Kommentar

En bedre fremtid – for våre barns skyld

Gårsdagens manifestasjon landet over var mektig. Magisk. Vårt felles retoriske ordforråd har fått nye tilskudd. Det har vært en annerledes helg. Klarer vi å transformere sorgen og samholdet til en bedre fremtid? Vil Nye Norge bli varmere – og vakrere?

Leserne av mine lange analyser på Liberaleren får tilgi at jeg blir personlig og privat.

Fredag så jeg en Twitter-melding fra VGs Anders Giæver om knuste vinduer i VG-huset. Så kom nyhetsmeldingene om bombeattentatet. Vantro kolleger samlet seg foran dataskjermer og radioer. Da vi tilslutt fant at det var tid å bevege seg mot Oslo sentrum var det lite fristende å ta t-banen. Jeg fikk haike med gode kolleger i en bue rundt sentrum. På vei ned mot Ring 3 så vi en militærkolonne med blålys på vei mot sentrum. Var dette Norge?

Resten av helgen ble tilbragt foran skjermer; pc-skjerm og TV-skjerm. Twitter og Facebook var vel så viktige som nettavisene. Det slo meg umiddelbart at landets ledere var tilbakeholdne i sine kommentarer om mulige gjerningsmenn. Sent på kvelden fredag kom svaret; en nasjonalist. Overraskende? Jeg vet ikke. Når man som Document.no, Christian Tybring-Gjedde og andre snakker om sivilasjonskonflikt – med dommedagsbasuner og Armageddonlignende spådommer – da kan det gå troll i ord.

Nyhetssendinger er faste innslag i min hverdag. Min familie vet det. Men denne helgen har det vært nyheter nesten 24 timer i døgnet – i alle kanaler. De grufulle scenene og meldingene åpenbaret seg for mine vantro øyne. Det var ikke til å tro. Likvidasjoner på Utøya. Regjeringskvartalet så ut som Grosnyj. Og i bakgrunnen mine barns latter, lek – og småkrangling. Heldigvis. Verden var ikke iferd med å gå av hengslene, tross alt.

Forrige lørdag tok jeg med min eldste sønn på en lang tur i Nordmarka. Været var nydelig, naturen var skjønn. Han var mest opptatt av en konsert som skulle holdes i borettslaget. Jeg tvilte. Det viste seg at det var venner som skulle spille. De leker sammen på tvers av hudfarve, religion og etnisitet. Ingen navn er rare i venneflokken. De spiller ballspill, sykler – og krangler. Det går over efter fem minutter. Eller er glemt neste morgen. Hver ny morgen byr på nye muligheter for lek og samvær i latter og glede.

Jeg skrev denne kommentaren om bombeattentatet og massakren, ved midnatt natt til lørdag.

Denne lørdagen la jeg meg 0230, og stod opp igjen 0715. Det var 10 døde på Utøya da jeg sovnet. Og over 80 da jeg slo på TV. De første Twittermeldingene kom litt efter 1700 fredag. Jeg oppfattet den første som en usmakelig spøk. Tilgi meg, Bjørn-Jarle. Jeg var forutinntatt efter dine mange utbasuneringer på Twitter og egen blogg tok jeg deg ikke helt på alvor. Skyting på Utøya? Rett efter et bombeattentat mot den politiske makten?

Lørdag morgen var det klart at en nasjonalist som ikke ønsket innvandring og raseblanding hadde massakrert unge mennesker som trodde på at et flerkulturelt Norge er mulig.

Det ble ingen skogstur denne lørdagen. Det ble ufattelig ondskap, sorg og tragedie isteden. Unge mennesker drept i vakker natur. Det kunne vært hvor som helst i Norge. Øy, fjord, grønne skoger. Fredelige lokalsamfunn.

Respekten for regjeringssjefen og kongefamilien holdt seg – og steg – gjennom helgen. For å si det med FpU-leder Ove Vanebo: “I dag er jeg stolt av en statsminister jeg ikke har stemt på, en konge jeg prinsipielt sett ikke vil ha, og samholdet med politikere jeg er uenig med. Dette er Norge på sitt beste”.

