Ukategorisert

Mest lest på Liberaleren i 2012; surrogati, Linstad, og Raja

Utfordringene rundt surrogati var temaet som gav Liberaleren flest lesere av en enkeltartikkel i 2012. Andre temaer som engasjerte var Kongens fortjenestemedalje til Trond Ali Linstad, og at Akershus Venstre nominerte Abid Q. Raja på førsteplass på stortingslisten. Også årets siste ordinære artikkel snek seg med på topp 10-listen.

Statistikk kan være gøy, og det kan være utfordrende. Ihvertfall når Liberalerens redaksjon forsøker å finne ut hvilke temaer som gir oss mange lesere, og via hvilke kanaler leserne kommer.

På årets siste dag presenterer vi derfor de 10 mest leste artiklene i 2012. Det er ikke sikkert disse 10 artiklene er de mest kommenterte. Men en del av dem har fått mange kommentarer. En gjesteskribent lurte seg med på topp 10-listen, og og en artikkel fra spalten Kort sagt.

Her er de 10 artiklene som var mest lest på Liberaleren i 2012:

Surrogati – fordi VG lenket?
Artikkelen som er suverent mest lest het Hva er problemet med surrogati, Stoltenberg? fra 263.november. Den fikk 20 kommentarer fra leserne. Hvorfor kom akkurat den så høyt opp? Var det fordi Liberaleren har et liberalt syn på surrogati? Begrunnelsen for vårt syn står i nettopp denne artikkelen? Nei, vi mistenker at den fikk mange lesere fordi VG valgte å lenke til den under sin vignett «God blogg» på Facebook og Twitter, samt på VGs egen forside. Vi tilstår at vi er litt overrasket over at ikke nettsteder som Blikk og Gaysir kommer høyere opp på Liberalerens besøksliste, blant annet pga temaer som surrogati. Temaet surrogati kommer sannsynligvis til å bli enda mer aktuelt i 2013, blant annet pga. stortingsvalget. Så den mest leste artikkelen vår i 2012 blir garantert ikke den siste fra oss om temaet. Blant annet pga. at myndighetene kan gjøre slik som dette.

Kongens fortjenestemedalje til Trond Ali Linstad mobiliserte lesere
I november ble det kjent at kongens fortjenestemedalje skulle tildeles Trond Ali Linstad for hans arbeid for å integrere innvandrere i Oslo. Jeg husker godt arbeidet med denne saken, for jeg oppdaget den simultant på Facebook og Twitter en sen kveld. Jeg spekulerte i hvem som kunne ha gitt kongen så dårlig et råd, og stilte spørsmål om det på Facebook. Ganske raskt ble jeg utfordret til å skrive om det, og tipse riksmedia. Artikkelen som var årets nest mest leste på Liberaleren ble resultatet: Gav disse kong Harald et skandaløst dårlig råd? Og i dagene som fulgte haglet det med artikler både hos Liberaleren og på andre nettsteder i tillegg til i riksmedia. Det var efter min mening bloggerne som først satte fokus på saken, med to avgjørende ankepunkter mot tildelingen: Hvem gav kongen råd i saken – og hvordan kunne rådgiverne være så politisk tonedøve når det var lett tilgjengelig på nettet hva Linstad mener om ulike saker? På 3.plass på Liberalerens liste over årets mest leste saker skrev vi hvem forslagsstiller på Linstad var: Forslagsstiller på Linstad; Jan Akerjordet Det spesielle med denne artikkelen var at den bare var en notis fra vår Kort sagt-spalte.

Hvorfor skulle nå Liberaleren, som er motstander av monarkiet bry seg om at kong Harald blamerer seg – og har dårlige rådgivere? Vår begrunnelse havnet på 6.plass på vår 10 på topp-liste over mest leste artikler i år: Fortjener ikke Linstad en utmerkelse fra kongen? Vi mener at begrunnelsen fortsatt står seg; monarkiet står sterkt i Norge, og kong Harald oppfattes som en slags veileder i verdispørsmål. At han skulle dele litt av monarkiets glans med en mann som er mot de verdier som er fundamentet for et fritt Norge er neppe lurt.

