent.

Arild Holta
11 years ago

Støtter utsagnet over om at «DDoS-angrep er da virkelig ikke noe hackerangrep». En kø er da ikke hærverk. Kanskje en kjekk måte å demonstrere mot kø- og kontrollsamfunnet? At folk som ikke får privatliv fra overvåking angriper politikere privat, har jeg egentlig forståelse for. Det er logikk i det. Folk flest sin eiendomsrett, og rett til seg selv, blir krenket, og de svarer med det samme overfor politikerne. Jeg tror det er på tide med litt mer revolusjon, og litt mindre snillisme. Hvilken eiendomsrett har de som bryter andres eiendomsrett? TVANG er det eneste som legaliserer TVANG – mot tvingeren.… Read more »

Goofballs
Goofballs
11 years ago

JA TIL FOLKEAVSTEMNING OVER DLD!!

Kjetil
Kjetil
11 years ago

Leste i forbifarten noe på tekst-tv til NRK tirsdag om at det kan gå mot rettslig prøving av direktivet. I Tsjekkia har visstnok landets høyesterett avvist DLD.

Noen som vet litt mer om hvem som eventuelt vil teste dette for rettsapparatet her hjemme?

Anonym
Anonym
11 years ago

En rettslig prøving mot Grunnloven hadde vært bra.

Er det noen som fortsatt bruker tekst-TV (for ikke å snakke om faks?)… Utrolig.

Anonym
Anonym
11 years ago

Richard Stallman om hvorfor DDoS er å anse som en demonstrasjon, ikke «hacking»: http://stallman.org/articles/kettling-wikileaks.no.html

Fredrik Nygaard
11 years ago

Jeg stemmer DLF ved neste valg. Høyre skuffer alltid, og ligner mer på et sosialistisk parti en noe annet.

Det hjelper ikke å bytte ut et par av disse politikerne. De er på ville veier og bør ikke få lov å fortsette:

http://www.sisteskanse.net/2011/04/politisk-korrekt-kriminalbekjempelse/

Anonym
Anonym
11 years ago

Ojsann, der gikk Stortinget.no ned også, og Anonymous driver og publiserer politikernes private addresser og passord på Twitter… Uffda.

https://twitter.com/#!/anonymousnorway

Galskap
Galskap
11 years ago

«Å hacke nettsidene til Ap og Høyre er ikke greit. Det er å sammenligne med hærverk på privat eiendom. Dette er krenkelse av eiendomsretten, og noe Liberaleren tar sterk avstand fra.» Det kan være greit å sette seg inn i saken før man uttaler seg Pleym, spesielt siden du tidligere har vært flink til å presisere at norske politikere bruker løgner og feilaktige argumenter i sin sak. Ingen av sidene har blitt hacket. et Ddos-angrep er ingenting annet enn massiv pågang. Er det hacking når en billett-leverandør går ned pga for stor pågang når billettsalg åpner også? Det eneste som… Read more »

Pleym
Pleym
11 years ago

Takk for mye respons – og berettiget kritikk. Et hacker-angrep forutsetter forsåvidt at nettsidene enten ødelegges – eller at et annet budskap legges ut enn nettsidens eier/bruker ville publisert. Efter hva jeg kan se er det ikke lagt ut noe på Ap og Høyre sine nettsider fra hackere (selv om jeg er litt i tvil om de to partiene egentlig burde stå inne for all bruk av bilder på forsidene). Så de med mer datateknisk kompetanse enn meg har sikkert rett i at «blokkering» eller blokade er et mer dekkende begrep enn hacking. Jeg bøyer meg for kritikken av min… Read more »

Olav
Olav
11 years ago

Hm, jeg fikk en genial idè.
Greit nok at man allerede har en e-postkampanje, men jeg tenker man kan skrive innholdet i mspaint og lagre dette som .bmp

Anonym
Anonym
11 years ago

Det er mulig det ikke gavner saken, men Anonymous har alltid hatt et preg av pubertalt opprør. Jeg liker dem for det de er. Surf litt rundt på 4chan.org og få et inntrykk av deres opprinnelse. Man må kunne skille mellom miljøaktivister som lenker seg til en bro og de som snakker med regjeringen. Les litt mer om dem: https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Anonymous_%28group%29 Det de her gjør er to ting: for det første aksjonerer de uten å ødelegge ting. Dette er faktisk basert på en gammel hacker-etikk om at «informasjon vil være fri» der det er legitimt å bryte seg inn og hente… Read more »

Magne D. Antonsen
11 years ago

Hei Per Aage, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.

Anonym
Anonym
11 years ago

Bra, Magne. Får håpe folk leser kommentarene under også, da. Spesielt Stallman-artikkelen (kanskje du burde lagt ut den også).

Asbjorn Erikson
Asbjorn Erikson
11 years ago

En ma vaere klar over at hva det er som foregar i Norge na er at den Norske befolkningen begynner a fa nok av alle avgjorelsene som blir tatt av de kriminelle i stortinget uten folkets samtykke.

Hvem tjener pa alt dette? Jo, det er de som politikerne svarer til, som desverre ikke er Norges befolkning. Norge har blitt «sold out» siden andre verdenskrig.

Quislinger!

Rune
Rune
11 years ago

Dakkal lille forræderne er lei seg for at de får kritikk for å bryte grunnloven…

Ærlig talt… dette er det minste de burde tåle. Dersom ikke høyesterettsapellen ifra motstanderne fører frem til at DLD er erklært ulovlig må de nemlig belage seg på adskillig hardere kost.

