Kommentar

Flytt russefeiringen, ikke eksamen

Nok en gang har det kommet opp en debatt om russetiden, og at den må flyttes. Nå vil visst deler av Unge Høyre ha eksamen før russetiden. Greit nok, men si meg: hvem bestemmer når dere feirer russetiden?

Russetiden er ikke regulert. I praksis er det avgangselevene selv som bestemmer når de vil ta på seg russedressen, møtes på Tryvann, kjøre rundt i gatene i falleferdige busser, ha potetløp midt i en rundkjøring og drikke seg dritings. Det er russen selv som må ordne opp i dette – det har ingenting med hverken lærerne, skolene, Utdanningsdirektoratet eller noen andre parter å gjøre. Det er ikke skolevesenet som har presset avgangselevene til å ha denne markeringen, det er noe elevene selv har funnet på.

Foto: Peulle (CC BY-SA 4.0 DEED)

Prinsipielt er jeg for en endring i rekkefølgen. Når russefeiringen går ut over karakterene, er det litt som å se idrettsutøvere juble for seier før målstreken, og bli passert på oppløpet. Du ser ut som en tosk, når du må ta opp fag fordi du feiret karakteren før den var i boks.

Men: vi løser ikke dette på en god måte ved å flytte eksamen. Eksamen er satt på slutten av skoleåret, fordi elevene skal ha hatt sin tilmålte undervisningstid før eksamen. Skoleåret er allerede presset på tid, og det blir ikke noe mindre vanskelig for elevene å beherske pensum om hensynet til fest og moro skal gjøre at eksamen kommer en måned tidligere enn den gjør i dag.

Flytt feiringen, ikke eksamen! Elevene er voksne nok til å koordinere seg imellom, og få til en god fest etter at skoleåret er avsluttet. Og, Jonas, jeg må korrigere deg: elever går ikke rett fra videregående til Forsvaret eller til høyskoler eller universiteter, mellom der er det mange uker sommerferie. Bruk den til å feire, det er nettopp til slike utskeielser vi har ferier.

Hvis ikke avgangselevene er villige til å ta av sommerferien til å feire vitnemålet sitt, stiller jeg store spørsmålstegn ved hvor viktig russefeiringen egentlig er for dem.

Mest lest

Arrangementer