Debatt

§185 igjen…

Så kom det da en profilert sak om hatefulle ytringer. Lederen i Stortingets justiskomite gikk inn i en opphetet debatt og uttrykte seg tilstrekkelig uakademisk til å bli anmeldt til politiet, i tillegg til smekk på lanken fra egen partileder.

Per-Willy Amundsen. Foto: Arne Petter Lorentzen/Frp.
Per-Willy Amundsen. Foto: Arne Petter Lorentzen/Frp.

Slik jeg ser det er dette et godt eksempel på hvorfor straffelovens §185 om hatefulle ytringer må fjernes fra Norges lover. En politisk debatt gjøres nå til politisak heller enn at noen sier fra om ytringer er over streken.

Ingen skal være redde for å ta del i det offenlige ordskiftet. Går det en kule varmt, så går det an å si ifra. Hadde dette dreiet seg om trusler mot bestemte personer så hadde forholdet vært regulert av andre lover. Heldigvis snakker vi ikke om noe slikt. Loven blir en politisk mekanisme håndhevet av et ikke-politisk politi. Det er oppskriften på å ville ha ytringsfrihet som dekker en selv, men ikke ens meningsmotstandere.

Informerte kommentatorer i Morgenbladet og Utrop har pekt på at §185 trolig er et resultat av sovjetisk påvirkning, som påpekt i Subjekt.

Straffelovens §185 må bort.

Mest lest

Arrangementer