Ukategorisert

Reis til utlandet!

Reis på ferie til utlandet. Det er lønnsomt!

Det er den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen 2010 fra Statistisk sentralbyrå som viser at mye er dyrt i Norge. Det er skatter og avgifter som driver prisene oppover i forhold til land vi kan sammenligne oss med. Oversikten viser at aktørene i reiselivsnæringen har vanskelige vilkår sammenlignet med konkurrenter i utlandet.

Det norske prisnivået for alkoholholdige drikkevarer og tobakk var mer enn dobbelt så høyt, 137 prosent, som gjennomsnittet av EU27, ifølge SSB. For hotell- og restauranttjenester, samt matvarer og alkoholfrie drikkevarer, var prisnivået i Norge henholdsvis 78 og 65 prosent over gjennomsnittet i EU27.

Fortsetter utviklingen vil nordmenn rømme til utlandet på ferie. Verst for norske bedrifter, er at utlendinger vil kvie seg for å reise til Norge. Det er rett og slett for kostbart å besøke det rødgrønne landet.

Tags:

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
10 years ago

Akkurat det jeg sier til venner i utlandet som spør om de burde besøke Norge. Med midre du har ubegrenset med penger og ikke bryr deg om å spise dårlig mat og møte tilsynelatende uhøflige mennesker og et kjedelig uteliv, men bare er opptatt av vakker natur og skisport. For enhver pris. Ja, da er Norge noe for deg.

Konrad J.
10 years ago

Dette innlegget vitner om mangel på elementær økonomisk innsikt. Særavgifter på alkohol og tobakk spiller åpenbart en rolle, men nominelle prisforskjeller mellom Norge og andre land skyldes hovedsakelig at Norge er rikt land og dessuten et egalitært land. I rike (og egalitære) land er særlig arbeidskraft dyrere, men også andre innsatsfaktorer. Særavgifter forklarer ikke hvorfor Liptons te er dyrere i Norge. Men forskjellene blir særlig store for arbeidsintensive tjenester som restaurant og frisør. I USA er mange ting svært billig for oss nordmenn, dette skyldes i hovedsak de store forskjellene i USA og de lave minstelønnene.

Fra arkivet