Ukategorisert

Pelsdyrnæring, Vedum? Ikke for mine skattepenger!

Ifølge VG går den nye landbruksministeren i gamle spor; han vil opprettholde pelsdyrnæringen. Mitt svar er: ikke for mine skattepenger!

Senterpartiet er et konservativt parti som knapt ser nye muligheter for næringsvirksomhet i distrikts-Norge. Derfor er det ikke så rart at den nye statsråden, Trygve Slagsvold Vedum vil opprettholde pelsdyrnæringen. Det betyr formodentlig at den også skal fortsette med de subsidiene næringen idag mottar. Senterpartiet er en varm tilhenger av å bruke dine og mine penger til å opprettholde næringsvirksomhet som ikke tjener penger på egen hånd.

SPs regjeringspartnere Ap og SV vil redusere subsidiene og såkalt «fase ut» næringen. De to partiene setter neppe saken på spissen så lenge den rødgrønne regjeringen lever.

At Liberaleren er motstander av subsidier burde ikke komme som noen bombe. Subsidier betyr å ta dine penger for å gi støtte til virksomhet du kanskje ikke støtter. Det tar bort din egen økonomiske handlefrihet. Kanskje ville du brukt de pengene pelsdyrnæringen får av deg til å støtt dem som jobber mot næringen, og for å avdekke mishandling av dyr og brudd på lovverket for pelsdyrhold. I økonomisk sammenheng bidrar subsidier til å motvirke endringer, og til å sementere en etablert struktur.

Hvis pelsdyrnæringen er så viktig, så får folk som ønsker å iføre seg pels fra dyr som kun er oppdrettet for dette formålet betale hele regningen for pelsplaggene selv.

En borgerlig regjering er tilbøyelig til å redusere omfanget av subsidier rent generelt, og det burde derfor ikke være noe problem å få Ap og SV med på å fjerne subsidiene som gjelder akkurat pelsdyrnæringen. Men vi må sannsynligvis vente til efter valget i 2013 for å se noen endringer.

I mellomtiden får vi stole på at Ap og SV ikke bøyer kne for SP. Skulle SP få viljen sin i statsbudsjettet for 2013, vil subsidiene til denne næringen øke. Dèt ville være helt galt signal å sende.

I mellomtiden håper jeg at så mange som mulig av Liberalerens lesere sender den nye landbruksministeren en epost, og forteller ham at pelsdyrnæringen ikke skal få dine skattepenger til å fortsette sin virksomhet.

Du kan skrive til landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum på denne epostadressen: postmottak at lmd.dep.no

Mest lest

Arrangementer