Kommentar

PFU til NRK: – Målet helliger ikke middelet

Pressens Faglige Utvalg har felt NRK-programmet Folkeopplysningen for programmet om valgmanipulasjon på Lillestrøm videregående skole høsten 2019.

Folkeopplysningens Make Lillestrøm Great Again. Skjermdump: NRK.
Folkeopplysningens Make Lillestrøm Great Again. Skjermdump: NRK.

Det var Landsrådet for norske ungdomsorganisasjoner (LNU) som klaget NRK inn for PFU. Utvalget mener at hensikten var viktig, men at målet ikke helliger midlene. Utvalget mener NRK har brutt punkt 1.5 i Vær varsom-plakaten (VVP), om pressens plikt til å beskytte, og 3.10, om falsk identitet.

Fagbladet Journalisten siterer redaktørenes representant i PFU, Frode Hansen: «Han sa at punkt 3.10 i VVP er klokkeklar på at falsk identitet bare skal brukes i unntakstilfeller.

– Forutsetningen er at falsk identitet er eneste mulighet til å avdekke forhold med vesentlig samfunnsviktig betydning. Kunne de gjort det på en annen måte her? Ja, det mener jeg de kunne, sa Hansen.»

Dagbladet skriver i referatet fra møtet i PFU: «Det ble videre framholdt at metodene var problematiske, og at dette i bunn og grunn handler om tilliten til mediene. PFU mente at NRK kunne undersøkte dette med falske nyheter med andre metoder, uten bruk av falske nettkontoer og løgn.»

Hensikten til Folkeopplysningen var altså å finne ut om ungdommen er kildekritiske, eller om de lar seg påvirke av falske nyheter i sosiale medier.

Ingen dissens i PFU, men én i mindretall

Øyvind Kvalnes er allmenhetens representant i PFU. Han var uenig i at NRK skulle felles. Journalisten skriver: «Kvalnes mente at det var to grunner til at programmet var presseetisk innafor:

– De fokuserer på at sosiale medier kan manipulere valg, og har brukt den metoden som kanskje er mest kraftfull for å få fram dette.

– I tillegg har de også gjort en god jobb med å «debriefe» ungdommene i etterkant.

Kvalnes trakk paralleller til forskningsetikk. Han er selv filosof og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI.

– De har vært gjennom en grundig «debrief», der NRK forklarte dem valg av metode og årsaken til at de har gått fram slik de har gjort. Det ga dem muligheten til å reflektere over hva de hadde blitt utsatt for.»

NRKs etikksjef Per Arne Kalbakk kaller vedtaket i PFU en klar tilbakemelding. Han vil likevel nyansere bildet. Til Journalisten uttaler han: «Det er ikke tvil om at programmet gir en annen type innsikt enn en tradisjonell dokumentar om trollfabrikker ville gjort, men totalt er dette en klar tilbakemelding om at PFU mener selve metoden ikke var akseptabel, sier Kalbakk.»

Dristig og viktig eksperiment

Da saken var aktuell i 2019 skrev jeg denne artikkelen om at Folkeopplysningens eksperiment var viktig. Demokratiopplæring for en ny tid er fortsatt min oppfatning: «Såkalte Fake News gjør det efterhvert umulig å skjelne falske og ekte nyheter. Det skaper mistillit til media. Når folk gjør seg opp en mening og stemmer basert på falske nyheter, så kan man ikke føle seg trygg på at valgresultatet gjenspeiler folkemeningen. Nøkkelspørsmålet er hvem som tjener på at folk i demokratiske land ikke lenger har tillit til sitt lands politiske system, og til mediene? Ytringsfrihet og frie og uavhengige medier er grunnlaget for et demokratisk samfunn.

Det er nettopp muligheten for å manipulere den offentlige debatten og selve valgresultatet gjennom falske nyheter som Andreas Wahl og hans redaksjon i programmet Folkeopplysningen har grepet tak i. Gjennom et dristig eksperiment har man gjenskapt de farlige trekkene fra 2016-valget i USA på Lillestrøm vgs i Norge i 2019.»

Min konklusjon var og er: «Andreas Wahl kan ha gjort det norske demokratiet og debattklimaet en stor tjeneste med sitt eksperiment.»

Lederen i LNU; Malin Isene sier derimot at det er en seier for demokratiet at NRK og Folkeopplysningen ble felt i PFU.

Pressens Faglige Utvalg

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer