Verdens nordligste moské

av | 15. august 2012 kl. 12.03 | 14 kommentarer

Arbeidet med å påvirke kommunestyrerepresentantene har startet. Det er partimedlemmer fra nesten alle parti, fra Arbeiderpartiet til Høyre/FrP, som er negative til verdens nordligste moské i Honningsvåg.

Skribenten hørte i går et FrP-medlem og et arbeiderpartimedlem, som prøvde å overtale en kommunestyrerepresentant fra Arbeiderpartiet til å motarbeide søknaden Nordkapp kommune har mottatt.

Argumentasjonen var omtrent slik: «Vi har en religion i Norge og de som kommer til Norge og Nordkapp må forholde seg til kristendommen». Merkelige skruer er det i alle politiske partier og i alle lokalsamfunn. Moskédebatten som akkurat nå pågår i Nordkapp beviser påstanden.

Det er Reformbevegelsen Ahmadiyya Muslim Jamaat som ønsker å bygge en moské i Honningsvåg.

–Foreløpig har vi ikke laget konkrete planer da vi ønsker en dialog med kommunen og samtidig å skape en gjensidig forståelse av hva dette vil innebære. Vi tror at en moské i Honningsvåg vil berike kommunen og være en attraksjon for både muslimer og ikke-muslimer. Våre moskeer er alltid åpne og steder hvor kjærlighet, fred og toleranse er kjerneverdier, skriver den nasjonale lederen for Ahmadiyya-bevegelsen, Zartasht Munir Ahmad Khan, skriver de i brevet som ble sendt kommunen tidligere i sommer.

En moské i Honningsvåg vil bevise at muslimer er flotte mennesker. En stor del av befolkningen trenger å se at muslimer og ikke-muslimer kan leve side om side. Mangfold er en berikelse for et hvert samfunn! Lokalpolitikerne kan gjøre befolkningen mer liberal ved å sørge for at søknaden fra Ahmadiyya-bevegelsen går igjennom de politiske hindrene.

Det er ikke første gang det blir søkt om tillatelse til å bygge moské i Nordkapp. Det skjedde forrige gang på begynnelsen av 90-tallet og skribenten var den eneste i kommunestyret som stemte for søknaden. I ettertid ble det laget en bloggpost fra prosessen og det er fortsatt irriterende at det var illiberale argument som sørget for at søknaden ble nedstemt.


Kommentarer

 1. Jone | 15. august 2012 kl 12.15

  Det jeg reagerer på her er at noen er nødt til å søke i det hele tatt for å kunne bygge noe på PRIVAT EIENDOM.

 2. Konrad | 15. august 2012 kl 13.06

  Norge har religionsfrihet, så den saken er grei.

  Men: Muslimer er ikke flotte mennesker, de er mennesker som alle andre, verken bedre eller verre.

  Det er klart man må søke også for å bygge på privat eiendom. Grunnen er ganske enkelt at et bygg i form av eksteriør og beliggenhet ikke er en ren privatsak. F.eks. må lokale myndigheter kunne regulere ulike arealer til ulike formål, f.eks. å unngå at steinknuseverk blir lagt midt i et boligstrøk.

 3. Gullstandard | 15. august 2012 kl 13.23

  Den store humoren er at dette er Ahmadiyya, og ikke andre, eeeh, mindre flotte retninger innen islam. Opptil flere skarpe islamkritikere vet ikke noe om denne nyansen.

 4. Gunnar | 15. august 2012 kl 13.26

  «Vi tror at en moské i Honningsvåg vil berike kommunen og være en attraksjon for både muslimer og ikke-muslimer. Våre moskeer er alltid åpne og steder hvor kjærlighet, fred og toleranse er kjerneverdier, skriver den nasjonale lederen for Ahmadiyya-bevegelsen, Zartasht Munir Ahmad Khan»

  Det er endel påstander i dette sitat som ikke kan bekreftes heller avkreftes.