Efter gårsdagens rettsmøte var jeg pessimist. Lynsjestemning – når terroristen og massemorderen skulle møte rettsstaten. Igår kveld var optimismen tilbake.

Det er ikke alltid at kongehusets taler imponerer. Rettelse; det er sjelden. Men Kongens tale i helgen – og Kronprinsens tale igår kveld traff. Spesielt sistnevnte. Rett i hjertet. Budskapet om å møte hat med kjærlighet føles ekte. Det er en sann beskrivelse. Måtte den være like sann frem i tid. Er det virkelig mulig å fylle gatene med kjærlighet? Var virkelig hver tredje Oslo-borger i sentrum? Eller var det også tilreisende? Hvorfor var ikke alle i sentrum? Alle som kunne? Som ikke var på jobb eller ferie? Hva var viktigere?

T-banestasjonen jeg går på fra jobben er den tredje efter endestasjonen. og T-banevognene var fulle av folk allerede da. I t-banevognene som kjørte ut fra sentrum var det knapt et menneske.

Er dét samholdet vi ser nå en konformitetsskapende kollektiv følelse som bidrar til å viske ut forskjeller og uenighet? Jeg håper virkelig ikke det.

Jeg har vært fysisk tilstede i min familie i helgen. Men jeg har forsømt dem. Ting har gått på autopilot. Vaske klær, rydde kjøkkenet, legge ungene.

Hvorfor virker tragedien så sterkt på meg? Tallet drepte. Måten det skjedde på. Bombeangrepet på sentrum av Oslo. Det er innlysende. Men jeg har også vært politisk aktiv fra 18-årsalderen. Jeg ønsker at folk skal engasjere seg i saker de er for. Å drepe sine meningsmotstandere er ikke noe som skjer her. Det skjer andre steder i verden.

Natt til søndag var det klart for en viss oppsummering.

I løpet av helgen har jeg funnet ut at to AUF’ere jeg har hatt kontakt med på nettet i forbindelse med kampen mot datalagringsdirektivet har klart seg. Jeg har aldri møtt dem rent fysisk. Hadde jeg møtt dem i Oslo denne helgen hadde de fått en klem. Det politiske miljøet i Norge er lite. Er du aktiv eller uttrykker dine meninger aktivt så har du møtt eller kommunisert med dine meningsmotstandere i andre partier. Ofte finner du saker å være enig om – på tvers av partitilhørighet. Å snakke med sine motstandere er en styrke for demokratiet. Jeg kjenner en del i Ap fra tiden i Akershus fylkesting og fra jobben i Europabevegelsen i 1994. De sørger. Det skal ikke mye til å forestille seg at de har det usigelig vondt. Samtidig som livet skal gå videre.

Jeg har vært i mange hovedsteder. Få er så små som Oslo. Et lite og oversiktlig sentrum. Med viktige institusjoner vegg i vegg. Som regjeringen, Høyesterett – og landets største avis. Et par kvartaler unna ligger Stortinget. Like ved ligger flere partihovedkvarterer. Et par andre ligger et kvartal unna – i andre retningen.

Det har skjedd mye i regjeringskvartalet de siste årene. Sikkerhetstiltak. Men er små betong- eller metallstoppere på ca 1 meter nok til å holde terrorister unna? Ingen synlige vakter. Vi vil jo ikke ha det slik. Vi soler oss i vår egen åpenhet og nærhet til makthaverne. Konklusjonen er innlysende: Den som vil ramme Norge kan lett gjøre det. Vi skal ta vare på og styrke demokratiet, sier statsministeren. Men også: Vi skal ikke være naive. Det må finnes en balanse mellom åpenhet, nærhet – og sikkerhet.

Ungene er ikke fornøyde med at pc’en og TV’en er opptatt hele helgen. Det er forståelig. Særlig når været søndag var så dårlig. Da vi bestemte oss for at også vi skulle ta sentrum tilbake kom vi ikke mange metrene før et skybrudd gjorde oss søkkvåte. Inn og skifte – og ut igjen.

Sentrum var uvirkelig. Soldater. Sperringer. Ruiner.