Pleym
Pleym
11 years ago

Magne D. Antonsen, takk skal du ha!

Nå kunne nok artikkelen vært mer presis – med henvisning til at DDOS kan sammenlignes med en fysisk blokade – bare at denne er elektronisk. Så Ap burde ihvertfall forstå hva det handler om (kjent virkemiddel fra Fagbevegelsen).

Det som er viktig er ikke hva Anonymous gjør, men at det blir en kontinuerlig debatt om personvern og grensene for statens makt. Folk må ikke tåle den invasjonen av privatlivet som skjer iom. DLD.

Anonym
Anonym
11 years ago

@Per Aage Pleym Christensen Det ser ut som mange støtter Anonymous utifra kommentarfeltene i avisene og hva folk sier. Uansett så må vi ta det for det det er: rebelske tenåringer som har vokst opp med nettkulturen der man er anonym, driver med fildeling, kikker på porno etc. Alvorlighetsgraden av det de har gjort har blitt overdrevet i media. Allikevel har de gått over streken enkelte ganger i flere aksjoner. F.eks. har de hacket seg inn på maskiner, stjålet epost, og publisert disse (dette ledet faktisk til et vellykket utfall for dem). De har også sendt masse drøye epost og… Read more »

Anonym
Anonym
11 years ago

Anonymous er en spontan, anarkistisk borgerverngruppe som opererer på nett, der folk ikke kjenner hverandre i virkeligheten og ikke kjenner hverandres identitet, men organiserer seg på IRC og forum for å gjøre skøyeraktige rampestreker der de forsvarer digital frihet. Andre eksempler: mange hundre logger seg inn på Habbo Hotel som neger med afrosveis og drar til svømmebassenget, som siden blir stengt og de blir kastet ut av administratorene. Etterpå anklager de Habbo Hotel for rasisme, og gjentar aksjonen mens de former hakekorsj av personer inni spillet. De har også markert seg i forbindelse med WikiLeaks, demonstrasjonene i Iran og midt-østen… Read more »

Anonym
Anonym
11 years ago

De har tenkt å henge opp kreative plakater over hele Norge imorgen

http://boards.4chan.org/b/res/321079013

ola dunk
ola dunk
11 years ago

Bruk av digitale protestaksjoner er passende siden det protesteres mot en digital uhyrlighet.
Kan ikke målene forsvare seg, har de ingenting med datalagring å gjøre.
hele Quisling-AP og Stasi-venner kan dra til helvete

Sara
11 years ago

DDoS-angrep er ikke hacking! Det er ingen som har hacka seg inn på en annen manns eiendom, så det å kalle det hacking blir rett og slett feil.

Sindre
Sindre
11 years ago

Jeg støtter aksjonen. Den er faktisk ganske mild, tatt i betraktning uhyrligheten DLD.

Innlegget til «Galskap» under kommentarene her var meget, MEGET bra! Jeg er så hjertens enig!

e
e
11 years ago

Stem dem ut i 2013 ja.. etter at dem har waste bort flere milliarda ja.. for penger vokser på trær. En folkeavstemming hadde vært utmerket.

Anonym
Anonym
11 years ago

Det er vanskeligere å rulle inn noe enn å vedta, selv for en kommende regjering uten AP/Høyre.

Håper dette trekker V langt over sperregrensa.

Baltzersen
11 years ago

Folk burde forsåvidt også lære seg forskjellen på hacking og cracking. Det sistnevnte er det som gjerne omtales som «hacking».

Anonym
Anonym
11 years ago

Baltzersen: en sannhet med modifikasjoner- medias feilaktige bruk av ordet ‘hacking’ har etterhvert blitt definert som én av flere korrekte meninger i ordbøker.

Baltzersen
11 years ago

Ja, sukk…

Ole Brum
Ole Brum
11 years ago

DLD skulle aldri ha vært innført. Vi kan takke muslimske terrorister for at det så dagens lys. DLD burde bare gjelde tunge kriminelle og muslimer.

Forøvrig synes jeg det er på tide at regjeringen tar et skikkelig oppgjør med den ikkevestlige innvandringen og skadene den påfører samfunnet som helhet.

Steng grensene for ikkevestlig innvandring!

Thomas
Thomas
11 years ago

Når du ser hva som blir sagt av politikerne for eksempel ved landstyremøtet til AP igår så brukte han ord som redefinerte det til hetsing, hacking og trenge seg inn. Beklager. Men lovene har smutthull og det å overbelaste en webside er ikke hacking. Det er irriterende, men ikke hacking. Nordmenn er frustrerte, det er lite å forstå seg på fordi når du tror du har forment deg en mening om dette så blåser det inn en ny tanke fra nok en ekspert som forteller oss at dette ikke er bra, og at det kan legges til tilegg på direktivet… Read more »

Baltzersen
11 years ago

Men lovene har smutthull og det å overbelaste en webside er ikke hacking. Det er irriterende, men ikke hacking.

Løsningen for å gjøre det kan faktisk være hackete.

Martin N
Martin N
11 years ago

Likegyldighet v2.0

Først lagret de trafikkdataene
men jeg brydde meg ikke
fordi jeg ikke hadde noe å skjule

Deretter lagret de innholdet
men jeg brydde meg ikke
for jeg var en godtroende nisse

Så kom ikke lenger tvilen tiltalte tilgode
men jeg brydde meg ikke
for jeg var ikke tiltalt

Til slutt tok de ytringsfriheten
men da hadde jeg ikke lenger
noe jeg skulle ha sagt

Fra arkivet