Abid Q. Raja – en omstridt mann
Juristen, Venstre-politikeren og diplomnaten (!) Abid Q. Raja er en omstridt mann. Efter de store opptøyene mot Israels behandling av palestinerne for noen år siden, ble han rost for sine dialogmøter på Litteraturhuset, og mottok pris fra Fritt Ord. Raja er Venstre-politiker, og valgte å utfordre sittende stortingsrepresentant Borghild Tenden om førsteplassen på Akershus Venstres stortingsliste. En kronikk Raja skrev i Aftenposten, der han efter min mening rev ned mye av brobyggerrollen han tidligere hadde oppnådd mellom majoriteten og minoritetene i det norske samfunnet, fikk et tilsvar av en lokal Venstre-politiker i Akershus. Lars Peder Nordbakken ble gjesteskribenten som kom på 4.plass på vår liste, med et svar til Raja: Jeg-politikkens problem – et svar til Raja Vår artikkel om at nominering av Raja var omstridt i Akershus havnet på listens 9.plass: Neppe parademarsj for Abid Q. Raja. Referatet fra nominasjonsmøtet, som viste at vi tok feil og hvorfor, havnet på 8.plass: Kneblet debatten – nominerte Raja

De tre andre temaene
som utgjorde resten av listen over de 10 mest leste artiklene på Liberaleren i 2012, handler om tvangsinnmelding i Facebook-grupper (5.plass), internettgambling (7.plass) – og Høyesteretts avgjørelse om asylbarnenes skjebne (10.plass). Det spesielle med 10.plassen er at den var den siste ordinære artikkelen på Liberaleren før jul. Desember er vanligvis en måned hvor lesertallene går ned jo nærmere jul man kommer.

Hvor kommer leserne fra?
Tidligere var det slik at andre bloggere lenket til konkrete artikler fra Liberaleren, og dette gav oss lesere fra ulike miljøer. Vi vet av tilbakemeldinger at vi leses av folk fra svært ulike politiske miljøer.

Liberaleren har tatt ibruk Facebook og Twitter, og når på denne måten ut til flere, og vi engasjerer oss i løpende debatter på Twitter – selv om debatten ikke nødvendigvis har noe med konkrete artikler på Liberaleren å gjøre. Vi ser at spesielt ved å legge ut lenker på Facebook når vi ut til nye lesergrupper sammenlignet med tidligere.

Hvor kom leserne til Liberaleren fra i 2012?

De fleste kom via ulike søkemotorer. Så følger Facebook, VG og Twitter. For artikkelen om surrogati er ikke den eneste VG har lenket til i 2012. Av enkeltblogger som har generert lesere til Liberaleren må spesielt Konrads tankesmie nevnes. Men i forbindelse med debatten om Trond Ali Linstad (se over) kom markant mange lesere til Liberaleren via Document.no, rett og slett fordi vi la inn en leserkommentar til denne artikkelen. Der henviste vi til at vi oppfordret våre lesere til å skrive til Slottet og protestere mot tildelingen til Linstad. Document.no gjorde det samme.

Takknemlige for ros og ris
Liberalerens redaksjon er takknemlige for ros og ris, og for lesernes engasjement i kommentarfeltet under våre artikler. Det er høyt under taket hos Liberaleren, så lenge du som kommenterer viser alminnelig dannelse. Diskutèr sak, mer enn person. Bruk ordentlige argumenter fremfor skjellsord. Da er du velkommen i våre spalter.

Ti på topp-listen 2012:

1. Hva er problemet med surrogati, Stoltenberg?
2. Gav disse kong Harald et skandaløst dårlig råd?
3. Forslagsstiller: Jan Akerjordet
4. Jeg-politikkens problem – et svar til Raja
5. Norges kristne
6. Fortjener ikke Linstad en utmerkelse fra kongen?
7. Hvis odds er farlig..
8. Kneblet debatten – nominerte Raja
9. Neppe parademarsj for Abid Q. Raja
10. Høyesterett: Arvesynden i et nytt årtusen

Mest lest

Arrangementer