Kø inn og ut av Oslo Domkirke. Sperringer og soldater var borte fra Løvebakken, men synlig ved Stortingets inngang. Regnet høljet ned. Stemningen var trykket. Vi tente lys inne og la ned blomster ute.

Jeg vet når jeg gråt første gang denne helgen. Det var da alle i Oslo domkirke sang «Til ungdommen.» En av de to norsksproglige sangene jeg har sterkest forhold til – sammen med «Din tanke er fri». Jeg reiser meg når de synges. Vakre budskap om fred og frihet.

Igår var stemningen annerledes i Oslo enn kvelden før. Det var fred. Kjærlighet. Og sorg. Kan det vare? Sorgen over tapte liv og ødelagt uskyld vil alltid være der. Noe er borte som aldri kan bringes tilbake.

En ung jente som jobbet på Narvesenkiosken på Vestli fikk fredag spørsmål om det var hun som hadde sprengt Oslo. Han som spurte var visst naboen hennes. Kan mistenksomhet og kunnskapsløshet – og frykt for det ukjente – få en mindre plass fremover? Jeg er er ikke alene om håpet.

Er det naivt å tro at det hjelper med et smil og et vennlig blikk? På busser og t-baner? På fortauene. I køen på utelivssteder og kinoer? En venn av meg sa for 20 år siden: «Høflighet gjør verden blidere». Jeg håper så inderlig at Nye Norge virkelig blir et bedre samfunn – der høflighet, vennlighet og toleranse mot medmennesker vil triumfere over frykt, hat og mistenksomhet.

Mine barn er flerkulturelle. Antagelig ikke så flerkulturelle at Christian Tybring-Gjedde blir redd. Men de er en del av det Nye Norge som mange ikke vil ha. Å være «kulturkonservativ» er å tro på noe som ikke eksisterer. Kulturen er alltid i forandring. Kultur endrer seg over tid. Heldigvis.

Min drøm for Nye Norge er at mennesker møtes som individer, og ikke dømmes og fordømmes fordi de er plassert i en religiøs, etnisk eller annen gruppeinndeling. Å dele mennesker inn i båser hjelper til å gjøre virkeligheten mer oversiktlig. Men ett menneske kan plasseres i mange båser samtidig – og kanskje er båsstemplingen til og med malplassert på akkurat dette individet.

Mitt håp for Nye Norge er at mennesker får jobb for sine kvalifikasjoner, får skaffet seg en bolig når de har finansiering iorden. Ønskes velkommen på utesteder.

Mitt håp for Nye Norge er at den offentlige debatten blir enda friere. At vi tør debattere de utfordringene vi har. Uten å legge bånd på oss – av frykt for å bli stemplet. At vi debatterer virkelige utfordringer – ikke innbilte. At vi presenterer løsninger – fremfor å dyrke problemene.

Mitt håp er at vi slipper dommedagsscenarier og endetidsprofetier.
Frykt for det ukjente skal tas på alvor. Og møtes med kunnskap. Det er bedre med kunnskap og mangfold – en fordommer og enfold. La oss slippe å styres av frykten. Krev at den som vil lukke sin dør i frykt åpner den for kunnskap.

Mitt håp for Nye Norge er at barn og kvinner ikke kjønnslemlestes. At barn av begge kjønn slipper å bli tvangsgiftet – men får velge kjærligheten.

Min drøm er at Nye Norge er et farverikt Norge – som konfronterer hatbudskap og ikke skyver ubehagelige meninger under teppet.

Vi kan skape en bedre fremtid – for våre barns skyld.

Vi har en forpliktelse – også overfor dem som ikke fikk oppleve det.

41 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Gullstandard
10 years ago

Din penn har gyldne kanter.

Kristine
10 years ago

Hei! Nå har jeg lagt ut innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.

Grace2
Grace2
10 years ago

Min drøm er et Norge uten våpen verken til å bruke i samfunnet eller som nasjonens næring!

Pleym
Pleym
10 years ago

Hei, Kristine! Takk skal du ha!

