Ukategorisert

Vinter-OL: Bær homoflagget under åpningsseremonien!

I Russland er det nærmest kriminelt å være homofil. En russisk politiker vil arrestere utøvere og turister under vinter-OL i februar, hvis de bedriver «homofil propaganda». Vår oppfordring: La OL-troppen bære homoflagget sammen med landets flagg under åpningsseremonien.

VG er blant avisene som har skrevet om «loven som forbyr å «spre propaganda i form av offentlige handlinger i favør for homofili og transseksualitet» til barn og ungdom under 18 år i Russland. En lov president Vladimir Putin selv signerte på så sent som i juni.» Politikeren som tok initiativ til loven, Vitaly Milonov varsler arrestasjoner av både utøvere og turister som bedriver såkalt «homofil propaganda».

IOC mener at hverken turister eller utøvere vil bli rammet av loven. Men hvorfor reagere på en lov som ikke rammer deg? At loven eksisterer er ille nok i seg selv. For dem som må leve under i det homofobe klimaet som preger lovgivere, offentlig debatt og åpenbart også det russiske samfunnet. Utøvere og turister kan reise hjem. Russlands homofile, lesbiske, bifile og transpersoner slipper ikke unna det russiske lovverket, som gjør dem til annenrangs borgere og en pariakaste i det russiske samfunnet.

Det arrangeres allerede aksjoner for å oppfordre OL-sponsorene til å ta et klart standpunkt mot de russiske antihomo-lovene.

Noen tar til orde for boikott av hele vinter-OL.

Jeg er enig i at man skal påvirke både russiske myndigheter og sponsorer.

Det beste hadde likevel vært om utøvere, IOC og offisielle delegasjoner til OL markerte solidaritet med homofile – både i Russland og andre steder. Vår oppfordring er derfor: Så mange av utøver-delegasjonene som mulig bør bære regnbueflagget ved siden av eller sammen med sitt lands flagg under åpningsseremonien.

Og IOC bør sørge for at regnbueflagget heises sammen med deltagernasjonenes flagg under vinter-OL 2014 – og vaier så lenke lekene pågår. Hører du, Gerhard Heiberg?

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer