Kommentar

Gratulerer med dagen Ukraina!

I dag markerer Ukraina sin uavhengighetsdag, Den’ Nezalezhnosti Ukrayini. Dagen er til minne om da ukrainske parlamentet Verkhovna Rada, vedtok landets uavhengighetserklæringen. Med denne startet prosessen med å forlate Sovjetunionen, noe som ble bekreftet i en folkeavstemning i desember samme året. Hele 92 prosent stemte for uavhengighet og det var et stort flertall i alle landets oblaster (regioner). Ønsket om frihet står sterk i en nasjon som siden 1922 hadde vært okkupert av enten Sovjetunionen og Nazi-Tyskland.   

Ukraina vet hva det innebærer å være okkupert av totalitære regimer. Stalins Holdomor og Hitlers Holocaust, kostet millioner av ukrainere livet. I alle familier lever ennå minnene om sult, overgrep og slektninger som aldri kom tilbake. Dette er bakgrunnen for at Ukraina nå velger å kjempe mot Russland, selv om omkostningene er store. Å bli okkupert av et nytt totalitært regime, er ikke et alternativ for en nasjon som så alt for godt vet hva dette innebærer. Buccha, Irpin, Mariupol har med all gru vist hvilke forbrytelser som venter i kjølvannet av russiske «frigjøring».

Ukrainerne drømmer om å feire sin uhavhengighet med barnetog. Bildet er fra uavhengighetsfeiringen i Oslo i 2022. Foto: Norsk-ukrainsk venneforening.

24. august er av august en vanligvis en flott sommerdag i Ukraina og det er meldt 25 grader og sol i Kyvi. I vanlige år ville parkene i Kyiv og strendene i Odessa vært full av ungdommer som hørte på konserter, danset og koste seg med venner. Dessverre er det ikke et vanlig år for Ukraina og vennegjengen som nå skulle hygget seg i parken, kjemper i skyttergravene ved frontlinjen.  

Det er lett å være enig i Stefantsjuk sin drøm og få ting ville varmet et norsk hjerte mer enn å se barnetog over hele Ukraina neste 24. august. Ingen barn kan imidlertid gå i tog når byene angripes med ballistiske raketter og droner. Skal Stefantsjuk og de ukrainske barna få oppfylt sine drømmer, må vi først gi dem våpnene til å beskytte byene og vinne krigen – og øverst på listen er jagerfly. Når Ukraina i dag feirer sin uavhengighetsdag vil den viktigste gaven Norge kan gi, være et klart og tydelig løfte om at norske F16 fly er på vei til landet.  

Mens vi venter på ukrainsk seier og fred, arrangerer ukrainske barn et eget barnetog i Oslo. Uten fare for rakettangrep og granater kan de her synge nasjonalsangen, spise is og drømme om at de neste år kan feire dagen hjemme i Ukraina. Hvis du har lyst til å bidra og heie på frihet og de ukrainske barna – er det bare å møte opp på Karl Johans gate, kl. 17.   Vitaju z dnem nezalezjnosti Ukrainy

Mest lest

Arrangementer