Grace2, jeg er enig i at en verden uten våpen ville vært en bedre verden.

Christian
Christian
10 years ago

Ja fargerike land er bedre en hvite land. Mye vakrere også, hvite land er stygge. Vi må få flere mørke mennesker opp her så barna våre slipper å leve i dette ekle stygge hvite rasist helvete vi kaller et land. Fy fader så mye bedre alt skal bli når hvite land ikke eksisterer lengre. Det er alltid mindre vold og konflikter i land der forskjellige folkegrupper bor sammen også så jeg ser meget lyst på europas fremtid. Alle som er uenig er nazister/breiviker.

Pleym
Pleym
10 years ago

Christian, nå tolker du det for langt. Jeg mener ikke at folk som er mot et flerkulturelt samfunn er rastister, nazister – eller tilbøyelige til å begå terrorisme eller voldshandlinger.

Christian
Christian
10 years ago

«ironi av» All denne trygge, uvitenskapelige politisk korrektheten, om at forskjeller gjør oss sterkere og vakrere er rasistisk i seg selv. Den sier hvite land ikke er bra nok som de er og blir bedre og vakrere med mindre hvite. Alle historikere vet at dette multietniske voldshelvete vi så vidt har begynt å smake på er uungåelig pga politisk ukorrekte fakta. «ironi på» Nå må disse hvite slutte å tro de eier landene forfedrene deres kjempet bygget blødde og døde for. Alt skal gies bort i sosialismens navn. Abdul og Ali er like norsk som deg Christian du måkke tro… Read more »

Pleym
Pleym
10 years ago

Hvis dette er nivået ditt å argumentere på, Christian, er jeg lite imponert.

Christian
Christian
10 years ago

Beklager, bare litt frustrajon som må ut av og til, det var barnslig av meg.

Multikultister tror hvis bare alle hvite land blir mixede multietniske, mens alle andre land forblir homogene, så blir verden så mye bedre. Det er en monstrøs dobbeltmoralsk antihvit rasisme som går over hodet på folk.

Pleym
Pleym
10 years ago

Jeg misliker da ikke hvite mennesker! Jeg vil ikke tvinge noen til å bo i nabolag der de ikke liker folkene. Jeg tror ikke at klokken lar seg skru tilbake til tiden da det knapt fantes mennesker med frisk hudfarve i Norge. Migrasjon har skjedd til alle tider. Men man kan regulere, og man kan bestemme seg for hva som er problem og ikke. Jeg anser det som et større problem at vi har skattefinansierte velferdsordninger som oppfordrer folk (uansett nasjonalitet, kultur, etnisitet etc) til å stå på andres ben fremfor egnes. Mye av aggresjonen og antiholdningene mot innvandrere ville… Read more »

Christian
Christian
10 years ago

Helt enig, men du sier norge blir vakrere og bedre med mindre hvite mennesker uten å gjerne tenke over det selv. «vi kan ikke skru tilbake tiden» argumentet insinuerer at om vi hadde kunne skru tilbake tiden, så hadde vi handlet annerledes, noe som bringer opp enda flere ukorrekte tanker.

Arin
Arin
10 years ago

veldig fint skrevet. Satt selv i Kurdistan (Nord Irak) da meldeingene begynte å tikke inn på min og mine søskens mobiler om terrorhandlingene. Største frykten var hvordan skal jeg oppdra mine to små barn i Norge nå etter dette, fordi det var gitt at en muslim (gruppe) stod bak angrepene. Hvordan Norge skulle ta imot oss, hvordan skulle de se på oss i matbutikkene nå, på jobbene våre? Ville mine barns (utelukkende norske)venner fortsatt kunne komme hjem til oss for å leke fra nå av. Den frykten jeg følte for «Nye Norge» de timene før gjerningmannens identitet ble kjent er… Read more »

Pleym
Pleym
10 years ago

Takk, Arin!

Nye Norge minner ikke mye om det Norge jeg vokste opp i. Men man må ta inn over seg at ting forandrer seg. Noen ganger fort, noen ganger sakte. Men forandring er det.

Norsk kultur har aldri vært et konstant begrep.

