Ukategorisert

Fire år med glans og lykke? Neida!

Liberaleren har gått igjennom arkivet for perioden 2001 – 2005. Samarbeidsregjeringen, som utgikk av Kristelig Folkeparti, Høyre og Venstre, betydde fire vanskelige år for liberalister.

Jeg tok fatt på arkivet med en viss spenning. Jeg er lei dagens forbudsregjering, men var det bedre i forrige periode? Tja, kanskje litt.

Skattelettelser
Regjeringen, der Per Kristian Foss var finansminister, ga skattelettelser i perioden, men ikke mer enn forventet og mindre enn det Høyre gikk til valg på. Selv om borgerne fikk beholde litt mer av egne penger, ble avgifter økt i perioden. Tobakksavgiften og avgiften for pass, ble markant høyere da Kristelig Folkeparti, Høyre og Venstre utgjorde Samarbeidsregjeringen som var navnet på prosjektet.

Pengene strømmet inn i statskassen, og Norge ble dessverre best på U-hjelp. Frihandel hadde vært bedre, hvis målet var å redusere fattigdommen i verden.

Vi skal heller ikke glemme å nevne at statsadministrasjonen hadde gode kår under Per Kristian Foss i Finansdepartementet.

Huff – mye alkohol
Arkivet består av mange artikler om alkohol. Formynderholdningen var stor i perioden 2001 – 2005. Kristelig Folkeparti ville tilbake til tiden med ølmonopol, og Lars Sponheim ønsket ikke kutt i alkoholavgiftene.

Innstramningene i røykeloven ble iverksatt av denne regjeringen.

Giske fikk god opplæring
Er du lei av Trond Giskes spillpolitikk? Han fikk god opplæring i forrige periode. Debatten om automatene var det Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre som startet. En skandale!

Kristelig Folkeparti, Høyres gode venn, ønsket også sterke restriksjoner på dataspill.

De skeive hadde det vanskelig
Homofile og lesbiske hadde det tøft. KrFU-leder mente homofili kunne kureres. Kjønnsnøytral ekteskapslov var uaktuelt. Homopartiet Høyre snakket kun varmt om denne saken i festtaler.

Kjønnskvotering er også et stikkord etter gjennomgangen.

Det skjedde positive ting
Det skjedde en del positive ting i perioden. Det ble mer konkurranse. Åpningstidsloven ble opphevet og Kristin Clemet fikk igjennom Friskoleloven. Skole var et godt felt for denne regjeringen, blant annet med mer kvalitet og flere valgmuligheter for elevene.

Unge Høyre fikk en leder som var inspirert av liberalisme. Kanskje ett av høydepunktene i gjennomgangen?

Ingen eldorado
Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre i regjering, er ingen drømmeregjering. Fra perioden 2001 – 2005 kunne skribenten vist til 53 artikler der regjeringspartiene ønsket reduksjon i frihet og eiendomsrettigheter. Dagens regjering er ille, men en borgerlig regjering trenger ikke å bety mer frihet og valgmuligheter for borgerne. Det har erfaringene fra forrige periode vist.

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
13 years ago

En av grunnene til at jeg den 5. mai 2006 meldte meg ut av Høyre og inn i FrP, var – nettopp som dere antyder – at mitt gamle parti fikk igjennom for lite. Så lenge man lever i den illusjonen at makten går gjennom sentrum, blir det slik.
Men sammenligner en den forrige regjering med dagens forbudsministerium, er mitt valg soleklart. Heller fire nye år med «Bondevik-partiene» enn en dag lenger med Stoltenberg og hans elitistiske paternalister, fy tusan!

Pleym
Pleym
13 years ago

Ja, da får du overtale ditt nye parti til å gi Bondevik-partiene en second chanse, da 🙂

trackback
13 years ago

[…] Fire år med glans og lykke? Neida! | 20. januar 2009 […]

Fra arkivet