Magasin

Frihetsfrontens sommerseminar

Det er sommer og august. Året er 2014. Noen frihetsvenner fra Indre Oslofjord er på vei mot Stockholmstraktene. Vi ankommer omsider gården der sommerseminaret med foredrag og sosiale aktiviteter skal finne sted.

Førstemann ut er Sofia Arkestål, på denne tiden kandidat til Riksdagen for det svenske Centerpartiet. Nei, det svenske Centerpartiet er ikke som det norske Senterpartiet. Hun snakker om hvordan hun skal lykkes med å være liberal i Riksdagen. Sofia Arkestål er også blant dem som står bak nettstedet bubb.la.

Så får vi høre fra Amelia Andersdotter, tidligere EU-parlamentariker for det svenske Piratpartiet. Det er mye om retten til privatliv. Hun forteller også at lutheranismen og calvinismen har gitt oss en kultur der vi ikke har så lett for å tilgi.

Henrik Malm Lindberg, forsker hos Ratio, forteller om sosialdemokratiets radikalisering og den svenske modellens fall. Vi får høre om at trygget og likhet er blitt fremmet på valgfrihetens bekostning. Intet nytt, dét. Man får til og med kjøpe hans bok om samme tema.

Olsson Peter J. Olsson, en gammel kjenning og politisk redaktør for Kvällsposten, en avis han forlater ved årets slutt, snakker om frihet på svensk. Han holder et langt interessant kåseri der han er inne på kunst, poesi og litteratur. Litterær motreaksjon mot lønnstagerfondene (fond som skulle kjøpe svensk privat næringsliv) får vi høre om. Vi får også blant annet høre om spionasje mot fritidsbåter i Stockholms skjærgård. Og den gamle historien om Astrid Lindgren og «Pomperipossaskatten» blir vi minnet om.

Kareem Amer, egyptisk dissident bosatt i Bergen, forteller om fengselsopphold og veien til frihet i Vesten. Et interessant foredrag. Diskusjonen på slutten rundt forholdet mellom demokrati og frihet blir på noen punkter vanskelig.

Nok en gammel kjenning av sommerseminaret får ordet, nemlig Mattias Svensson fra Magasinet Neo. Han forteller om svensk alkoholpolitikks historie, noe han ønsker å skrive bok om, men han nøler, for det har nemlig ikke vært en eneste økning av restriksjoner på noe punkt i svensk alkoholpolitikk siden 1982. Blir svensk avholdsbevegelse minnet om dette gjennom en bok av hr. Svensson, kan konsekvensene bli av de mindre hyggelige. På spørsmål om når Systembolaget blir nedlagt og dets monopol opphevet blir svaret 2019.

Ljunggren Stig-Björn Ljunggren er en sosialdemokratisk debattant som av og til har vært innom sommerseminaret. Han kommer innom også denne gangen. Han snakker om fortiden og fremtiden. Vi kommer til å ha valgfrihet for f.eks. skoler, men de kommer til å være like som tannkrem. Staten og kapitalen vokser sammen. Det er Asias århundre. Vi er i nedgang. Med penger kan man gjøre mye, men ikke alt. Det er dystert.

Henrik Alexandersson, Frihetsfrontens mangeårige formann, får som alltid gleden av å få siste ordet gjennom avslutningssesjonen. Han minner oss om at selvom Sovjetunionen er avskaffet, har vi fortsatt EU — med den sentralstyringen dét innebærer. Det var mangfold som gjorde Europa sterkt. Vi går fra ytringsfrihet til å fengsle folk for deres ytringer. Og vi har overvåkingssamfunnet. Noen lyspunkter er det, f.eks. det nyoppstartede nettstedet bubb.la. Så henvises vi til The Pervert’s Guide to the European Union [om dette er et reelt eksisterende verk, er noe usikkert].

Så drar vi alle hjem med påfyll av formelle sesjoner, private diskusjoner og sosiale aktiviteter.

Nå er vi altså her i 2015. Dette var snart ett år siden. Nå er det snart tid igjen. Den fjerde helgen i august avholdes Frihetsfrontens sommerseminar. Seminaret finner normalt sted på det nordmenn vil karakterisere som en feriekolonigård, i et område som heter Barnens Ö ca. halvannen times kjøretur nordøstover fra Stockholm.

Sosial samling

Foredragsholderne iår er:

• Oscar Swartz, gammel kjenning av sommerseminaret, liberal debattant, skribent og entreprenør, snakker om den «svenske synden».
• Henrik Sundbom, formann i den svensk-indiske foreningen, rådsmedlem hos Stockholm Free World Forum, snakker om India angående nepotisme og gressrotskapitalisme.
• Susanne Tarkowski Tempelhof, entreprenør, gründer og daglig leder for Bitnation, snakker om Bitnation og blokkjedeteknikkens potensial for å konkurrere ut staten.
• Hanif Bali, riksdagsrepresentant for Moderaterna, snakker om ukjent tema.
• Jim Turney, tidligere formann i US Libertarian Party og internetentreprenør snakker om «How to speak libertarian to non-natives».
• Lena Andersson, forfatter og journalist, snakker om kvasiliberaleres bruk av postkolonialisme og identitetspolitikk.
• Nima Sanandaji, doktor innenfor teknologi, forfatter og samfunnsdebattant, forteller om sin seneste bok, Scandinavian Unexceptionalism.

Årets seminar starter om snaut tre uker, fredag 21. august. Mer informasjon, herunder kontaktopplysninger, om seminaret kan finnes her: http://www.frihetsfronten.se/
Det er god tradisjon for norsk deltagelse på sommerseminaret. Én sommer var vi flere enn kunne fylle opp to biler. Å reise dit, kan varmt anbefales.


J.K. Baltzersen er en sporadisk gjesteskribent hos Liberaleren.

Mest lest

Arrangementer