Pleym
Pleym
10 years ago

Christian, hvor har jeg skrevet «norge blir vakrere og bedre med mindre hvite mennesker»?

Forandring skjer. Det er et objektivt faktum at man ikke kan skru tiden tilbake. Man kan forsøke å skape det idealsamfunnet man vil (slik f.eks Disney gjorde). Men da må man isolere det fra omverdenen.

De klarte det ikke i DDR – heller ikke i Nord-Korea. Impulser kommer. Man må bruke tvang for å holde dem ute.

Så er spørsmålet hvordan man skal forholde seg til forandringene.

Christian
Christian
10 years ago

Farverikt er jo kode for mindre hvite, mer fargede. Gidder ikke diskutere med folk som er vanskelig bare for å være vanskelig.

Pleym
Pleym
10 years ago

Farverikt betyr at flere farver er representert. Enkelt og greit. Om de med frisk hudfarve kommer hit som adopterte, som flyktninger eller som arbeidsinnvandrere spiller liten rolle. Farverikt betyr ikke at man skal fjerne en eller alle farver – men at alle er representert.

Christian
Christian
10 years ago

Noe som fører til en utvisking av hvite i hvite land. You don’t know what you’ve got til it’s gone. Remember that.

Pleym
Pleym
10 years ago

Jeg nekter da ingen å gifte seg med den de vil. Ønsker noen å «bevare» etnisk norske, så får de gjøre det. Ikke et reelt problem. Neste.

Christian
Christian
10 years ago

Nei de får ikke gjøre det, det er ikke lov å segregere seg etter etnisitet i dette landet, prøver du på det blir du arrestert evt drept hvis du motstår arrestastajon.

de hvites skam
de hvites skam
10 years ago

Jeg synes ikke alltid jeg ser ett vakkert fargerikt «felleskap» når jeg vandrer nedover grønland i Oslo. Det er store, isolerte grupper jeg ser, som er utestengt fra oss andre, pga dårlig integrering. Hva er norsk? Er ett papir fra staten nok til å gjøre deg norsk? DU blir nordmann, men norsk i sjelen? nei.. Men hva er norsk? Det vet vi alle, det ligger en årelang kultur bak, og ett folk, med ett visst utseende. ER det så ufattelig grusomt å innrømme? Jeg er for innvandring, men imot utsletting av mitt eget folk. Vi må kunne ivareta norskheten, uten… Read more »

Pleym
Pleym
10 years ago

Før jeg var 10 år var ikke pizza norsk kultur. Nå er det. Kultur endrer seg. Ofte velger jeg en et indisk spisested med hurtigmat (på Grønland) fremfor McDionalds. Bondeheimens prisnivå er jo helt hinsides. Grønland er liv og røre. En levende bydel. Hvordan var det der for 20 år siden? Våre kulturelle referanser endrer seg. For 20 år siden var det en TV-kanal, og alle snakket om de samme programmene rundt lunchbordet dagen efter. Slik er det (heldigvis)ikke lenger. Hva er ditt eget folk? på 1300-tallet handlet nordmenn med hanseatene, på 1600-tallet kom tyskere og nederlendere og utviklet industrien,… Read more »

Pleym
Pleym
10 years ago

Christian, så hvis du velger deg en etnisk norsk ektefelle blir du arrestert?

Christian
Christian
10 years ago

Nei men hvis vi sier at vi vil bo i et hvit område for hvite europeere sånn at barna våres kan føle seg hjemme og trygge på hvite skoler hvor de slipper utlendinger og folkegrupper som kommer i puberteten i 3. klasse og konsekvent presterer langt under europeeiske barn i teoretiske fag med de katastrofale følger mange allerede har kjent på kroppen. Å bo et sted der kvinner ikke blir gruppevoldtatt på åpen gate av duvethva. Å si at her slipper ikke utlendinger inn for vi vil verne om denne lille engang så fredelige delen av verden som vi har… Read more »

