Historien

4. juni 1999 skrev Bent Johan Mosfjell den første nyhetskommentaren på Liberaleren. Overskriften var «La butikkene holde åpent så lenge de vil», og den slo an for en klar og liberal profil. Ideen om en internettavis hadde vært diskutert lenge i det liberalistiske miljøet rundt FRIdemokratene. Organisasjonen hadde en unik posisjon som partipolitisk uavhengig og et alternativ til det bestående sosialdemokrati!

Norske liberalister er stort sett – selv om de også blir eldre og etablerte – fattige studenter med masse krefter og gode ideer, men med slunkne lommebøker. De økonomiske ressursene for et dyrt avisprosjekt var derfor ikke til stede. Internett gav oss muligheten til å publisere noe daglig som alle kunne lese.

Hver dag før kl. 08.00 om morgenen skrev og publiserte Bent Johan Mosfjell en fersk nyhetskommentar. For de som kjenner hans døgnrytmer, så er det litt av en prestasjon. Etter hvert ble publiseringstidspunktet litt moderert, kommentarene ble skrevet når det passet. Daglig kunne man likevel få liberale innspill.

Det ble eksperimentert litt i forhold til form og tilbud. Opp gjennom årene har Liberaleren hatt alt fra kronikker til meningsmålinger og sitatsider. Den daglige nyhetskommentaren utgjorde imidlertid hele tiden grunnstammen i tilbudet. Det er ikke få liberalister som har fått inspirasjon og argumenter gjennom å følge med på Liberaleren.

Mosfjell skrev de første to årene nesten alle kommentarene selv, med unntak av en del kommentarer som ble skrevet av Per Aage Pleym Christensen og Per Anton Rønning. I desember 2000 overtok Bjørn Magne Solvik ansvaret for de daglige kommentarene selv om Mosfjell fortsatte som redaktør og ansvarlig for webdesign.

Liberaleren.net var der vi holdt til i hele denne perioden, vi innså imidlertid at det var mer naturlig med et .no domene. Da det ble lov for en organisasjon å ha mer enn et domene i februar 2001, så kjøpte FRIdemokratene liberaleren.no, som i løpet av våren ble tilholdsstedet for «Liberaleren – internettavisen for frihetselskere».

Publiseringen av Liberaleren skjedde imidlertid i hele denne perioden på gamlemåten. Kommentarene ble mailet til Mosfjell som la dem ut manuelt ved hjelp av html-koding og ftp-servere. Puhhh, det var et pes. Da vi fikk installert sidene på vårt nye webhotell i oktober 2001 ble hele sidene oppgradert og flyttet. Vi begynte å bruke web-blogger til å oppdatere sidene, noe som har gjort alt mye enklere. Vi bruker MoveableType. Nå er det bare å logge seg på fra sin browser og skrive kommentarene rett inn! Liberaleren fikk en egen redaksjon bestående av Mosfjell, Solvik og Pleym Christensen. I februar overtok Bjørn Magne Solvik det formelle redaktøransvaret for Liberaleren.

Det var hovedpunktene i Liberalerens korte historie. I fremtiden vil man se tilbake på denne tiden som pionertiden. Den gang noen få ildsjeler bestemte seg for at det var nødvendig med et liberalt korrektiv til de etablerte medier. Vår drøm om et fritt samfunn er levende og troen på individets frihet er sterkere enn noen gang. I perioden fremover vil Liberaleren fortsette sin vekst. Vi vil få flere og flere lesere og stadig flere skribenter. Hvis du er interessert i å hjelpe til, så kan du kontakte Per Aage Pleym Christensen på pleym@liberaleren.no. Vi trenger alltid dyktige og engasjerte skribenter og støttespillere.

Redaksjonen