Valgomatene har både sterke og svake sider når de brukes som verktøy for å finne det rette partiet for deg.
Stikkord: valgomat
NRKs valgomat – med prinsipielle svar
Jeg har en litt mer prinsipiell innfallsvinkel enn den partipolitiske.
NRKs valgomat – den vanlige varianten
Som vanlig gir jeg en vurdering av valgomaten, og gjengir både mine svar og begrunnelsen for svarene.
Hurra – valgomatene er her! Eller?
Det er valgår og sommeren står for døren. Da lanserer media sine valgomater, for å hjelpe deg med valg av parti, og for å guide[Read More…]
Valgomat basert på verdier
Vårt Land med litt annerledes vri.
VGs valgomat: Individfokus uten betydning
VGs valgomat gir kandidatene mulighet til å markedsføre sin politiske profil, og deg mulighet til å finne ut hvor enig du er med hver kandidat fra samtlige stortingspartier.
Velgerhjelpen kopierer The Political Compass
Velgerhjelpen plasserer deg i forhold til partiene i et diagram.
TV2s valgkabal – en matematikers drøm?
TV2s valgomat fanger opp noe viktig ved valg av parti; at hva som avgjør partivalget kan variere med livssituasjonen. Men skal du bli trygg på partivalget ditt må du ta denne testen flere ganger. Mange flere ganger.
Valgomat: Det enkle er ei det beste, Nettavisen!
Det er åpenbart at Nettavisen har forsøkt å ta Rema 1000-slagordet «Det enkle er det beste», men det er kanskje ikke det beste for å veilede velgere som er i tvil om partivalget sitt.
NRKs valgomat: Ikke stol på resultatet – spørsmålene varierer
Første gang jeg tok NRKs valgomat fikk jeg overraskende nok MDG som nr 2. Efter å ha tatt den flere ganger viser det seg at spørsmålene varierer. Så det kan være farlig å stole på det første resultatet du får. Det er positivt at NRK også anbefaler deg å sjekke ut andre partier enn de som er på Stortinget.
Aftenposten hjelper deg med partivalget – bak betalingsmur
Det er synd at Aftenposten har lagt sin valgomat bak betalingsmur. Den har bra formuleringer, fem svaralternativer (nyansering). Du kan vekte hvilke saker som er viktige for deg, når du har svart på alle påstander. Valgomaten er imidlertid overtydelig for å få frem ideologiske skillelinjer.
Valgomat: Dere kan bedre, Dagbladet!
Det positive med Dagbladets valgomat er at den dekker flere temaer, og at du kan markere om en sak er en hjertesak for deg. Det negative er hvor barnslig både spørsmål og svaralternativer er formulert.