Trond Hansen
Trond Hansen
10 years ago

«Hvor kommer rosemalingen fra? Folkedansene? Hardingfele? Bunadene? Når ble de norsk kultur? Er de oppfunnet her?» Denne argumentasjonen er bare så flau! Brukt for å latterliggjøre alt som er norsk. Hva er pakistansk kultur da, Pleym? Somalisk kultur? Det handler om tradisjoner holdt i hevd i genrasjoner som mange nordmenn nå føler blir utvannet av frykt for å provosere noen. Den frukten ligger som en klam klut over alt som skjer i dag, og er den største trusselen mot denne drømmen om Disneyland. Husker du at det en gang begynte med en uskyldig grisetegning, og hvor er vi nå? Terroren… Read more »

Pleym
Pleym
10 years ago

Christian, det finner områder i Norge der det knapt finnes innvandrere. Så det skulle ikke by på noe problem å finne et slikt sted å slå seg ned.

Når det gjelder flerkulturelles skoleprestasjoner er det såvidt jeg vet slik at mange utdanner seg som leger, advokater og ingeniører.

Voldtekter er uakseptabelt, uansett hvem som begår dem.

Pleym
Pleym
10 years ago

Trond Hansen, ikke er jeg 68’er, men jeg mener et samfunn utvikler seg. Det står ikke stille. Det er rett og slett ikke sant at det er «ingen kontroll på noe». Innvandringen til Norge er særdeles regulert. Hvor stor er oppslutningen om bunader, rosemaling og hardingfele? Hvilken kultur er det nordmenn omfavner? Jo, preferansene er forskjellige. Noen liker svensktopper, andre country. Hvis det er slik at man er så redd for at tradisjonell norsk kultur skal forsvinne, så får man gjøre noe for å bevare den. Melde ungene inn i leikaring og lære dem å spille fiolin. Gå i bunad… Read more »

Danske
Danske
10 years ago

Flere ting gør integrering vanskelig i Norge. For det første er nordmænd veldig indelukket.De har vanskelig at omgåes mennesker generalt, noget som gør de ikke sætter krav til de udlændinge som ønsker at bosætte sig i deres land. Desuden har de ikke noget sammenhold indenbyrdes, andet end at være «bedst i verden» i alt ting (specielt sport). De er ikke som andre folk, som er sammensveiset med religion, et stærkt familiemønster, og kultur for fælleskab.Nationale højtider er få, andet en en pragende «bedst i verden national dag». «Julen» er ikke noget man skal om i skolen eller andre steder, vores… Read more »

Den gylne middelvei
Den gylne middelvei
10 years ago

Jeg er helt enig med Christian i denne debatten.. for meg representerer han en sunn linje mellom de som forguder og hyller sosialismen, og de ekstremt innvandrerfiendtlige rasistiske tåpene som hater alt…

Jensen
Jensen
10 years ago

Veldig, veldig, veldig godt skrevet! De kommende årene blir nokså interessante, om ikke spennende. Jeg håper også at Norge kommer til å ta et drastisk skifte når det gjelder kommunikasjonen i det dagligdagse livet (hilsener, høflighet generelt). Det trenger vi! Vinterene i Norge kan være ufattelig vanskelige med mindre du er sosialt aktiv og klarer å gi deg selv litt livsglede. Folket må stå sammen, på alle vis, og fremover må vi la alle snakke ut meningene deres, uansett. Skal ikke si ting som har blitt sagt flere ganger, så jeg ender det hele med å si at jeg koste… Read more »

Trond Hansen
Trond Hansen
10 years ago

Bunader har til syvende og sist ingenting med dette å gjøre. Men det eliten bør tenke på var maningsmålingen som viste at mer enn halvparten av befolkningen er skeptisk til innvandring. Både du og jeg veit hva det handler om, skepsis til islam. Livsstilen islam som gjør absolutt alt politisk. Vi går baklengs inn i fremtida. Og APs problem er at de også har en haug av islamskeptikere som stemmekveg, men de tenker fortsatt med lommeboka når de stemmer. AP er som kjent gift med LO som sørger for at det offentlige vokser seg stadig større. Men når forandringene i… Read more »

Christian
Christian
10 years ago

Etter 10 år i Bergen sentrum har jeg selv opplevd hva denne berikelsen bringer. Forrige uke midt på natten måtte jeg selv avverge en voldtekt rett utenfor stuevinduet mitt. En høylydt neger(ja jeg kunne høre det var en neger er det rasistisk?)holdt fast en norsk jente og klemte henne uten hennes samtykke, hun skrek. Jeg åpnet vinduet og ropte: HEI PRØVER DU Å BLI VOLDTATT? KOM DEG VEKK FRA HAN! Han slapp henne med en gang og løp. Nå er jeg lei dette eksperimentet dere utsetter oss for.

