Kommentar

Er det noe problem med religiøse privatskoler?

For noen dager siden, stilte en venn meg dette spørsmålet på Facebook:

«Men Bent Johan Mosfjell, … En sosialdemokrat jeg kjenner, som er lærer i offentlig skole, han pekte på problemet med religiøse skoler, som muslimske skoler etc. Hva ville du svart ham? Nå husker jeg ikke helt argumentasjonen, men vi kan se for oss en del problemstillinger rundt dette, og kanskje vi kan adressere det på en god måte når slike spørsmål og innvendinger dukker opp, så man er forberedt med gode svar på dette? Har du selv fått slike innvendinger?«

Dette er en ganske klassisk problemstilling. Frykten for kristne private skoler skremmer deler av venstresiden og frykten for muslimske private skoler skremmer deler av høyresiden. Vi får dermed en tverrpolitisk enighet om at barn skal stues sammen i den samme skolen der de lærer svært lite. Og kommer ut, troende på mye rart.

La meg først stille et enkelt spørsmål. Har foreldre rett til å overføre sine verdier til sine barn? Et liberalt svar på det spørsmålet er ja. Mange vil gå enda lengre og hevde at foreldre har en plikt til å overføre sine verdier til barna. De skal jo ikke slippe dem ut i verden som tomme skall, men fore dem med egenskaper og kunnskaper som gjør deres liv bedre.

Bør foreldre da ha rett til å oppdra barna sine religiøst, for eksempel til å bli kristne eller muslimer? Er ikke dette å ta store sjanser? Vil det ikke være tryggest å ta barna fra foreldrene og plassere dem i offentlig oppdragelse, For sikkerhets skyld, for å hindre dem i å få gale oppfatninger.

Den viktigste forskjellen på avsnittet ovenfor og spørsmålet om skole er at det ene er dagens politikk, mens den andre er en mulig fremtidig politikk. Eksemplene er ikke så ulike.

Dersom man er tilhenger av trosfrihet, så har mennesker rett til å ha den religionen de vil. Dersom man er tilhenger av ytringsfrihet, så har man rett til å videreformidle denne troen. Dette gjelder i private hjem, det gjelder i oppdragelse og det gjelder i voksenlivet.

Det er selvsagt lov til å bekymre seg for hva folk tror og mener. Jeg gjør det stadig vekk. Det gir meg imidlertid ingen rett til å ta fra mennesker trosfrihet og ytringsfrihet. Dersom man tar disse rettighetene på alvor, må man tillate private skoler å undervise på en religiøs måte.

Det eksisterer imidlertid en frykt for at dårlige ideer vil ta helt overhånd hvis ting blir privat. Her ligger et implisitt argument om at offentlig skole selvsagt vil være mye bedre. Mange ser selvfølgelig for seg en offentlig skole som underviser det de selv synes er riktig og viktig. En offentlig skole som gir unge mennesker gode verdier og gjør dem til gode, demokratiske samfunnsborgere. Slik en selv mener det skal være.

Akk så naivt.

Joda, det er ikke så ille. I Norge i dag. Det finnes nok av eksempler på offentlige skoler i tid og rom som er et indoktrinerende helvete. Der skulle man gjerne hatt private alternativer som kunne gitt unge mennesker alternative tanker.

Poenget er at dersom verdiene er ganske bra, slik det er i Norge i dag, så vil det bli ganske bra i både det offentlige og private. Og er verdiene helt jævlige, vil begge deler bli ganske jævlig.

Forskjellen er at med et privat mangfold, kan man slippe ut av det skolemonopolet forsøker å tre ned over oss.

For selv om norsk skole er ganske bra på en del verdier, så er den også et konkursbo på mange områder. Det læres ganske lite og skolen er langt på vei en oppbevaringsplass. Mennesker plasseres inn i den samme kverna og får ikke utviklet seg i tråd med sine interesser. Det slippes ut tusenvis av skoletapere hvert år, som i 10 eller 13 år har fått innprentet at de ikke duger. Det er slik enhetsskolen behandler mennesker. Det er en skam.

Og så er man bekymret for at noen skal få noen gale verdier i private skoler. Hvor mange mennesker slipper ut av offentlig skole som ikke tror på eller forstår naturvitenskapelige prinsipper? Tro på astrologi, frykt for vaksiner og manglende forståelse for evolusjon florerer. Mennesker skjønner ikke helt grunnleggende økonomi og blir dermed politiske analfabeter og kandidater til luksusfellen.

Det hadde vært utrolig fint med private skoler som faktisk tok gode verdier på alvor, istedenfor at man havnet i den grå offentlige sumpen, ut fra frykt for at noen skal bli overbevist av en religion man ikke liker.

Mest lest

Arrangementer