Kommentar

Straffe for å forebygge

Senterungdommen slår et slag for hardere straffer for rekreasjonell bruk av rusmidler. Hensikten er å forebygge bruken av rusmidler og tilknyttede skadevirkninger. Derfor vil de gi politiet «det de ber om i kampen mot narkotika».

Røykende shamrock
Straff som forebyggende tiltak?

Straff

Man kan sikkert ønske seg mindre rusbruk i samfunnet, og man kan sikkert ønske seg å advare ungdom mot farene ved bruk av rusmidler, men kan man ønske seg mer straff for mennesker som ikke har krenket andres rettigheter?

Jeg mener nei. Ikke bare er det ikke etisk riktig, men jeg tror også at folk, og ungdom i særdeleshet, ikke har godt av straff. Det er med andre ord også pragmatiske, såvel som etiske, sider ved en slik politikk som ikke er gode. Krenkelsen ved denne politikken er ikke bare straffen i seg selv, men ønsket om å la politiet undersøke din person, herunder kommunikasjon på telefonen. Negative sider strekker seg også utover det individuelle planet. Kripos har nylig publisert en rapport om kriminelle nettverk. Det er liten tvil om at disse nettverkene lever som en følge av narkotikapolitikken i Norge og andre land.

Det er systemtruende når kriminelle nettverk som benytter vold og trusler som del av virksomheten forsøker å etablere seg i Norge. Når kriminaliteten blir innvevd i samfunnsstrukturene, er det en trussel mot demokratiet og rettsstaten.

Kripos’ rapport om kriminelle nettverk

Muligheter

Nå er det jo faktisk også mulig å ta en mer pro-aktiv holdning til denne problemstillingen. For et parti som Senterpartiet, kunne man tenkt på hvilke muligheter som åpner seg for norsk landbruk ved dyrking av planter for produksjon av rusmidler. Såvidt meg bekjent er kiloprisen på en rekke rusmidler ganske høy, noe som kan antyder muligheten for lønnsom produksjon, selv ved bruk av drivhus. I sin tur åpner dette for gode inntekter i jordbruket. Det er rom for å ta hele Norge i bruk!

Hvorfor stoppe ved produksjon? Helhetlige opplevelser må være salgbart både overfor innlendinger og utlendinger – hvor er du Vestre – «hele Norge eksporterer»! Det kan etableres en tema-turisme basert på yoga og psykedelia. I områder med særegen kultur, eksempelvis samisk, kan det skapes unike opplevelser. Mulighetene virker uendelige.

Uansett

Uansett hva fremtiden bringer, så er det sikkert best å velge politikere som lar deg og naboen din være i fred.

Mest lest

Arrangementer