Jeg avviser at dere skal bruke mine skattepenger på det.

Den gylne middelvei
Den gylne middelvei
10 years ago

Du spør meg hva er mitt folk.. Utrolig at du ikke forstår hva jeg sikter til, er det ikke opplagt? Er Ali fra Irak den samme som Ola fra Norge? er slekt og historisk tilhørighet til ett land helt irellevant? Ja ting endrer seg, men det skjer gradvis. Å utslette nasjonale symboler og historiske symboler er skammelig. Jeg husker da vi fikk muslimske elever i klassen min på barneskolen, da gikk de på livssyn, mens vi andre lærte om kristendomen. Som jo også er viktig i historisk perspektiv i Norge, siden vikingene innførte nettopp den religionen. Men kristendommen er blitt… Read more »

Den gylne middelvei
Den gylne middelvei
10 years ago

Multikulturalisme er ett leit begrep, jeg tror det er en umulighet å respektere og akseptere til det uendelige. la oss heller bare ta utfordringene på veien… ta ett steg av gangen..

malena
malena
10 years ago

Jeg har ikke egentlig noe imot innvandring, så lenge det er bra mennesker vi tar til oss, mennesker som tilpasser seg oss istedet for å forlange at vi tilpasser oss dem. Og sånn er det ikke.

Går man gjennom Oslos gater en vanlig dag er forholdet Normenn/Ikke-etniske ca 50-50. Se på bildene fra rosetogene, og spør deg selv om ett eller annet – http://www.youtube.com/watch?v=E43xyCLin9k

Nikolai Hoftun
Nikolai Hoftun
10 years ago

Norge vil være som 21. Juli 2011.

Tom
Tom
10 years ago

Det er så nært, det er så følsomt, og de siste dagene har virkelig rørt mitt hjerte på en veldig god måte. Men husk sangen fra Rådhusplassen «Barn av regnbuen». Hva er det som gjør at nettopp regnbuen er vakker – nettopp at fargene er forskjellige! La oss ikke alle bli «like», men elsk forskjellighetene og forstå at vi alle er forskjellige. (Blander vi alle fargene i en regnbue blir det bare en farge, er det bra?). En kanskje ubetydelighet, men har den kommet frem i media i det siste?

Ole
Ole
10 years ago

Det blir nok ikkje så flott som du vil ha det til, desverre. Eg skulle gjerne vert med deg å feira, viss eg berre ikkje viste bedre. Viss eg berre ikkje viste kva som skjer med kvart einaste samfunn der ulike grupper er samla i lang tid. Det hatet som vokser fram i kvart einaste hode og sinn. Viss eg ikkje viste den lidelsen kvart eit ekte norskt barn kjem til å føle, kvar bloddråpe som kjem til å dryppe ned på vår fedreland på grunn av den multikulturelle idealismen og sinsjukdommen som rammer vårt land. La det aldri vere… Read more »

Duck Manson
Duck Manson
10 years ago

Jeg er for mer farger i Norge. Helst så mye som mulig. Ingen ting er flottere enn ei sjokkoladejente etter min mening. Men la oss slippe muslimene. Ingen ting er verre.

Ole
Ole
10 years ago

Til Duck Manson

Så du er villig til å oppleve det som har vist seg skjer i kvar einaste land med mange forskjellige rasar, og folk som lever i lag? Berre på grunn av din eigen sexdrift?

Pleym
Pleym
10 years ago

Duck og Ole – kan dere debattere hudfarvenes «flotthet» og deres egen sexdrift et annet sted?

Fra arkivet