Magasin

Jan Arild Snoen bokbadet for «Europa uten USA?»

Jan Arild Snoens nye bok, «Europa uten USA? – Antiamerikanismen og dens følger», fikk et riktig så litterært bokbad på Den norske Atlanterhavskomités lokaler, i samarbeid med Civita.

Et fullsatt, om enn godt voksent publikum, fikk kost seg med fremsnakk av nok en god bok levert fra forfatter Jan Arild Snoen. Bokbadet ble ledet av Den Norske Atlanterhavskomités generalsekretær, Kate Hansen Bundt, med Eirik Løkke fra Civita i panelet, samt en sent ankommende forfatter og historiker Hans Olav Lahlum.

Hans Olav Lahlum, Eirik Løkke, Jan Arild Snoen og Kate Hansen Bundt.

Det må bemerkes at Lahlum selv hadde hektisk program, med egen boklansering samme dag, biografien om leppa fra Grorud, Torbjørn Berntsen.

Det ble betraktet og ment mye på boklanseringen, og flere gode poenger traff publikummet vel, som at forsvarspolitikken og kriger USA deltar i alltid øker antiamerikanismen, både globalt og her i Europa. Når det sitter republikanske presidenter ved makten, øker og antiamerikanismen. Mer eller mindre er det slik at alt det gode vi liker ved USA, blir assosiert med Demokratene, men slik er det vel egentlig ikke alltid i realiteten?

Dersom Donald Trump skulle bli valgt til president igjen, fryktet hele panelet at antiamerikanismen i Europa vil øke ennå mer, kanskje til det destruktive for transatlantisk samarbeid? Den økonomiske støtten til et krigsherjet Ukraina ville for eksempel kunne stå i stor fare. Vil Europa da kunne være i stand til å løfte hele den økonomiske satsningen i Ukraina? Usikkert å vite per nå. Dyrt vil det uansett bli!

Dersom Marine Le Pen skulle vinne valget i Frankrike, vil det også kunne bli et stort forstyrrende element i det transatlantiske samarbeid, da hun oppfattes som Pro-Putin, og Anti-USA. Det bemerkelsesverdige med flere av de høyreekstreme i Europa, er at de ofte er Anti-USA, men Pro-Trump, hvilket kan gi merkverdige utfall i samarbeidet mellom Europa og USA.

Til stor latter fra salen bemerket Lahlum at «Frankrike fortsatt ikke har tilgitt at det var USA som friga de under 2. verdenskrig». De ville så gjerne gjøre dette selv, men som vi vet var de absolutt ikke i stand til dette uten USAs hjelp. Antiamerikanismen er sterk, og har alltid vært sterk i Frankrike. Kanskje fordi de er den tapte storhet, og USA ble en historisk vinner i så henseende?

Uten en eventuell sikkerhetsøkonomisk støtte fra USA vil Europa, i følge Snoen, måtte øke egen forsvarssatsning til opp mot 4-5% av BNP. Mange land sliter med å oppnå 2% per i dag. Dette vil altså bli ekstremt dyre satsinger, men det kan hende vi ikke kan komme utenom, grunnet de krigsspenninger vi har rundt oss i Europa.

I følge Lahlum er Snoen veldig god på myteknusing, så også i denne boken. USA har for eksempel velferdsordninger, mye mer enn de fleste av oss er klare over, bare organisert på et annet vis. Riktignok et dårlig vis i følge Civitas Løkke.

Handelskrig er sjeldent bra for noen av oss. Donald Trump har kommet med en ny isolasjonistisk lovnad, om han skulle bli president igjen. 10% tollavgift på alle handelsvarer, fra alle land. Dette skal visstnok bli bra for utviklingen i USA, tro det den som kan…

En tolkning av dagens bokbad er som følger; det kan bli mye mer uro i verden med et USA som ikke engasjerer seg enn et USA som engasjerer seg (og får kritikk fra mange hold).

Eirik Løkke påpekte at det meste han tidlig lærte seg om USA kom fra Jan Arild Snoen, og hele panelet, Lahlum fra Sosialistisk Venstreparti inkludert, anbefalte alle å kjøpe denne viktige boken.

Vi i Liberaleren støtter selvsagt oppfordringen om å kjøpe boken, men vi vil komme med en innstendig anbefaling. Kjøp boken direkte fra Snoen. Han har en spesialavtale med Dreyer Forlag, hvor han tjener alt selv på de bøker han selger, derimot mottar han 0,- fra de bøker solgt hos bokhandleren.

VIPPS 349,- direkte til Jan Arild Snoen på 98044720.

Etter gjennomlesning av boken skal vi og intervjue forfatteren i Liberaleren Podcast.

Du finner et opptak av arrangementet her.

Mest lest

Arrangementer