Ukategorisert

Unge Venstre-lederen vil ha lavere stemmerettsalder

Sveinung Rotevatn, leder i Unge Venstre og én av forkjemperne for å utvide demokratiet, mener valgdeltakelsen til 16 og 17-åringene bør kvalifisere til permanent stemmerett.

Det er nettstedet Framtida.no som har en oversikt over ungdommenes oppslutning i kommunene som deltok i prøveforsøket.

Valgforsker Jacob Aars sier til Framtida.no, at tallene er overraskende høye. Det samme mener forsker Guro Ødegård.

–Det er fantastisk valgoppslutning blant 16 og 17-åringene, sier Sveinung Rotevatn til Liberaleren.

Skal det bli mer demokrati i Norge, må så mange som overhode mulig inkluderes. Redusert stemmerettsalder vil bli en demokratifest og det hadde vært naturlig å innføre ordningen i stemmerettsjubileet som Norge skal markere i 2013. Ungdommene kan og ungdommer vil! Valgresultatene i forsøkskommunene tyder på at de fleste ungdommer har fulgt årets valgvind.

Tags:

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
NorgesAnarkisten
NorgesAnarkisten
10 years ago

«Skal det bli mer demokrati i Norge, må så mange som overhode mulig inkluderes.» Og blir det mer demokrati av det? Isåfall grøsser jeg for fremtiden, da demokrati har blitt synonymt med flertallsbestemmelser. «VI er imot narkotika og vi har flertall, så vi må forby det til tross for at vi ikke har noe hva andre gjør» «Vi er imot prostitusjon fordi vi er Ottar-medlemmer og feminister som vil blande oss i hva andre gjør, forbudt!» «Vi mener at å tegne muhammed er sårende ovenfor muslimer, derfor må slikt bli forbudt!» Osv. Dessuten, dessto yngre man er, dessto mer påvirkelig… Read more »

thomki2912
thomki2912
10 years ago

Jeg er ungdomsskolelærer… Jeg må dessverre si at å gi 16-åringer stemmerett virker som et feiltrinn. Demokratiet styrkes ikke ved å gi idioter stemmerett. Dette sier jeg som liberaler og pro-demokrat (om en slik denotasjon finnes). Jeg beklager, men 16-åringer vet særdeles lite.

Leland
Leland
10 years ago

Det er godt mulig 16-åringer vet lite, men det er det også mange andre som gjør. En stor del av de jeg kjenner, stemmer det samme som foreldrene uansett om de er 18 eller 40, og har aldri gjort seg opp en individuell mening om parti.

Jeg vil egentlig heller gå lengre. Jeg synes det er naturlig at en person som skal kunne settes i fengsel bør kunne stemme på lovgivere. Føler egentlig at det er den naturlige alderen. Derfor bør 15-åringer også få stemme. Må si jeg har litt vanskelig for å se de eventuelle negative konsekvensene av det.

Fra arkivet