  At man skal få bygge hva man vil på sin private tomt burde være en grunneleggende rettighet.

  Men at Moskerer :
  Åpne: sant (konverter gjerne med en gang)

  At dette er islams kjerneverdier:
  Kjærlighet: løgn (tvangsekteskap, æresdrap)
  Fred: Løgn (uansett hvor det er muslimer er det konflikt)
  Toleranse:løgn (homohat på Grønland etc)

  Hadde man latt Nord Korea åpne en «filial» i Nord Norge om de lovlig eide tomten?

 5. Per Aage Pleym Christensen | 15. august 2012 kl 14.33

  Hvilket land mener Gunnar at åpner «filial» hvis nevnte moske blir tillatt bygget?

 6. Konrad | 15. august 2012 kl 14.35

  Gunnar:
  Nei, det er ikke en grunnleggende rettighet å bygge hva som helst på en privat tomt, bl.a. fordi et bygg påvirker omgivelsene estetisk og miljømessig. Du kan f.eks. ikke uten videre bygge så høyt at det sperre naboens utsikt.

  Norge har religionsfrihet. Dine private oppfatninger om hva en bestemt religion står for er likegyldig.

  Nå har som kjent en rekke land «filialer» i Norge, disse kalles gjerne ambassader eller konsulater, et ledd i det normale samkvemet mellom stater.

  Islam er derimot ikke en stat. Islam har ikke noe overhode.

 7. Katta | 17. august 2012 kl 07.56

  Jaja, islam, det nye stemmekveget til de rødgrønne, har faen meg nådd så langt i sin infisering av dette landet at snart er det ikke hvite igjen å se på gatene fra sør til nord. Religion? Islam er ikke en religion. Islam er et styresett, politisk, basert på religions-svada fra en hule 600 e.kr. Og det er Sharia som gjelder! Det måtte jo være en muslim som sier, eller en rød-grønn, at mangfold vil berike et samfunn, mens vår egen identitet går rett ned, vi skal jo nå skjemmes over å være nordmenn. Ærlig talt, er politikere i Honningsvåg, hvordan kan dere la dette skje???

 8. Bjørn Magne Solvik | 17. august 2012 kl 09.22

  Katta, du er godt eksempel på hvorfor det bør bli moské i Honningsvåg!

 9. Gullstandard | 17. august 2012 kl 13.30

  jada.. Jeg gjentar: Ahmadiyya. Har katta eller Gunnnar noe ide om hvordan Ahmadiyyaer forholder seg til de problemene de ramser opp ?

 10. Katta | 8. september 2012 kl 22.10

  Bjørn Magne Solvik, du tror Islam er en religion? Er du dum eller? Ved hjelp av de rødgrønne får nå en radikal, voldelig, kvinneundertrykkende gruppe basert på løgn om religion,feste i Norge. Du er ikke klar over kalifatet muslimene ønsker seg over hele verden er? Nei, tenkte meg det. Ahmadiyya, lol…en liten artikkel om dem http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10039332

 11. Andy | 8. september 2012 kl 23.41

  Om det skal bygges moske på Nordkapp eller ei har jeg egentlig fint liten mening om all den tid jeg a) ikke bor der, b) ikke er muslim og c) synes problemstillingen ikke raker stort andre enn grunneier.

  Men jeg tillater meg allikevel å spørre hvorfor en kommune med totalt 3200 innbyggere (iflg. Wikipedia) ser behov for å bygge et eget gudshus for det som må være en minimenighet. Jeg aner ikke hvor mange prosent av befolkningen i kommunen som er muslimer men på landsbasis utgjør de faktisk bare 1,5% (fortsatt iflg. wikipedia) og de fleste bor i og rundt de store byene. Her i Oslo er andelen adskillig høyere. Kan det da være mere enn si 0,5% så langt nord? (Med fare for å fornærme både den ene og den andre)
  Altså 15-20 personer max?
  Er det virkelig behov for en egen moske? Er det ikke mulig å samles i en kjellerstue / forsamlingssal / lagerbygg el.l. slik andre minimenigheter gjerne gjør?

