Kommentar

Abid Rajas gode forklaring

I Norge er det ulovlig å vise kinofilmer søndager før klokken 13:00, et veldig illiberalt og meningsløst forbud som en del kinoer bryter hver uke.

Noen av politidistriktene har fått dispensasjonssøknader om å vise filmer, ifølge Aftenposten.no.

På Stortinget er det flertall for å videreføre forbudet, et forbud den såkalte venstresiden støtter.

Torsdag var det debatt i Dagsnytt 18 mellom Venstres Abid Raja og Arbeiderpartiets Mona Nilsen. I debatten fikk Raja et godt spørsmål fra arbeiderpartirepresentanten: –Ditt parti har sittet i regjeringen i åtte år. Du har vært kulturminister i ett og ett halvt år. Hvis dette er et så stort problem, hvorfor gjorde dere ikke noe med det når dere faktisk hadde muligheten?

Foto: Baard Salvesen (CC BY-SA 2.0)

Abid Raja hadde et fornuftig svar på spørsmålet, et forståelig svar ettersom politikere er helt vanlige mennesker uten noen former for superkrefter.

–Jeg hadde i alle fall ikke hørt om sabbatforordningen av 1735 før media satte søkelys på dette, sa Raja.

Venstre var for øvrig ikke regjeringsparti i hele perioden Erna Solberg var statsminister, slik Nilsen påstår. Partiet utgjorde flertallet og var i regjering lenge nok til at Norge burde hatt flere liberaliseringer i periodene etter valget i 2013.

Politikere, byråkrater og kinosjefer, bør vite om forbudet uten detaljert kunnskap om sabbatforordningen av 1735. I Lov om helligdager og helligdagsfred, paragraf fire, er det tydelig skissert at det er forbud mot å holde offentlige tilstelninger eller forestillinger, sportskonkurranser og sportsstevner. Paragrafen inneholder noen unntak, men det meste er forbudt i Norge søndager før klokken 13.

Se på hele lovverket

Denne valgperioden er det ikke flertall for endringer i Lov om helligdager og helligdagsfred. Hvis det blir et ikke-sosialistisk flertall etter valget i 2025, bør stortingsflertallet gå igjennom hele lovverket som begrenser aktivitet, frihet og valgmuligheter.

Det bør være lov å gå på butikken, kinoen, fotballkampen, museet og puben 24/7 hvis det er aktører som tilbyr det du ønsker. Stortinget bør ikke flikke mer på lovverket, men gjennomføre en total renovering i tråd med tiden vi lever i.

Debatten om Lov om helligdager og helligdagsfred, er en ideologisk debatt; en debatt om den private eiendomsretten. På dette politikkområdet skal det være skille mellom de ulike politiske alternativene.

Mest lest

Arrangementer