  Men for all del – vil og kan de finansiere bygget selv er det vel helt greit. Forventes det derimot at andre skal være med og finansiere bygget blir det straks mere problematisk. Også om finansieringen skjer utenlandsfra, så som gigantmoskeen her på Furuset.

 12. Bjørn Magne Solvik | 9. september 2012 kl 00.22

  Andy. Det er Ahmadiyya som har tatt kontakt med kommunen, informert om planene sine og etter hvert sendt inn det som jeg tolker som en søknad. Det er altså ikke et kommunalt initiativ. Jeg har ikke noe imot at kommunen legger til rette for moské, også i reguleringsplaner. Men jeg forventer at bevegelsen betaler kostnadene for investeringen og driften.

  Jeg kan egentlig ikke si helt nøyaktig hvorfor Nordkapp er et yndet mål for en del muslimer. Det kan være turiststrømmen eller det eksotiske ved å ha moské så langt nord. Det var i alle fall begrunnelsen på søknaden som kom på begynnelsen av 90-tallet, en moské som ikke skulle koste skattebetalerne én eneste krone. Denne søknaden ble nedstemt i kommunestyret, mot FrPs stemme og jeg var FrP-representanten den gang.

 13. Andy | 9. september 2012 kl 12.17

  BMS: Og der dukket problemet opp allikevel. At «bevegelsen», ikke de lokale medlemmene, betaler kostnadene.

  Fortsatt iflg. wikipedia: «Organisasjonen aksepteres ikke som en del av islam av det internasjonale islamske religionssamfunnet, blant annet fordi grunnleggeren av bevegelsen gjør krav på profetverdighet. Selv hevder bevegelsen at den ikker representerer noen ny religion, men at den viser islam i sin opprinnelige og rene form. I Norge har menigheten omtrent 1 500 medlemmer, og er dermed ikke blant de største menighetene. … I dag er det ca. 1500 registrerte ahmadiyya-muslimer i Norge, hovedsakelig bosatt i det sentrale østlandsområdet. … »

  Dette er altså samme Ahmadiyya som har to moskeer bare i Oslo, inklusive monster-moskeen på Furuset (nordens største moske, med plass til 6-8000 troende til enhver tid http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:2011-04-08_Bait-un-Nasr_mosque.jpg ), med uklar finansiering, antatt finansiert av Saudi-Arabia.

  Jeg har ingen problemer med at religiøse grupperinger får opprette egne gudshus så lenge de dekker kostnadene selv. Men når «miniputter» skaffer seg ekstern finansiering for åpenbart å dominere et helt område (Furuset har allerede en forholdsvis stor andel muslimer men liten andel Ahmadiyya, og moskeen kan alene altså huse 4-5 ggr. så mange mennesker som samfunnet har i hele Norge), da ville jeg blitt skeptisk. Da burde det ringe noen bjeller.

  Men for all del – og som nevt innledningsvis – jeg bor ikke der og er ikke mulim, så gjør som dere vil. 🙂

 14. Bjørn Magne Solvik | 9. september 2012 kl 14.37

  Andy. Det er eieren/eierne som må betale kostnadene, sørge for finansieringen. Jeg synes det er uproblematisk om eieren har fotfeste lokalt eller ikke. Er det uenighet i bevegelsen om dette, må de ta kampen. Det er ikke en kamp for det lokale kommunestyret.

 • Dagens sitat

  The road to truth is long, and lined the entire way with annoying bastards.

  — Alexander Jablokov
 • Liberaleren på twitter

 • Støtt kampen mot DLD økonomisk!

 • Månedsarkiv

 • Kategorier

 • Søk

 • Lenker

 • Skribenter